1 Decembrie la Ploieşti. 3000 de porţii de fasole cu cârnaţi, insuficiente pentru ploieştenii care au venit de acasă cu recipente pentru toată familia
0În ciuda vremii nefavorabile, mii de ploieşteni au ţinut să fie prezenţi la festivităţile dedicate Zilei Naţionale a Românie, dar şi la parada militară unde au putut vedea pe viu tehinca MAI, SRI şi MAPN.
Încă de la primele ore ale dimineţii, ploieştenii s-au grăbit să ajungă în zona statuii domnitorului Mihai Viteazu, acolo unde se organizează în fiecare an festivităţile de 1 Decembrie.
Unii au venit devreme doar pentru a prinde un loc în faţă pe marginea Bulevarului Republicii pentru a vedea mai bine parada militarilor, dar nu puţini au fost cei care au păzit încă de la 7 dimineaţa bucătăria de campanie amplasată în parc şi unde se aflau renumitele marmite cu fasole.
După momentul solemn, deschis de discursul vicepremierului Graţiela Gavrilescu, a urmat depunerea de coroane al statuia domnitorlui Mihai Vitezu şi în cele din urmă parada militară, la care au participat efective ale Jandarmeriei, Poliţiei Naţionale, Poliţei Locale, Inspectoratului pentru Situaţiei de Urgenţă şi Serviciului Român de Informaţii, totul conform planului stabilit de Comenduirea Garnizoanei Militare.
Ca de fiecare dată, ziua de 1 Decembrie este pentru unii o afacere profitabilă, astfel că prin mulţimea de curioşi şi-au făcut loc profitorii care au vândut cu 5 lei cu ceu 10 lei, în funcţie de dimensiuni, steaguri tricolore din hârtie. Afacerea a mers ca pe roate, iar clienţii erau vânaţi mai ales în rândul copiilor pe care bunicii sau părinţii nu i-au putut refuza.
La finalul paradei militare, mii de persoane s-au îndreptat către corturile special amenajate unde Primăria Ploieşti a oferit participanţilor porţii de fasole şi cârnaţi, 3000 în total. De data aceasta oamenii nu s-au mai îmbulzit ca în alte dăţi, au stat cuminţi la coadă şi au aşteptat să le vină râdul la farfurie, evident totul sub atenta supraveghere a jandarmilor. Unii au încerat să profite şi au venit de acasă cu recipient mai mari în speranţa că bucătarii se vor încumeta şi le vor da mai mult decât un polinic. N-a fost să fie aşa. Cei care insistau erau imediat avertizaţi de jandarmi.
Dacă unii au preferat să ia porţia de fasole acasă, cei mai mulţi au mâncat în picioare, în parc, iar farfuriile din plastic au rămas exact acolo, pe bănci sau aruncate la întâmplare.
Pentru acest eveniment, au fost cumpărate 150 de kilograme de fasole şi 150 de kilograme de cârnaţi care au fost pregătiţi încă de joi la Cantina Socială. Dis de dimineaţă, fasolea deja gătită a fost adusă în parc unde au fost instalată bucătăria de campanile şi unde a fost din nou încălzită.