Cum puteţi construi din deşeuri un oraş în miniatură pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Diana Frincu
FOTO Diana Frincu

Aruncăm la gunoi hârtii, cartoane, PET-uri, cutii, deşeuri vegetale, resturi ale materialelor de construcţii, fără să conştientizăm că de fapt ne descotorosim de o adevărată comoară pe care am putea să o valorificăm în avantajul nostru.

Cu o placă de polistiren, câteva crenguţe uscate, nişte ghemotoace din hârtie de ambalat flori, de exemplu, un tub de lipici şi un strop de inspiraţie am putea construi un oraş în miniatură cu care un copil ar fi fascinat să se joace. Succesul ar putea fi cu atât mai mare, dacă şi copilul ar fi implicat în construirea machetei.

Pentru construirea unei machete este bine să faceţi înainte un plan, o schiţă pe hârtie. Acest pas este important pentru că astfel puteţi stabili din timp de ce materiale aveţi nevoie.

În primul rând este nevoie de o bază, o planşetă fie din lemn moale, fie din polistiren sau plută, ultima variantă fiind destul de costisitoare. Placa nu trebuie să fie foarte mare, pentru a putea lucra cât mai uşor. Este suficient un pătrat cu latura de 50 de centimetri. Puteţi alege o placă de polistiren care se foloseşte la decorarea tavanului. Se găsesc în magazinele de bricolaj, iar preţul nu este deloc unul mare.

parc in miniatura facut din deseuri foto diana frincu

Pentru cea de-a doua etapă avem nevoie fie de acuarele, fie de hârtie colorată şi asta pentru a marca pe placă aleile, străzile, grădinile, parcul de joacă etc, în funcţie de decorul pe care doriţi să-l realizaţi. Astfel, putem picta străzile în cuoare gri şi alb sau putem lipi fâşii de hârtie colorată. Odată ce am separat spaţiile, trecem la „plantarea” pomilor.

Pentru vegetaţie există multe posibilităţi. Tulpina poate fi realizată din beţe pentru frigărui sau pur şi simplu din scobitori şi chiar crenguţe uscate. Acestea se înfig în polistiren în locurile unde am decis că este parcul sau pe marginea şoselelor/aleilor.

Pentru coroana pomilor (partea verde) se pot folosi tot felul de materiale de diferite texturi. Fie hârtie creponată, mototolită în formă de ghem, fie ciucuri făcuţi din aţă, lână, sfoară, fie carton tăiat în forma unor discuri de diferite dimensiuni şi apoi montate suprapus pe o scobitoare.

Pentru a crea un brad (Tuia) faceţi un ciucure din aţă din două culori, verde închis şi verde deschis. Apoi îl tundeţi cu foarfeca în forma dorită, mai gros la bază şi mai ascuţit spre vârf. Ciucurele tăiat astfel îl lipiţi de tulpină, care poate fi, aşa cum am precizat anterior o scobitoare sau un băţ de frigărui sau chiar o crenguţă. Tulpina se înfige în placa de polistiren.

parc in miniatura facut din deseuri foto diana frincu

Un alt mod de a crea un brad este cu ajutorul discurilor din carton. Decupaţi zece discuri cu dimensiuni de la mic la mare pe care le coloraţi în diferite nuanţe de verde. Le înfigeţi apoi, de la mare la mic, într-o scobitoare lăsând un spaţiu de câţiva milimetri între.

Ca să faceţi o salcie, aveţi nevoie de aceeaşi tulpină din scobitoare pe care o înfigeţi în polistiren, iar în vârful ei lipiţi un ghem ciufulit din aţă, câlţi din cânepă (se folosesc la înfiletarea ţevilor) pe care îi puteţi vopsi cu acuarelă de culoare verde sau fâşii înguste de material textil (un tricou vechi) pe care le ungeţi cu lipici şi apoi le strângeţi puternic în pumn. Aceeaşi metodă o puteţi aplica şi dacă vreţi să aveţi în mini-oraşul vostru catalpă sau corcoduş roşu, pentru ultimul folosiţi aţă sau câlţi în nuanţe de roşu închis.

Movilele de pământ, pot fi realizate din hârtie mototolită pe care o lipiţi de placă sau o fixaţi cu bolduri, apoi fie o vopsiţi cu acuarelă sau o acoperiţi cu hârtie creponată.

Pentru flori, variantele sunt multe, dar cel mai la îndemână este să folosiţi un capsator special care taie hârtia în diferite forme sau pur şi simplu decupaţi hârite colorată în bucăţele mici pe care le presăraţi în locul în care aţi decis să faceţi un parc.Cum dintr-un oraş nu pot lipsi clădirile, folosiţi cutiile de la sticlele de parfum pe care le puteţi îmbrăca în hârtie albă, de ziar sau glace şi apoi aplicaţi cu lipici alte bucăţele de hârtie colorată care să imte geamurile, uşile etc.

parc in miniatura facut din deseuri foto diana frincu

Pentru iarbă, puteţi folosi aţă în diferite nuanţe de verde pe care o tăiaţi mărunt şi o aplicaţi peste o suprafaţă pe care aţi dat cu lipici lichid înainte

Puteţi amblasa şi mobilier urban, pe care îl faceţi cel mai bine din carton. Puteţi folosi cartonul de la ambalaje, de la cutiile de bomboane, de parfum, coperţi de caiete pe care nu le mai folosiţi, ambalajele din carton de la medicamente. Tăiaţi un dreptungi de mici dimensiuni pe care îl pliaţi la margini şi apoi îl fixaţi de placa de polistiren cu lipici, silicon sau bold la marginea aleilor, în faţa blocurilor sau unde consideraţi.

Pentru felinare stradale aveţi nevoie de beţigaşe de frigărui în vârful cărora lipiţi un carton pliat în formă de cilindru pe care îl coloraţi în galben.

parc in miniatura facut din deseuri foto diana frincu

În funcţie de inspiraţie puteţi improviza un loc de joacă pentru copii, tobogane, foişoare chiar o fântână arteziană. Fântâna este foarte simplu de realizat. Baza va fi un carton colorat în gri deschis, iar apa poate fi insinuată de fâşii de hârtie colorată în diverse nuanţe de albastru pe care le puteţi lipi în formă de bucle sau din fâşii tăiate dintr-o sticlă din plastic de culoare albastră sau chiar incoloră.

Deşi puteţi munci câteva zile la această machetă, rezultatul poate fi spectaculos. În plus, în acest mod vă puteţi petrece timp valoros alături de copii, dacă îi implicaţi şi pe ei în proiect.  

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite