FOTO 100 de stejari plantaţi şi adoptaţi de 100 de copii pe un islaz din Horezu - Vâlcea în onoarea Centenarului Marii Uniri
0La iniţiativa Primăriei oraşului Horezu în colaborare cu Ministerul Apelor şi Pădurilor şi Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva astăzi şi mâine, 20 şi 21 noiembrie, vor fi plantaţi 100 de stejari în cinstea Centenarului Marii Uniri. Puieţii vor fi plantaţi de 100 de copii şi tineri, pe islazul oraşului, iar aceştia vor primi în schimb câte un certificat de adopţie.
Islazul din zona Treapturi, platoul de lângă „Trei Stejari” locul unde an de an se organizează celebrul târg internaţional „Cocoşul de Hurezi” din Capitala Ceramicii Româneşti, va fi împădurit zilele acestea cu puieţi de stejar.
Zona nu a fost aleasă întâmplător pentru această cauză, fiind renumită pentru arboretele de stejar, pentru păstrarea căruia se depun eforturi consistente, fiindcă stejarul a cam pierdut lupta cu alte specii mai repede crescătoare şi mai adaptabile la condiţiile actuale, după cum susţin specialiştii. Islazul mai este cunoscut şi datorită brânduşelor care îl împânzesc an de an.
100 de voluntari - elevi ai şcolilor din localitate - şi-au anunţat intenţia de a participa la această acţiune, pentru care vor fi recompensaţi cu câte un certificat de adopţie în care vor fi trecute coordonatele GPS al copacului plantat. Practic ei au misiunea nu doar de a planta ci şi de a avea grijă de stejar până când acesta se va putea dezvolta liber, cu ajutorul profesioniştilor în silvicultură.
Silvicultorii au ţinut să liniştească localnicii în privinţa brânduşelor care nu vor avea de suferit pentru că nu este vorba despre „o împădurire clasică”. Se urmăreşte, spun ei, obţinerea unor stejari cu coronament larg, diferit de al arborilor din pădure, dar locul va rămâne tot islaz „unul mult mai frumos”. De altfel există şi alţi stejari acolo, răzleţi.
„Sperăm ca dragostea şi atenţia acordată de copiii care îi adoptă, îi vor duce la maturitate pe toţi”, au mai precizat silvicultorii pe reţelele de socializare, răspunzând astfel scepticismului celor care susţin că ar fi trebuit plantaţi mult mai mulţi stejari, pentru că doar o parte dintre ei vor ajunge la maturitate.
Arborii de pe pajişti au rol de protecţie a solurilor şi constituie umbră pentru animale, justifică iniţiatorii când vine vorba despre locaţia aleasă. La acţiunea de astăzi sunt aşteptaţi în zonă ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, şi directorul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva – vâlceanul Gheorghe Mihăilescu.
20 - 25% din pădurile aflate în grija statului, în judeţul Vâlcea, sunt alcătuite din stejar. Tot pentru protejarea acestei specii se caută soluţii pentru conservarea stejarilor seculari, cu ajutorul artei., pentru că în Vâlcea există stejari care au vârste şi de peste jumătate de mileniu. Iar o parte dintre aceştia sunt chiar în zona Horezu.