Un prim succes în demersurile privind declararea pădurii Trivale din Piteşti drept arie naturală protejată. Până la concretizarea iniţiativei, mai e cale lungă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vilele iau, încet încet, locul arborilor, în pădurea Trivale.   Foto: Pădurea Trivale  - arhivă
Vilele iau, încet încet, locul arborilor, în pădurea Trivale.   Foto: Pădurea Trivale  - arhivă

Ministerul Finanţelor Publice şi-a dat avizul pentru proiectul privind declararea pădurii Trivale din Piteşti drept arie naturală protejată. O veste confirmată de prefectul de Argeş, Cristian Soare. Avizul reprezintă un pas important în acest demers şi poate, de data aceasta, cu noroc, pentru că precedentele iniţiative privind declararea pădurii Trivale drept arie naturală protejată s-au împotmolit după primele etape.

De o bună bucată de vreme, asociaţii ecologice, specialişti în mediu, botanişti şi ornitologi trag un semnal de alarmă referitor la pericolul pe care-l reprezintă transformarea pădurii Trivale în cartiere rezidenţiale. Acestea se zbat să obţină pentru pădurea Trivale din Piteşti statutul de rezervaţie naturală sau măcar de arie naturală protejată.

Miza ecologică a acestui demers este stoparea construirii de vile în locul copacilor, fenomen ce ameninţă zeci de specii de păsări din zonă printre care muscarul gulerat, ciocârlia de pădure, pitulicea sfârâitoare, ghionoaia sură, ciocănitoarea de grădină, ciocănitoare de stejar, huhurezul mic, cojoaica cu degete scurte sau ciuful de pădure. De ani de zile reprezentanţii Societăţii Ornitologice Române vorbesc despre acest “patrimoniu” al pădurii de la marginea Piteştiului, care s-ar putea pierde dacă demersurile pentru protejarea lor nu se concretizează. 

“Pădurea Trivale numără peste 87 de specii de păsări din care 80 se regăsesc pe listele Convenţiei de la Berna, 17 specii în anexa Convenţiei de la Bonn şi 8 specii în anexa I a Directivei Păsări. Sunt argumente foarte puternice pentru susţinerea iniţiativei privind transformarea Pădurii Parc Trivale în arie protejată de interes naţional.“, spune Denisa Conete , reprezentant al Societăţii Ornitologice Române.

Cât despre pericolul care pândeşte flora, odată cu defrişările din Trivale dispar nu numai stejarii şi gorunii ci şi o serie de mici plante rare şi foarte valoroase întâlnite aici.  

Ca pădurea Trivale să fie declarată arie naturală protejată mai trebuie însă să se pronunţe şi Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, al Dezvoltării Regionale, al Economiei, Educaţiei şi Justiţiei.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite