Râul Doftana aproape a secat. Localnicii acuză că microhidrocentralele sunt cauza dezastrului ecologic
0Deputatul George Ionescu, președintele Forța Dreptei, filiala Prahova, a semnalat probleme grave de mediu legate de râul Doftana. Situația este alarmantă din cauza prezenței mai multor microhidrocentrale pe cursul râului, iar localnicii spun că sunt grav afectați.
În Valea Doftanei, din cauza acestor microhidrocentrale, albia râului aproape nu mai conține apă, iar fauna și vegetația sunt afectate. Un locuitor din zonă a povestit că vara trecută a fost nevoit să transporte apă cu găleata pentru a-și adăpa animalele.
„Această problemă cred că se întâmplă și în altă parte, dar în primul rând se întâmplă în județul nostru și nu este bine”, a declarat deputatul George Ionescu, citat de observatorulph.ro
Potrivit reprezentanților Apelor Române, societățile care administrează microhidrocentralele ar fi trebuit să lase să curgă 308 litri pe secundă, însă în realitate nu lasă nimic.
Microhidrocentralele de pe cele trei afluenți ai râului Doftana funcționau încă din vremea comunismului, dar acum, de aproximativ trei ani, folosesc apa pârâurilor la capacitate maximă, lăsând pârâul nerămânând nici măcar câteva grame de apă. Aceasta reprezintă un dezastru ecologic și o amenințare pentru populația din județul nostru.
În fața acestei situații, autoritățile trebuie să acționeze pentru a proteja mediul înconjurător. Deputatul George Ionescu, la sesizarea unor localnici, a mai spus că a fost la fața locului și a descoperit că „râul era blocat total și apa toată pleca în turbinele microhidrocentralei”.
„La Valea Doftanei, pe Prislop, este un pârâu care este captat pentru producerea de energie electrică. Debitul de servitute este închis complet. Stăvilarele pentru debitul de servitute sunt închise”, a susținut deputatul George Ionescu.
Comuna Valea Doftanei este amplasată într-un cadru natural pitoresc, cu multe valențe turistice și lipsit de surse de poluare și degradare a mediului. Câmpina lui Grigorescu și Hașdeu se află la răscruce de drumuri.
Din ea pleacă în direcția nord o șosea ce șerpuiește pe valea apei Doftana. După ce Iași în urmă colinele domoale, muzeul Doftana de la Telega și cheile Brebului, valea se îngustează, căpătând frumuseți montane desăvârșite.