Râmnicu Vâlcea: PORTRET Alina Lazăr, profesoara interesată de noi metode de predare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Beneficiară a unei burse Comenius, Alina a descoperit anul trecut în Cipru, metode inedite de a-i face pe liceeni să fie mai atrași de ştiinţa cifrelor.

NĂSCUTĂ. 1 august 1973, Râmnicu Vâlcea.
STUDII. Facultatea de Matematică - Fizică din cadrul Universităţii de Vest, Timișoara; Postuniversitară în Informatici Aplicate, Universitatea de Stat București.
FAMILIE - Căsătorită, are un copil


De când se știe, Alina și-a dorit să fie dascăl. Chiar dacă a absolvit o facultate cu specializare dublă: matematică și fizică, iar ulterior a obținut o licență postuniversitară în informatică aplicată, a realizat că-și dorește mai mult să inițieze și să ghideze copiii în tainele matematicii. „Întotdeauna mi-a plăcut să comunic şi să îi ajut pe elevii mei să înţeleagă cât mai uşor matematica, pentru ca apoi să îi fac să se îndrăgostească de această disciplină", povesteşte profesoara. Fire ambițioasă și perseverentă, Alina a decis să acceseze, toamna trecută, o bursă Comenius din cadrul Programului de Învățare pe Tot Parcursul Vieții. Așa a ajuns în Cipru, unde a descoperit oameni minunaţi, dar a luat parte şi la proiecte interesante. „Comenius este o acţiune care are ca scop îmbunătăţirea calităţii şi consolidarea dimensiunii europene în educaţie, încurajarea învăţării limbilor străine şi a cooperării transnaţionale între şcoli", afirmă dascălul Alina Lazăr. Profesoara spune că beneficiarul acestor proiecte este de fapt întreaga comunitate educaţională, de la elevi, la toate categoriile de personal didactic, precum şi părinţi. „La un astfel de stagiu am participat și eu în Cipru şi am fost ajutată și susținută de inspectorul de specialitate pe proiecte europene, Mădălina Popescu", afirmă profesoara de matematică.

"Cocoșul de Hurez", plimbat în Cipru

În Cipru, a fost singurul dascăl vâlcean participant, dar a fost însoţită de profesori de matematică din Brăila, Buzău, Cluj, Timiș, Arad, Dolj și București. „Fiind vorba de un curs cu participare internațională, au mai fost prezenți și colegi din Italia și Lituania", spune Alina. Profesoara a încercat să le arăte participanţilor la acest proiect, o parte din localitatea plină de poveste, unde ea îşi desfăşoară activiatea, Horezu. „În deschiderea cursului fiecare participant a prezentat specificul zonei din care provenea, având loc astfel un schimb intercultural. Eu i-am impresionat cu o expoziţie a ceramicii de Horezu şi a tradiţiilor culinare din această zonă", completează profesoara. Prin participarea la astfel de proiecte europene, dascălii au posibilitatea să îşi îmbunătățească cunoștințele și competențele de predare și să cunoască mai bine modul în care se realizează educația școlară în Europa. Profesoara Alina Lazăr este convinsă că acest curs a ajutat-o să îşi completeze şi să-şi îmbunătăţescă metodele şi tehnicile de predare a matematicii. „Încerc să fiu în pas cu noile cerinţe ale învăţământului european și să aplic practicile care vor duce la sporirea numărului de copii ce vor dori să înveţe matematica și la eliminarea abandonului şcolar", încheie Alina Lazăr.

Întrebări şi răspunsuri

Are aplicabilitate imediată informaţia primită în Cipru?

Da, mai ales că s-au folosit idei practice despre îmbinarea cursurilor tradiţionale cu cele on-line, folosind exemple reale din experienţa participanţilor. Cursul a vizat focusarea pe modulele on-line, realizarea de teste şi chestionare on-line, simulări şi jocuri, multimedia, crearea de materiale informative de referinţă asupra comunităţilor de învăţământ.

Le-ați recomanda colegilor dumneavoastră, să acceseze astfel de programe?

Bineînțeles. Utilitatea participării la un proiect Comenius, în mod special, este neprețuită. Pe lângă oportunitatea de a te perfecționa, ai șansa să cunoști diverse mentalități, metode de predare, să exersezi cunoștințele de limba engleză, dar și să vizitezi locuri marcate de povești de istorie captivante.

CE-I PLACE

Să acorde credit fiecărui elev, indiferent de mediul din care provine. Crede cu tărie că misiunea ei este de a-i învăța și a-i ghida nu doar în tainele matematicii ci și în marea aventură a vieții

CE NU-I PLACE

Nu suportă să fie mințită. De asemenea, nu îi plac persoanele care nu se implică în activităţi şi proiecte sociale şi cei care nu au curaj să îşi susţină proprile idei.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite