Mircea Freisz cultivă ciuperci pentru străini
0
Pierderea locului de muncă l-a ambiţionat, iar acum a ajuns unul dintre cei mai cunoscuţi producători de ciuperci de fag din judeţ. Încă din copilărie Mircea Freisz mergea prin pădurile Reşiţei împreună cu bunicul său pentru a culege ciuperci.
PROFIL
Născut: 19 aprilie 1955
Studii: Şcoala de maiştrii, Liceul industrial Reşiţa
Familie: Căsătorit, trei copii
Amintirea copilăriei fericite a rămas mult timp aprinsă în sufletul lui Mircea. „Prima dată când am plecat cu bunicul meu după ciuperci a fost la vârsta de şapte ani. Ţin minte că am fost plecat de acasă toată ziua şi nici nu mi-am dat seama cum a trecut timpul. Era prea mare provocarea de a găsi specia comestibilă“, povesteşte Mircea Freisz. Pasiunea pentru astfel de excursii le-a fost transmisă şi celor trei copii ai lui Mircea.
Propria afacere
După ce a lucrat peste 30 de ani într-o fostă fabrică de tunuri din Reşiţa disponibilizarea l-a pus pe Mircea într-o situaţie mai dificilă. De aici şi până la amintirea din copilărie a fost doar un simplu pas. Şi astfel, distracţia devenită pasiune a ajuns să fie sursă sigură de venit. Cu ajutorul soţiei Flavia, Mircea a ajuns să-şi deschidă propria fermă de ciuperci. „Mi-am dat seama că trebuia să fac ceva pentru a-mi întreţine familia. Având rude în străinătate am vizitat în Gemania mai multe ferme de ciuperci, iar cu sprijinul familiei am pus la Bocşa bazele unei ferme mai mici. Acest lucru se întâmpla prin anul 2005. Şi astfel am început să cultiv ciperci Pleurotus, cunoscute în popor sub numele de bureţi de fag“, povesteşte Mircea Freisz.
Marcă tradiţională înregistrată
Pentru că afacerea s-a dezvoltat prin prisma cererii mari de produse făcute la ferma de la Bocşa, Mircea a descoperit şi alte modalităţi prin care se pot face bani. Un bun exemplu ar fi salata de bureţi de fag, făcută după o reţetă tradiţională a cehilor din Gărâna. „Ţin foarte mult la acest proiect. Am luat reţeta chiar de la oamenii care locuiesc în Gărâna şi spre fericirea mea am şi înregistrat această marcă tradiţională. Este o salată specifică acestei zone şi este făcută doar din produse naturale“, povesteşte Mircea. Cu ajutorul acestei salate delicioase, Mircea a şi obţinut locuri întâi la numeroasele târguri de toamnă organizate în ţară. „Noi avem mai multe produse specifice acestei zone, dar am împrumutat într-un fel sau altul şi o reţetă de sos pentru o mâncare specifică italienilor“, mai povesteşte Mircea. Cunoscând ambele variante de a face rost de bureţi Mircea îi îndeamnă pe reşiţenii pasionaţi de plimbările în natură cu scopul de a căuta şi ciuperci că cel mai sigur este să cumpere produsele fie din magazine, fie de la comercianţii autorizaţi.
Întrebări şi răspunsuri
Cât de greu este să creşti bureţii de fag?
Este o muncă titanică pentru că trebuie să respecţi şi unele norme impuse de legislaţie şi în primul rând trebuie să aduci în fermă condiţii din pădure. Cel mai important este să ţinem cont de calitatea aerului, lumină şi căldură. Mă bucur de ajutorul familiei, mai ales al copiilor.
Care ar fi planul pe viitor în ceea ce priveşte afacerea?
Păi următorul pas ar fi să deschidem ceva chiar în Reşiţa. Îmi doresc cât mai repede să rezolv actele pentru o nouă fermă în zona Renk. Să sperăm că totul o să fie în regulă pentru ca reşiţenii să se poată bucura de produsele noastre.
Ce-i place
Îmi place să ascult muzică şi să-mi petrec timpul cu familia mea. Mă bucur că am reuşit să-i atrag şi pe copii în această „joacă“, fiul meu Patrik fiind unul dintre cei mai atraşi de munca la fermă.
Ce nu-i place
Nu cred că sunt lucruri care nu-mi plac pentru că am învăţat să mă obişnuiesc cu greutăţi şi să trec cu bine peste ele. Poate că nu-mi place să fiu minţit sau înşelat de oamenii pe care îi consider apropiaţii mei.