Lucrări de restaurare la Castelul Peleş. Renovarea teraselor exterioare va dura un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exterioarele de la Peleş vor fi renovate timp de un an. FOTO arhivă Adevărul Ploieşti
Exterioarele de la Peleş vor fi renovate timp de un an. FOTO arhivă Adevărul Ploieşti

Institutul Naţional al Patrimoniului a anunţat începerea lucrărilor de restaurare la o parte din Castelul Peleş, în zona Terasa cu busturi şi Terasa Fântânii lui Adonis. Lucrările, în valoare de peste 950.000 de lei vor dura un an

Principalele lucrări care vor fi executate la cele două zone presupun consolidarea porţiunilor de zid prăbuşit al Terasei Fântânii lui Adonis, refacerea zidăriei din piatră, refacerea pavajelor, curăţarea şi tratarea tuturor elementelor din piatră cu remontarea acestora pe poziţiile iniţiale, consolidarea coloanelor fântânii centrale şi a coloanelor foişorului la Terasa cu busturi şi refacerea gazonului pe strat geodren.

Castelul Peleş, fostă reşedinţă regală de vară, este înconjurat de şapte terase decorate , situate la cote de nivel diferite cu statui aparţinând sculptorului italian Romanelli, concepute în stilul neorenaşterii italiene cu fântâni, vase ornamentale şi coloane sculptate în piatră şi marmură de Carara.

Valoarea lucrărilor de consolidare-restaurare este de 955.769,75 lei TVA inclus, acestea urmând să fie executate într-un termen de 12 luni.

Anunţul a fost făcut de reprezentanţii Institutului Naţional al Patrimoniului de  ziua onomastică a Regelui Mihai. „Am considerat reabilitarea Castelului Peleş o prioritate pentru instituţia pe care o conduc. Acest eveniment înseamnă, în primul rând, un act de recunoştinţă al statului român faţă de Familia Regală a României. Restaurarea Castelului Peleş este un moment cu încărcătură simbolică şi identitară. Locul în care s-au născut regii României, spaţiul atâtor momente istorice din trecutul naţional, este un simbol al Patrimoniului Naţional. Restaurarea Complexului Peleş reprezintă un act de demnitate naţională şi un mesaj de încurajare pentru investiţia în monumentele istorice de importanţă universală. Îmi doresc ca anul viitor să putem recepţiona aceste lucrări" a spus Alexandru Muraru, directorul general al Institutului Naţional al Patrimoniului.

Castelul Peleş a fost retrocedat Regelui Mihai, dar este în administrarea statului român

În urma unei decizii de retrocedare, pe 1 martie 2007, Castelele Peleş şi Pelişor, împreună cu terenurile aferente, au fost restituite Regelui Mihai I. Astfel, castelul a devenit proprietate a Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României şi instituţie publică administrată de Statul român, sub egida Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. În iunie 2008, Regele Mihai s-a întors oficial la Castelul Peleş, redevenit domeniu regal, după 60 de ani.

Prin protocolul încheiat cu Casa Regala a României, în anul 2010 şi reînnoit în anul 2012, Statul român, reprezentat de Ministerul Culturii, şi-a asumat obligaţia ca pe perioada în care va administra Muzeul Naţional Peleş să investească în lucrări de punere în siguranţă şi punere în valoare a Complexului Peleş prin intermediul Institutului Naţional al Patrimoniului, având ca sursă de finanţare Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice.

Castelul Peleş este unul dintre cele mai vizitate muzee ale României, având un aflux de peste 350.000 turişti anual.

Alte articole pe aceeaşi temă

VIDEO Adrien Brody şi Rachel Weisz „au aruncat în aer“ Castelul Peleş. Filme celebre turnate în Prahova

Castelele Peleş şi Pelişor se închid pentru conservare

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite