Alegerea de „June de Muereasca”, un ritual vechi de mai bine de 100 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obiceiul alegerii junelui de Muereasca este specific cetelor de oieri din Ardeal stabilite în satele vâlcene. Noul ales dansează fetele să le aducă noroc.

Vineri, 6 ianuarie, de Bobotează, la Căminul Cultural din Muereasa de Sus-Vâlcea, începe unul dintre cele mai vechi ritualuri păstrate de-a lungul timpului prin părţile locului: „Alegerea de june". Ca la orice petrecere, muzica populară, dansul şi voia bună sunt cele care dau startul sărbătorii despre care locuitorii satului spun că se păstrează din vremuri demult apuse. „Şi pe timpul războiului alegeam junele, dar la cârciuma din sat", spune unul dintre localnici. Pentru a obţine titlul mult râvnit, candidaţii, câte doi din cele şase cătune ale comunei, trebuia să fie neînsuraţi, să aibă 18 ani şi să fie tineri „bine văzuţi" de „muereşteni". Oamenii se adună cu mic cu mare din toată comuna, iar primarul urbei, începe ceremonialul alegerii junelui. „Locuitorii satului sunt cei care stabilesc candidaţii. Îi invit pe scenă, iar în funcţie de uralele, ovaţiile şi ridicările de mâini de la fiecare nume rostit, se alege junele. Tânărul trebuie să fie onest, cinstit şi să fie reprezentativ pentru comunitatea locală, el fiind cel care pe parcursul întregului an pune pe tapet problemele tinerilor din comună", spune Ion Ungureanul, edilul localităţii.


Cetele junelui înregistrate la Poliţie


Devenit „june" oficial „made” la... Muereasca, proaspătul numit îşi organizează cetele de colindători şi începe să colinde satele. „La casele celor colindaţi, trezesc fetele din somn, cu care dansează, le învârt în iureştul îndrăcit al jocurilor de pe la noi. În ziua de Sf. Ion, la biserica din sat, atât junele cât şi colindătorii sunt botezaţi de preot, după care busuiocul şi agheasma sunt date de preot junelui ales, care iese în faţa bisericii şi în miruie pe toţi cei prezenţi", mai spune alesul. Localnicii, fete, băieţii, oameni de toate vârstele fac hora junelui, se cântă colinde foarte vechi, iar mai toată suflarea este dornică să danseze cu proaspătul ales, convis că dansul este unul care le va aduce bucurie şi bunăstare tot anul. „Manifestarea de la Muereasca are două componente. Alegerea de june şi iordănitul. Alegerea este un ritual care are o vechime de peste 110 ani la Muereasca şi obiceiul a fost transmis prin viu grai, fiind specific cetelor de oieri din Ardeal sau din Ţara Olteniei, cete stabilite în sate din Muereasca. Responsabilitatea junelui este una foarte mare, rolul lui fiind unul de disciplinare a întregii comunităţi de tineri. Cetele de juni care merg la colindat sunt înregistrate la poliţia locală, alesul asumându-şi responsabilităţile în cazul unor conflicte, el fiind considerat un lider de grup, cu minte, sau cuminte, care are girul comunităţii", a spus Elena Stoica, directorul Centrul de Valorificare a Traditiei Culturale şi Patrimoniului Vâlcea. Anul trecut , titlul de „june" a revenit studentului Dragoş Verzescu.

Vezi AICI Galerie Foto sau da click pe poză

image
image
image
image
image
Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite