Fostul director al Uzinelor Sodice Govora, reţinut pentru „tentativă la înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul director al USG Ramnicu Valcea a fost reţinut pentru tentativa la inselaciune cu consecinte deosebit de grave
Fostul director al USG Ramnicu Valcea a fost reţinut pentru tentativa la inselaciune cu consecinte deosebit de grave

Alături de doi avocaţi şi un executor judecătoresc au constituit o asociere infracţională prin care au încercat inducerea în eroare a funcţionarilor unor agenţii bancare din Bucureşti, Sibiu şi Piteşti în scopul obţinerii, pe nedrept, a 24.400.000 lei în cadrul unei proceduri silite pornită de la suma de 11,15 lei.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de Feraru Eugen, executor judecătoresc în cadrul Biroul Executorului Judecătoresc "Fieraru Eugen", din municipiul Piteşti, judeţul Argeş, Cocaina Mihai-Andrei, avocat în cadrul Baroului Argeş şi Bălan Sergiu-Florin, fost director executiv la S.C. Uzinele Sodice Govora S.A., în sarcina cărora s-au reţinut următoarele: asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi tentativă la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave. Cercetări penale sunt executate şi faţă de Ardeiaş Liviu, avocat în cadrul Baroului Teleorman, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele: asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, tentativă la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave şi infracţiunea de fals intelectual prevăzut în Legea contabilităţii nr. 82/1991 republicată.


„În cursul anului 2010, inculpaţii Ardeiaş Liviu, avocat în cadrul Baroului Teleroman, Cocaină Mihai Andrei, avocat în cadrul Baroului Argeş, Fieraru Eugen, executor judecătoresc la Piteşti şi Bălan Sergiu Florin, fost director executiv la S.C. UZINELE SODICE GOVORA S.A., au constituit o asociere infracţională prin care au încercat inducerea în eroare a funcţionarilor unor agenţii bancare din Bucureşti, Sibiu şi Piteşti în scopul obţinerii, pe nedrept, a sumei de 24.400.000 lei (echivalentul a 5.673.626,94 euro, calculat la cursul BNR de 4,3006 lei/euro) în cadrul unei proceduri de executare silită pornită pentru suma de 11,15 lei, reprezentând cheltuieli de judecată stabilite de o instanţă civilă în favoarea inculpatului Bălan Sergiu Florin. Executarea silită a acestei creanţe a fost încuviinţată de Judecătoria Piteşti la data de 13 septembrie 2010, procedura de executare fiind derulată prin biroul executorului judecătoresc Fieraru Eugen. În continuare, inculpaţii au încheiat între ei mai multe contracte fictive (de asistenţă juridică şi de prestări servicii), onorariile acestor contracte fiind stabilite la valoarea totală de 24.400.000 lei. De asemenea, în cursul lunii septembrie 2010, inculpatul Fieraru Eugen stabileşte prin proces verbal totalul cheltuielilor ocazionate de executarea silită la suma de 12.010.467,70 lei, vădit disproporţionat faţă de valoarea creanţei de executat (11,15 lei). În baza acestui proces verbal, inculpatul Fieraru Eugen emite ordonanţe de poprire către autorităţile bancare pentru suma de 12.010.467,70 lei, cu posibilitatea majorării acestor cheltuieli până la totalul de 24.400.000 lei, stabilit prin contractele fictive menţionate mai sus. În perioada septembrie - decembrie 2010, inculpatul Fieraru Eugen, însoţit de inculpaţii Cocaină Mihai Andrei, Bălan Sergiu Florin şi Ardeiaş Liviu a încercat punerea în executare silită a acestor cheltuieli de executare fictive, fără să obţină suma solicitată ca urmare a opoziţiei funcţionarilor bancari. În plus, procedura de executare silită fusese suspendată provizoriu de către instanţa de judecată încă din luna septembrie 2010"
, se spune în comunicatul DNA transmis azi, 12 octombrie 2012.


Curtea de Apel Bucureşti decide cum vor fi cercetaţi cei reţinuţi


Inculpaţilor Fieraru Eugen, Bălan Sergiu Florin şi Cocaină Mihai Andrei li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 11 octombrie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpaţilor Fieraru Eugen, Bălan Sergiu Florin şi Cocaină Mihai Andrei pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile. Faţă de inculpatul Ardeiaş Liviu, având în vedere că s-a sustras urmăririi penale, procurorii au solicitat arestarea preventivă în lipsă, pe un termen de 30 de zile, începând cu data punerii în executare a mandatului de arestare.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite