CFR Satu Mare, reclamată la Protecţia Consumatorului
0
Deşi la fiecare plecare din gară, trenurile sunt curăţate ele ajung la destinaţie murdare. Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Satu Mare a înregistrat, zilele trecute, prima sesizare privind condiţiile mizerabile din trenuri.
Condiţiile trenurilor sunt mai mult decât jalnice, cu toate că CFR Călători investeşte pe zi 6 lei pentru curăţarea fiecărui vagon.
Deşi oamenii sunt principalii responsabili de mizeriea din trenuri, tot ei sunt şi cei care reclamă la Protecţia Consumatorului (OPC) condiţiile.
Oficiul judeţean pentru Protecţia Consumatorului Satu Mare a înregistrat, în martie, prima sesizare privind condiţiile mizerabile din trenuri. Valentin Breban, director coordonator adjunct OPC Satu Mare, spune că abia pe la mijlocul acestei luni au înregistrat prima sesizare privind condiţiile trenurilor şi a gării.
„Călătoresc destul de mult cu trenul şi am observat că unele sunt cât de cât curate, însă foarte multe sunt chiar dezgustătoare, mai ales trenurile personal. Sincer, nu se vede că se curăţă, şi asta din cauza oamenilor, pentru că nu le pasă ce şi unde aruncă”, spune Henrietta Barany , o liceeană care face naveta la Satu Mare din Halmeu.
Tânărul Sorin Nedelcu (23 de ani) din Carei spune că în ultimii ani a observat că cele mai multe trenuri nu au condiţii, mai ales acceleratul de Bucureşti, care arată de parcă niciodată nu ar fi curăţat. „Călătoresc foarte des. Fiind mult de drumuri, am cam observat că pe lângă trenuri, şi gările, mai ales cele din Ardeal, sunt cam dezastruoase. La Braşov, de exemplu, e chiar mai rău decât la Satu Mare”, spune acesta.
Bucureştenii curăţă trenurile ardeleneşti
„CFR Călători a colaborat timp de 10 ani cu firma Mihălţan SRL din Cluj pentru salubrizare, însă din cauza imposibilităţii de a plăti pentru ultimele 6 luni, colaborarea a fost anulată. Din 8 martie firma EuroServ Clean SRL din Bucureşti a preluat prestarea serviciior de salubrizare pe zona Transilvaniei”, spune Călin Borcuti, şef Revizie Vagoane CFR Satu Mare.
Ziua 12, iar noaptea 10 trenuri cu un total de 60 respectiv 45 de vagoane sunt „curăţate la fiecare pelcare” din gara Satu Mare, însă, în opinia călătorilor, rezultatele nu se văd. Salubrizarea curentă, înaintea fiecărei plecări, costă 6 lei/vagon, la care se mai adaugă şi salubrizarea normală, o dată la 24 de ore, care costă 10 lei/vagon. În plus, o dată pe lună se face şi salubrizarea generală, „din cap până-n picioare“, ce costă 60 lei/vagon.