Primăria Piteşti a autorizat construirea unui bloc după ce a notificat un mort. Vecinii spun că n-au fost consultaţi legal
0În luna mai a acestui an, în centrul Piteştiului, a început construirea unui bloc cu 10 etaje – apartamente şi spaţii comerciale. Cei care locuiesc în zonă, majoritatea pensionari, s-au trezit pur şi simplu cu şantierul sub nas şi spun că niciodată nu i-a consultat nimeni cu privire la această nouă construcţie care le va umbri imobilul. Au aflat însă că Primăria se acoperise de hârtii, obţinînd acordul tacit al unui vecin decedat.
Noului bloc cu 10 etaje al dezvoltatorului imobiliar SC Titidan SRL se ridică pe bulevardul I.C brătianu, la câteva zeci de metri de Primăria Piteşti, într-o zonă care, până în 2012 , când a fost ridicat Centrul de afaceri Forum, cu schimbarea PUZ-ului, avea un regim de înălţime de doar P+3 (parter şi trei etaje). Primii afectaţi de noua construcţie sunt locatarii vechiului bloc 56, un imobil cu un singur etaj, în care locuiesc opt familii, majoritatea pensionari. Oamenii au fost puşi în faţa faptului amintit în primăvara acestui an, când s-au trezit cu un panou şi cu şantierul deschis la nici doi metri de clădirea lor.
Procedură cu un mort
Nemulţumirile oamenilor nu se rezumă la discomfortul inerent -praf zgomot şi tot ceea ce înseamnă un şantier - pe care vor trebui să-l îndure până la finele anului viitor, când se încheie lucrările, ci şi la faptul că, odată ridicat, noul imobil le va umbri definitiv blocul. Un motiv suficient, spun ei, să fi fost măcar consultaţi cu privire la noua construcţie.
Foto: O locatară, explicând că nimeni nu a făcut vreo consultare pentru ridicarea noii construcţii
„Nimeni nu ne-a informat vreodată, anterior, că lângă noi se va construi un bloc aşa mare. Nimeni nu ne-a consultat, cum era procedura, deşi suntem afectaţi. În schimb au cerut acordul unei persoane care a murit”, spune o locatară a blocului 56.
Mai exact, oamenii au aflat că Municipalitatea a bifat procedura privind notificarea folosindu-se de un mort: transmis documentul pesoanei decedate şi a luat lipsa răspunsului drept acord ta OFocit.
Somaţi să elibereze parcarea
Picătura care a umput paharul a fost o notificare pe care oamenii au primit-o de la dezvoltatorul imobiliar în luna iunie a acestui an, prin care erau înştiinţaţi că rămân şi fără parcarea din faţa blocului, dat fiind faptul că Primăria a închiriat dezvoltaorului imobiliar terenul pe care oamenii îşi parcau, gratuit, de ani de zile, cele 8 maşini, urmând ca în respectivul perimetru să fie montate macaraua, wc-urile şi vestiarele şantierului. Pentru toate acestea, oamenii au cerut lămuriri autorităţilor locale.
Justificarea Primăriei: „Dintr-o regretabilă eroare”
Primăria Piteşti recunoaşte că în procedură apare o persoană decedată. Dă vina pe o eroare şi spune că nu s-a încălcat Codul Civil cu pribire la obţinerea acordului vecinilor.
„Notificarea privind intenţia investiţională înregistrată sub numărul 37810/17.08.2017 a fost făcută către dl. Toma Nicolae, fostul proprietar al terenului cu nr. 6, care, într-adevăr, a decedat, însă dintr-o regretabilă eroare apărea ca proprietar la adresa strada Nicolae Grigorescu nr. 6, Piteşti. Această procedură a cuprins mai multe faze, incluzând şi amplasarea la teren a unui panou de identificare cu investiţia propusă, notificarea proprietarilor parcelelor vecine cu privire la intenţia investiţională a beneficiarului, publicarea în presa locală a mai multor anunţuri, publicarea pe site-ul primăriei şi afişarea la avizier a planşei cu propunerile viitoarei construcţii. În ceea ce priveşte necesitatea obţinerii acordului vecinilor în vederea emiterii autorizaţiei de construire, Legea 50/1991 privind autorizarea executării construcţiilor şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor reglementează cazurile în care, în funcţie de particularităţile şi/sau amplasarea noilor construcţii ce urmează a fi edificate, este obligatorie obţinerea acordului vecinilor pentru respectivele lucrări de construcţii. În acest caz, s-a constatat că nu sunt încălcate prevederile Codului Civil, că nu sunt necesare măsuri de intervenţie pentru protejarea construcţiilor învecinate (...)”, explică şeful Serviciului Administraţie Publică Locală, Bianca Maria Niţu.
Cât despre terenul din faţa vechiului bloc 56, pe care oamenii îl foloseau ca parcare, viceprimarul Sorin Apostoliceanu spune că ani de zile, nimeni dintre locatarii din zonă nu a cerut închirierea terenului ca parcare şi că Municipalitatea are dreptul să închirieze terenulconstructorului, precizând că Primăria încearcă, împreună cu dezvoltatorul imobiliar, găsirea unor soluţii alternative pentru parcarea celor 8 maşini.
Poziţia dezvoltatorului
Dana Ionescu, unul dintre paronii SC Titidan, spune că realizarea construcţiei se face în deplină legalitate cu toată documentaţia necesară construirii imobilului.
Proces pe rol la Tribunalul Argeş
De precizat însă că dezvoltatorul este în conflict şi cu un altproprietar din zonă, Mihai Cojoacă (foto jos). Omul spune că a fost somat de să-şi demoleze garajul construit, cu acte, în 1981, pe motiv că încalcă proprietatea dezvoltatorului cu circa 15 cm. Din cauza amplasamentului şantierului, omul nu-şi mai poate folosi garajul. Soţia bărbatului, proprietara de drept a garajului, a cerut în instanţă anularea autorizaţiei de construcţie a noului bloc, suspendarea efectelor acesteia şi a lucrărilor propriu-zise. Procesul este pe rol la Tribunalul Argeş.