Cum apare şi cum poţi preveni cancerul de piele. Obiceiurile nocive care duc la această boală şi primele semne că tumora cutanată este malignă
0Cancerul de piele poate provoca moartea unei persoane în mai puţin de un an, celule bolnave putând da metastaze în alte organe, de la creier şi plămân până la oase. Specialiştii susţin, însă, că astfel de complicaţii pot fi evitate printr-o metodă simplă, nedureroasă.
Tipuri de cancer de piele
1. Carcinomul bazocelular este o formă de cancer care se manifestă local, de cele mai multe ori la nivelul feţei. De obicei apare la persoane cu vârste peste 50 de ani, cu piele deschisa la culoare, pe leziuni preexistente, sub forma unor pete maronii, care dezvoltă în timp cruste. Dacă nu este tratat la timp, acest tip de cancer produce ulceraţii mari, infecţii şi sângerări. Există însă şi cazuri când carcinomul bazocelular metastaziază, adică produce leziuni şi la nivelul altor organe, întrucât celule canceroase se pot extinde la alte organe prin sistemul circulator şi cel limfatic.
„Dacă este localizat în apropierea unor orificii, poate să invadeze gura, ochii, fosele nazale. Dacă pătrunde în ochi, evoluţia este foarte gravă şi se ajunge la scoaterea ochiului, altfel cancerul poate invada şi creierul”, explică medicul primar dermatolog Alexandru Pirici, şeful Secţiei Dermato-Venerologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea.
2. Carcinomul spinocelular
Localizat în general la nivelul buzei, antebraţelor şi a decolteului, carcinomul spino-celular este o formă de cancer întâlnită frecvent în rândul celor care se expun foarte mult la soare. De asemenea, tumora este frecvent întâlnită şi în rândul persoanelor fumătoare.
“În cele mai multe cazuri, factorul declanşator este fumatul, căci există persoane care ţin o ţigară până se ard la buză. Un factor favorizant este temperatura crescută, cât şi substanţele conţinute în tutun. Există şi cazuri când carcinomul se declanşează din cauza unor traumatisme locale, involuntare produse, de exemplu, de dinţii ascuţiţi” , spune doctorul Alexandru Pirici.
În cazul carcinomului spino-celular, singurul tratament este excizia chirurgicală, care se face în urma unui examen histopatologic. În cazul în care tumorile nu pot fi operate, bolnavului i se recomandă radioterapia.
Persoanele care dezvoltă carcinomul spino-celular nu resimt dureri, de aceea, de foarte multe ori, se prezintă târziu la medic. Specialiştii spun acest tip de cancer se poate răspândi în corp, la alte tesuturi si organe.
3. Melanomul, cea mai gravă formă de cancer cutanat
Melanomul malign se dezvoltă de obicei pe aluniţe, care pot fi localizat în orice zonă a tegumentului, pe faţă, cap sau chiar talpa piciorului. Acest tip de cancer se poate răspândi rapid şi în alte organe, iar, în situaţii excepţionale, poate fi fi localizat pe retină sau măduva spinării.
„Din cauza unor factori favorizanţi celulele melanomice se transformă în celule canceroase. Această formă de cancer produce metastaze, celule se desprind de tumora iniţială foarte uşor şi diseminează în orice organ intern. Poate să dea metastaze în ficat, oase, în coloana vertebrală, plămân etc. De multe ori, depistarea melanomului se face prin metastază. De la declanşarea tumorii, fără tratament, evoluţia bolii este fatală în maxim un an” susţine specialistul vâlcean.
Primele semne de transformare malignă sunt modificarea culorii şi a dimensiunilor tumorii, care creşte într-un ritm accentuat, într-o perioadă scurtă de timp, cât şi apariţia unor ulceraţii. De asemenea, sângerarea este un alt semn că tumoarea este malignă.
Cum poate fi prevenit cancerul de piele
1. Expunere moderată la radiaţii ultraviolete
Specialiştii recomandă ca expunerea la ultraviolete să fie moderată în intervalul 11.00 -16.00, când nivelul radiaţiilor devine peiculos pentru organism.
2. Bronzatul la solar, de evitat
Nu doar expunerea la soare poate provoca cancer de piele, ci şi bronzatul artificial, la solar.
„Există acest obicei al tinerilor, în ultima vreme, de a merge la cabinetele de bronzare artificială. Ultravioletele sunt un factor de transformare malignă a nervilor pigmentari, declanşează aceste tumori tocmai de aceea, în foarte multe ţări, s-a interzis bronzatul la solar”, explică dr. Alexandru Pirici.
3. Cremă de corp cu protecţie împotriva razelor UV
Înainte de expunerea la soare este indicată aplicarea unei crème cu factor de protecţie ridicat. Medicii spun că aplicarea trebuie să se facă din două în două ore, pentru o mai mare eficienţă.
4. Specialiştii interzic arderea sau ruperea aluniţelor. Cei care recurg la astfel de măsuri sunt mai predispuşi să dezvolte o formă de cancer cutanat malign.
5. Persoanele care observă o modificare a culorii şi formei aluniţelor sau apariţia unor leziuni pe piele trebuie să se prezinte la medic. Tratamentele băbeşti cu diverse alifii şi ceaiuri nu fac decât să înrăutăţească situaţia. La medic sunt sfătuiţi să se prezinte şi cei care au avut în familie un caz de cancer de piele. Din păcate, în România, cei mai mulţi bolnavi se prezintă la medic în ultimul moment, când tumora a început să sângereze.
6. Excizarea preventivă a alunitelor. Îndepărtarea formaţiunilor tumorale cutanate se poate face în doar câteva minute, fără durere, în cabinetele medicilor dermatologi. Medicii pot exciza alunitele cu margine de sigurantă, astfel încât să prevină transformarea acestora într-o tumoră malignă.