Virtuţile terapeutice uitate ale vetricei. Planta este folosită de oameni încă din antichitate, inclusiv pentru îmbălsămare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ignorata buruiană cu flori galbene pe care o vedem pe lângă căile ferate, în zonele de şes şi de deal, pe lângă drumuri şi garduri, în locuri necultivate, poartă, în limbaj popular, denumirea de vetrice (Tanacetum vulgare). Puţină lume îi cunoaşte uimitoarele sale calităţi teraputice, demonstrte de fitoterapie. Planta poate fi însă deosebit de periculoasă dacă se depăşeste dozajul recomandat.

“Denumirea plantei, tanacetum derivă din grecescul <<athanaton>> care înseamnă <<nemuritor>>, un nume ce ar putea avea legatură cu povestea lui Ganymede, dar la fel de bine şi cu faptul confirmat că planta era folosită în Antichitate la îmbălsămare“, explică, pentru Adevărul, specialistul în fitoterapie Elena Badea. 

În Evul Mediu, în vestul Europei, din vetrice combinată cu alte câteva ierburi, se prepara o licoare foarte amară folosită de unele culte pentru a induce credincioşilor o anumită stare de transă mistică. 

Străbunicii noştri au folosit-o ca insecticid, vermifug, remediu antiinfecţios şi nu numai pentru că legendara plantă, uitată în zilele noastre, are şi alte virtuţi terapeutice. 

“Vetricea are, datorită substanţelor active conţinute, acţiune antihelmintică, hipotensivă, antiinflamatoare, antispasmotică, stimulentă şi tonică“, mai declară specialistul. 

Se foloseşte în uz intern, în cazul afecţiunilor renale, ascaridoze, avort, boli de stomac, amenoree, la indicaţia medicului, şi în uz extern pentru a scăpa de mătreaţă, viermi intestinali , pentru tratarea luxaţiilor şi entorselor şi a reumatismului.

Sub formă de pulbere, planta este eficientă înclusiv în epilepsie. 

“Pulberea se obţine prin măcinare cât mai fină cu râşniţă electrică de cafea. Se depozitează în borcane închise ermetic pentru cel mult 14 zile, pentru că uleiurile sale volatile se evaporă destul de repede. Se foloseşte ca adjuvant în epilepsie în amestec cu pulbere de sulfină (Melilotus officinalis) în proporţie de 1:3. Se recomandă câte o linguriţă, de trei ori pe zi, pe stomacul gol timp de 15 zile, urmate de alte 15 zile de pauză, după care tratamentul se reia. Pulberea are acţiune puternic antispastică şi este recomandată doar adulţilor. 

Sub formă de cataplasmă 

În caz de reumatism, articulaţii dureroase, cataplasma pe bază de vetrice este foarte utilă.

“Vetricea este unul dintre remediile antiinflamatoare articulare cele mai rapide. Se toarnă apă caldă peste trei linguri de pulbere de vetrice şi se amestecă până când se formează o pastă. Pasta se pune într-un tifon şi se aşează pe articulaţia dureroasă, apoi se acoperă cu ţesatura din lână“, mai spune specialistul. 

Sub formă de tinctură 

Pentru a prepara tinctura avem nevoie de 20 de linguri de pulbere de părţi aeriene înflorite.

“Se macerează această compoziţie timp de 14 zile în 500 ml de alcool de 50 de grade, se filtrează şi se depozitează în sticluţe mici, închise la culoare. Este utilă în combaterea viermilor intestinali – în amestec cu tinctura de pelin, în părţi egale. Se recomandă câte o linguriţă, pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de masă, în cure de 14 zile, urmate de două săptămâni cu pauză de până la 10 zile de pauză, până la ameliorare“, mai precizează Elena Badea. 

Tinctura este indicată însă şi în tratarea infecţiilor renale şi urinare, în amestec cu tinctura de ienupăr 50-50%.

Sub formă de băi fierbinţi 

“Se recomandă câte o linguriţă din acest preparat, diluată într-o cană de apă, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Preparatul ajută la eliminarea usturimilor la urinare, ajută la retragerea promptă a edemelor şi previne formarea calculilor renali“, precizează specialistul. 

Sub formă de infuzie combinată 

Infuzia combinată este utilă în tratarea cistitelor cu simptome acute, cum ar fi: micţiuni frecvente, dureri puternice la urinare, incapacitate de control a urinării, senzaţie de durere la nivelul bazinului, dacă se foloseşte sub formă de băi fierbinţi.

“În apa fierbinte de baie se pun 3-5 litri de infuzie combinată de vetrice, care are puternice efecte antiinfecţioase, antiinflamatoare şi antibiotice. Baia va dura 20-30 de minute, după care se va şterge foarte rapid pielea. Este recomandat ca pacientul să se îmbrace bine şi să stea măcar o ora la căldură“, precizează Elena Badea. 

Infuzia combinată opreşte, de asemenea, căderea părului, datorită efectului de întărire a rădăcinii părului prin acţiunea asupra folicului pilos. Se foloseşte pentru efectuarea ultimei clătiri a părului. 

Vetricea este un remediu cu puternice efecte antiinflamatoare şi cicatrizante.

“Ajută la tratarea arsurilor pe piele. Se zdrobesc câteva tulpini înflorite, proaspete, şi se pun pe porţiunea de piele afectată. Are puternice efecte antiinflamatoare şi cicatrizante. În caz de scabie putem apela la acelaşi preparat. Avem nevoie de trei tulpini înflorite care se zdrobesc cu un ciocan pe o planşetă de lemn, iar apoi se pun imediat pe porţiunea de piele afectată, unde se ţin vreme de patru ore. Tratamentul se face, chiar şi de două ori pe zi, până la vindecare“, mai spune specialistul. 

În caz de entorse şi luxaţii, acelaşi preparat se aplică direct pe locul afectat şi se fixează cu un bandaj pentru câteva ore. Tratamentul accelerează vindecarea ţesuturilor lezate, favorizează retragerea rapidă a umflăturilor şi recuperarea accelerată a funcţiilor articulaţiei afectate. 

Sub formă de plasturi

Plasturii cu vetrice sunt utili în caz de luxaţii, reumatism şi nevralgii. 

“Amestecăm două linguri de vetrice mărunţită cu miezul proaspăt de la un sfert de pâine şi cu vin sau oţet, până când se formează un fel de aluat. Se aplică pe zona afectată, după care se acoperă cu o bucăţică de nailon şi se lasă vreme de patru ore“, recomandă Elena Badea. 

Precauţii şi contraindicaţii 

Planta este contraindicată femeilor însărcinate, femeilor care alăptează şi copiilor sub 12 ani. 

“Atenţie, uleiul volatil este un puternic iritant al tractului gastrointestinal şi renal şi prezintă toxicitate pentru sistemul nervos central. Vetricea poate produce tremurături, greaţă, vărsături, dacă se administrează mai mult de 6 g administrate zilnic. Din aceste motive se recomandă consultarea unui medic înainte de a începe tratamentul şi respecatarea cu stricteţe a dozelor“, mai spune specialistul. 

Planta poate fi mortală, dacă dozajul este cu mult depăşit.

„Dacă dozele depăşesc 20 g plantă sau 3 ml ulei volatil apar colici puternice abdominale, vomă, convulsii puternice epileptiforme, tulburări respiratorii până la paralizia centrilor respiratori, puls slab şi frecvent, colaps. Poate surveni chiar moartea, de la câteva zeci de minute până la 2-3 ore în funcţie de cantitatea ingerată”, avertizează speciaistul în fitoterapie. 

Trebuie, de asemenea precizat că vetricea interacţionează cu alcoolul accentuând starea de somnolenţă şi de ameţeală, motiv pentru care nu este recomandat consumul simultan de vetrice şi de alcool!

Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite