Un cimitir vechi de aproximativ 7000 de ani a fost descoperit în judeţul Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cimitirul datează aproximativ din anul 4500 î.Hr.
Cimitirul datează aproximativ din anul 4500 î.Hr.

Arheologii au descoperit şapte morminte, primele trei dintre ele, pe care le-au şi desfăcut, indicând faptul că în ele au fost îngropaţi bărbaţi. Cimitirul care se conturează este unul dintre cele mai vechi din ţară, fiind puţine încadrate în neoliticul târziu pe teritoriul României.

Un cimitir din neoliticul târziu a fost decoperit în localitatea Moftinul Mare, din judeţul Satu Mare. Cimitirul datează de aproximativ 7000 de ani, fiind unul dintre cele mai vechi cimitire descoperite pe teritoriul României. Cimitirul a fost descoperit de către arheologii de la Muzeul Judeţean Satu Mare, care au început să dezgroape mormânt după mormânt, descoperind un cimitir de dimensiuni mari.

„Ne aflăm la periferia cimitirului şi cu această ocazie am prins şi un grup de morminte ceea se conturează a fi un cimitir. Până acum avem conturate şapte morminte, groapa este în formă retangulară, morţii sunt pe direcţia est-vest, cu capul spre est. Până în prezent am desfăcut trei din aceste morminte, în fiecare dintre ele descoperind un vas ceramic, mai multe piese neolitice, respectiv lame de obsidian, topor de piatra, materiale de acest gen care indică de regula sexul defunctului, în acest caz fiind vorba despre bărbaţi. Încă mormânt de femeie nu am găsit”, afirmă Cristian Virag.

Populaţia care locuia în acea zonă era în majoritate ocupată cu agricultura şi într-o oarecare măsură cu creşterea animalelor. Acest lucru este confirmat şi de fragmentele de„ bos primigenius”, respectiv un craniu cu coarne al unei vaci sălbatice.

În zona de nord vest a ţării această necropolă care se conturează în această perioadă la Moftinul mare este cea mai veche, încadrată în neoliticul târziu

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite