50 de lei pentru cuier şi perdele, solicitarea unui diriginte de la C.N. „Mircea cel Bătrân” din Râmnicu Vâlcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii elevilor din Râmnicu Vâlcea s-au obişnuit deja ca la fiecare început de an şcolar să contribuie cu bani pentru achiziţionarea unor lucruri necesare în unităţile de învăţământ, de la mochetă până la perdele. Practica este folosită atât în liceele de fiţe cât şi la şcolile generale mai slab cotate.

Majoritatea părinţilor se feresc să vorbească despre aceste lucruri de teamă că vor exista repercursiuni, iar copiii vor primi note mici la şcoală. Printre cei care au îndrăznit să deo o declaraţie despre ceea ce se întâmplă în şcoală se numără mama unei eleve de clasa a IX- a, de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”.

„La şedinţa din septembrie s-au cerut bani, câte 50 de lei pentru perdele şi cuier. Mulţi dintre părinţi au fost nemulţumiţi, dar niciunul nu a comentat de faţă cu diriginta. Eu am refuzat să plătesc această sumă, dar foarte mulţi dintre copii au venit cu bani de acasă, aşa cum s-a cerut la şedinţă”, spune aceasta.

Mama nemulţumită a ridicat problema şi conducerii Inspectoratului Şcolar Vâlcea, în luna noiembrie. Tot atunci, în cadrul unei conferinţe de presă, ziariştii au sesizat că elevii din mai multe şcoli din Râmnicu Vâlcea au fost puşi să-şi cumpere manuale ori să contribuie cu bani pentru achiziţionarea unor bunuri. 

După ce s-a eschivat că nu poate efectua controale în toate şcolile din judeţ pentru că are personal puţin şi a cerut ziariştilor să depună o sesizare scrisă la Inspectoratul Şcolar, conducerea instituţiei a promis că va efectua controale măcar la cele trei şcoli generale din cartierul Ostroveni şi C.N. „Mircea cel Bătrân”. 

„Pentru dumneavoastră e simplu să ne trimiteţi să verificăm în teritoriu. Noi suntem o mână de oameni, la Inspectorat, şi nu putem face verificări chiar în toate unităţile.  Cei de la Drăgăşani ne trimit la şcolile din Râmnicu Vâlcea, la Berbeşti, şi tot aşa. Vă promit că o să facem controale la cele trei şcoli din Ostroveni. (...) Pentru dumneavoastră, presa, e simplu să aruncaţi un bolovan şi eu să încep să caut prin baltă. Dacă îmi faceţi o sesizare scrisă şi vă asumaţi răspunderea prin semnătură, cu cea mai mare plăcere mă duc să verific şi dacă un director foloseşte personalul şcolii în propria casă, cum spuneţi dumneavoastră”, declara în urmă cu două luni Ion Gherghinaru, inspectorul şcolar general al ISJ Vâlcea. 

ISJ nu a identificat nereguli în şcoli

Acum, reprezentanţii Inspectoratului spun că s-au făcut controale, dar cele sesizate nu s-au confirmat.

„Da, s-au făcut controale, inclusiv la Colegiul „Mircea cel Bătrân”. Nu am avut însă o sesizare concretă,  nu au fost identificate situaţiile prezentate. Copiii nu au spus nimic despre astfel de probleme atunci când au fost întrebaţi. În continuare, unităţile şcolare respective sunt în atenţia noastră, sunt monitorizate”, precizează Izabela Ioniţă, purtător de cuvânt al ISJ Vâlcea.

După discuţia avută cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar despre situaţia de la C.N. „Mircea cel Bătrân”, părintele a avut parte şi de reproşuri, pentru că a îndrăznit să se plângă.

„Am avut o discuţie cu diriginta, la telefon, după ce copilul a venit acasă foarte suparat, pentru că i s-au reproşat anumite lucruri, de faţă cu toţi colegii. Mi s-a spus că problema se putea rezolva la şcoală, că nu trebuia să merg la Inspectoratul Şcolar”, afirmă mama elevei.

Unul dintre părinţii care are copii la aceeaşi şcoală susţine că un cadru didactic face politică la ore. Profesorul de limba română i-a îndemnat pe copii, în timpul orelor, să intre pe pagina de Facebook a primarului din Râmnicu Vâlcea şi să-i dea câte un „Like”.

Cititi si:

Banii de cadouri pentru profesori, obicei vechi la Slatina

STUDIU Cât de respectaţi sunt profesorii în lume

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite