Autoritățile sârbe solicită țărilor lumii să se opună adoptării rezoluției ONU privind Srebrenica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat, în ajunul unei întâlniri la ONU, că țara sa nu are nicio șansă împotriva „celor mari și puternici care cred că pot face ceea ce vor”.

Aleksandar Vucic. Foto: EPA-EFE
Aleksandar Vucic. Foto: EPA-EFE

Autoritățile Republicii Serbia solicită statelor membre ONU să se opună adoptării rezoluției privind Srebrenica, se precizează într-un mesaj publicat pe pagina ministrului sârb de externe Marko Djuric pe X (fostul Twitter).

Republica Serbia îndeamnă toate statele membre ale Națiunilor Unite să se opună cu hotărâre adoptării proiectului de rezoluție <...>”, a scris politicianul.

Potrivit Radioteleviziunii Serbiei (RTS), președintele sârb Aleksandar Vučić a declarat, în ajunul unei întâlniri la ONU, că se întâmplă lucruri groaznice și că Serbia nu are nicio șansă împotriva „celor mari și puternici care cred că pot face ce vor.”. Tot în ajunul reuniunii Adunării Generale a ONU, la clădirea organizației din New York a avut loc un panel, unde au vorbit sârbii care au fost martori la crime în deceniile precedente.

La 20 mai, prim-ministrul sârb Milos Vucevic a anunțat că Republica Gaboneză nu va vota pentru adoptarea rezoluției Adunării Generale a ONU privind Srebrenica. Vucevic a subliniat că Gabonul sprijină integritatea teritorială, suveranitatea și integritatea Republicii Serbia.

Proiectul de rezoluție constă din șapte puncte, primul dintre ele „hotărăște să proclame ziua de 11 iulie drept Zi internațională de reflecție și comemorare a genocidului din 1995 de la Srebrenica și să-l comemoreze anual”. Documentul conține și o prevedere care condamnă necondiționat orice negare a genocidului de la Srebrenica. Proiectul include o solicitare adresată Secretarului General al ONU de a „înființa un program de conștientizare intitulat „Genocidul de la Srebrenica și Națiunile Unite” și de a începe implementarea lui în pregătirea pentru cea de-a 30-a aniversare în 2025”.

Anterior, reprezentantul permanent al Federației Ruse la ONU, Vasily Nebenzia , a declarat că rezoluția privind genocidul de la Srebrenica din 1995, promovată în Adunarea Generală de reprezentanții permanenți ai Bosniei și Herțegovinei și ai mai multor state occidentale, nu are nimic. de a face cu perpetuarea memoriei victimelor evenimentelor din acele zile. Rusia se opune rezoluției. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite