Parcurile de cartier, un adevărat pericol pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorel Dumitrache a verificat leagănul şi spune că nu este sigur
Dorel Dumitrache a verificat leagănul şi spune că nu este sigur

Unele leagăne sunt rupte şi ruginite şi pot pune viaţa copiilor în pericol, iar afişele cu reguli de joacă lipsesc cu desăvârşire.Un astfel de leagăn se află pe Calea Bucureşti şi, din cauza lipsei rulmenţilor, bara de susţinere de mişcă.

În cartierele Piteştiului există peste 60 de parcuri pentru copii, multe dintre acestea fiind reabilitate de curând de Administraţia Domeniului Public. Aproximativ din două în două săptămâni acestea ar trebui verificate pentru a fi într-o stare cât mai bună şi a nu pune în pericol viaţa micuţilor.


Defecţiunile scapă însă ochilor „vigilenţi“ ai angajaţilor ADP, care nu reuşesc să le parcurgă pe toate din cauza acţiunilor numeroase pe care susţin că le desfăşoară în această perioadă: împodobirea oraşului şi amplasarea secţiilor de votare.


Aşa s-a întâmplat şi cu leagănul de lângă blocul 23 de pe Calea Bucureşti. Rulmenţii s-au degradat, iar bara de susţinere se mişcă, fiind un pericol pentru copii care vin să se joace aici.


Părinţii nu şi-ar lăsa copiii într-un astfel de leagăn
„Leagănul acesta nu e în regulă. E un rulment spart şi e periculos pentru cei mici. Nu aş avea încredere să-mi las copii să se joace aici. Nu pare prea sigur şi se poate întâmpla o nenorocire“, ne-a spus Dorel Dumitrache după ce a verificat locul de joacă.


De multe ori părinţii sau bunicii sunt cei care semnalează la ADP neregulile din parcurile de distracţii. „Primim semnale de la utilizatori când se rup. Au fost cazuri în toate parcurile. Nu cred că pot exista aparate care să reziste la toate eforturile la care sunt supuse zilnic“, explică, în chip de scuză, Doru Iliescu, directorul ADP Piteşti.


Nu au afişate instrucţiuni de folosinţă
Aceste parcuri de distracţie trebuie să aibă afişate instrucţiuni de folosire a aparatelor şi riscurile la care se supun prichindeii, însă prea puţine locuri de joacă îndeplinesc aceste norme.


„Toboganele, leagănele, inelele suspendate, trapeze, corzi şi alte jucării similare fixate pe o traversă trebuie să fie însoţite de instrucţiuni de utilizare, prin care să se atragă atenţia asupra necesităţii verificării şi întreţinerii periodice a părţilor principale, elemente de susţinere, fixare, ancorare şi să se sublinieze faptul că dacă aceste verificări nu sunt efectuate, jucăria poate cauza căderea sau răsturnarea involuntară a copilului“, a declarat Magda Tofan, comisar în cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Argeş.


Administraţia Domeniului Public are în plan să amplaseze anul viitor încă 10 parcuri pentru copii în cartierele piteştene şi să le reabiliteze pe cele vechi.

Balansoarul ucigaş
În urmă cu două zile la Târgovişte un copil de şase ani a murit după ce leagănul în care se juca a căzut peste el şi l-a strivit. Structura leagănului era amplasată pe sol, fără a fi fixată în vreun fel.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite