Instanţa a decis: Gabriela Agrapinei nu a murit din vina ginecologilor reşiţeni
0
Dosarul în care medicii Florea Borţun şi Iosif Bădescu au răspuns pentru ucidere din culpă a fost soluţionat după trei ani. Instanţa de fond de la Judecătoria Reşiţa a concluzionat, după o lungă serie de expertize şi avize, că moartea Gabrielei Agrapinei nu a fost cauzată de o culpă medicală.
Florea Borţun şi Iosif Bădescu au ajuns pentru prima dată în faţa instanţei la data de 9 octombrie 2008, după ce femeia pe care au asistat-o pe durata sarcinii şi la naştere a murit.
Marius Toc şi Ianăş Riteş, medicii care au întocmit raportul de expertiză medico-legală, au descoperit mai multe nereguli care ar fi condus spre decesul femeii de numai 44 de ani. „Numita Agrapinei Gabriela nu este încadrată şi nu beneficiază de îngrijirile corespunzătoare categoriei gravidelor cu risc crescut. Naşterea nu s-a desfăşurat sub protecţia antibioticelor în vederea profilaxiei infecţiei puerperale. Nu s-a administrat tratament antibiotic nici postpartum, în perioada de lehuzie precoce. Infecţia puerperală postpartum a constituit factorul declanşator al procesului tanatogenerator”, se precizează în raportul de expertiză medico-legală eliberat de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Caraş-Severin şi confirmat de IML Timişoara, document care a stat la baza trimiterii în judecată şi punerii sub acuzare a celor doi ginecologi.
Colegiul Medicilor din Caraş-Severin, Colegiul Medicilor din România, Comisia Superioară de Medicină Legală a IML „Mina Minovici”, şi nu numai, au exclus însă orice culpă medicală. În consecinţă, Judecătoria Reşiţa a considerat că fapta nu există şi a dispus achitarea celor doi inculpaţi. „Toate actele, toate înscrisurile şi toate comisiile, inclusiv comisia naţională de medicină legală, la care am făcut apel ca for superior decizional, au concluzionat că nu este vină medicală”, a declarat Florea Borţun.
E convins că doctorii sunt vinovaţi de moartea soţiei
Ioan Agrapinei, soţul femeii decedate, creşte acum singur o fetiţă cu Sindromul Down şi consideră nedreaptă sentinţa Judecătoriei Reşiţa. „Serviciul Judeţean de Medicină Legală Caraş-Severin a constatat în mod temeinic faptul că moartea soţiei mele s-a datorat culpei exclusive a medicilor. Mai mult decât atât, această expertiză medico-legală a fost confirmată de IML Timişoara. Înscrisul intitulat «Aviz», depus la dosarul cauzei emis de către INML «Mina Minovici», nu răstoarnă aceste concluzii. Această instituţie se dezice de faptul că ar putea efectua o altă expertiză medico-legală în cauză. Comisia superioară medico-legală se pronunţă când există expertize medico-legale contradictorii, dar aici nu e cazul”, a spus Agrapinei.