Pedeapsa primită de un bărbat care a filmat o femeie în timpul actului sexual și apoi a șantajat-o. De ce a fost lăsat în libertate

0
Publicat:

La începutul lunii noiembrie, Judecătoria Pitești a dat sentința în cazul unui bărbat care a șantajat o femeie cu care făcuse sex la doar o săptămână după ce o cunoscuse pe Facebook.

Femeia șantajată a cerut daune de 25.000 lei FOTO Shutterstock
Femeia șantajată a cerut daune de 25.000 lei FOTO Shutterstock

Bărbatul a fost trimis în judecată în iunie 2022 pentru șantaj și violarea vieții private de către procurorii Parchetului Judecătoriei Pitești. Iar în această lună magistrații Judecătoriei Pitești l-au condamnat la doi ani și o lună de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de doi ani. În plus, bărbatul trebuie să plătească daune morale de 25.000 de lei. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.

Conform rechizitoriului, bărbatul, în vârstă de 27 de ani, s-a împrietenit pe Facebook cu femeia pe care ulterior a șantajat-o la jumătatea lunii februarie 2022. Ulterior, aceștia au început o relație pe Facebook după care, pe 24 februarie 2022, s-au întâlnit în Pitești, stabilind ca a doua zi să se vadă pentru a întreține raporturi sexuale. Trebuie spus că femeia este căsătorită și are un copil.

Pe 25 februarie 2022 persoana vătămată şi bărbatul pe care îl cunoscuse pe Facebook cu doar o săptămână înainte „s-au întâlnit și au mers la o locuinţă din Pitești, unde victima locuieşte cu chirie, loc unde au întreținut de comun acord un raport sexual”, conform procurorilor.

Din declarația victimei a reieșit că în momentul raportului sexual aceasta și-a dat seama că partenerul său folosea telefonul mobil și i-a cerut să nu o filmeze, însă autorul nu a recunoscut că a filmat-o, spunându-i că a fost apelat.

Tot femeia a mai declarat că pe 28 februarie 2022 aceasta a fost amenințată de către bărbat cu distribuirea către soțul acesteia a unor imagini compromițătoare, dacă nu îi predă o sumă de bani, respectiv 100 lei.

Limbajul jignitor al șantajistului

Ulterior, procurorii au verificat telefonul mobil al bărbatului, descoperind acolo mesajele șantajiste, precum și filmarea actului sexual, fiind probată în mod evident comiterea infracțiunilor ce au fost reținute în sarcina sa.

„Astfel, au fost evidențiate în conversația purtată cu persoana vătămată amenințările, constrângerile față de aceasta, precum și videoclipul în care aceasta figura în ipostaze indecente și chiar un mesaj audio prin care inculpatul îi aducea injurii victimei. De altfel, din cadrul conversației pe Facebook Messenger purtate cu victima, reiese în mod evident comiterea faptei de șantaj: „p_la se plătește”, bărbatul spunându-i direct persoanei vătămate că scopul pentru care a întreținut raportul sexual cu ea a fost pentru a obține foloase patrimoniale. Mai mult, inculpatul a comis fapta amenințând victima cu distribuirea videoclipului către familia acesteia (soț și fiică), iar pentru a fi credibil, pentru a-i induce starea de temere, pentru a o determina să plătească, acesta i-a expediat victimei clipul în cauză”, precizează anchetatorii.

Judecătorii au apreciat că ansamblul probator este suficient și apt să răstoarne prezumția de nevinovăție și să facă dovada existenței faptelor reținute în sarcina inculpatului.

La individualizarea pedepsei, instanţa are în vedere criteriile generale de individualizare a pedepsei prevăzute în Codul Penal, inclusiv gravitatea infracţiunii săvârşite şi periculozitatea infractorului, care se evaluează în funcţie de împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi de mijloacele folosite, natura şi gravitatea rezultatului produs.

Referitor la persoana inculpatului, analizând conduita acestuia după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal, magistrații au reținut că acesta a avut o atitudine nesinceră, nerecunoscând săvârşirea faptelor reţinute împotriva sa.

Judecătorii au precizat că l-au condamnat la bărbat la închisoare cu suspendare cu termen de supraveghere de doi ani ”pentru prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni de către inculpat şi formarea unei atitudini corecte a acestuia faţă de ordinea de drept şi regulile de convieţuire socială”.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite