Mărturii zdrobitoare despre unul dintre copiii morţi din Argeş: „Fetiţa era îngrijită ca la carte, veselă, sănătoasă şi a sfârşit deodată“
0La aproape două săptămâni de la declanşarea valului de îmbolnăviri din Argeş, al cărui bilanţ negru a ajuns deja la trei bebeluşi morţi, autorităţile tot nu pot da explicaţii referitoare la sursa infecţiilor. După vizita la Piteşti a secretarului de Stat în Miniserul Sănătaţii, Vasile Strâmbu, toate posturile de la Spitalul de Pediatrie au fost deblocate.
Maria Olărescu, fetiţa care s-a stins marţi după amiază la secţia ATI a Spitalului “Marie Curie” din Bucureşti, avea doar un an şi 4 luni. În urmă cu două săptămâni, micuţa era un copil perfect sănătos, vioi şi bine îngrijit, spun vecinii săi din cartierul piteştean Trivale cărora nu le vine să creadă ce s-a putut întâmpla în doar câteva zile.
“Fetiţa a fost dusă mai întâi la Secţia boli infecţioase copii a Spitalului Judeţean. Ulterior, a fost adusă la noi, la spitalul de Pediatrie, de unde a fost transferată la Bucureşti. Din păcate, starea starea ei s-a agravat şi a decedat”, a declarat Vasile Stan, managerul Spitalului de Pediatrie din Piteşti.
Micuţa era ventilată mecanic, iar medicii erau rezervaţi cu privire la şansele ei de supravieţuire. În cele din urmă, copila s-a stins. Cam prin acelaşi scenariu tragic au trecut şi Diana Maria Oncescu din Topoloveni şi Ioana Şerban, din Poiana Lacului, ambele fetiţe, în vârstă de un an, care au murit pe 4, respectiv 16 februarie, la acelaşi spital din Capitală.
“E de necrezut. Dacă nici copilul ăsta n-avea condiţii, nu stiu ce să mai zic! Era îngrijit ca la carte, vesel şi sănătos şi a sfârşit aşa, deodată, de cum au apărut problemele. Părinţii au dus-o imediat la spital, dar nimeni nu-şi imagina că poate muri dintr-o diaree”, a declarat Maria Preda, vecina familiei Şerban.
În al doisprezecelea ceas au fost comandate teste rapide de determinare a toxinei
Abia la 12 zile de la moartea primului bebeluş diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic, autorităţile din Argeş au comandat teste rapide de determinare a toxinei produsă de E-coli care provoacă sindromul hemolitic uremic, astfel încât micuţii să poată fi rapid supuşi tratamentului specific să nu mai existe riscul contaminării prin internarea în acelaşi salon a copiilor cu simptome similare, dar cauze diferite ale diareei.
“Luni am aprobat un referat, iar marţi am comandat teste rapide de determinare a toxinei produsă de Escherichia coli – că de fapt toxina dă această boală – care ne va oferi rezultate între 3 şi 12 ore, fiind vorba de teste rapide care ne permit să ştim imediat unde să-l internăm pe copil. Le-am comandat din afară, sperăm ca joi să ajungă la noi în unitate. Aşa ceva nu există la niciun spital din ţară”, a precizat Vasile Stan, managerul Spitalului de Pediatrie din Piteşti.
Miercuri au fost făcute publice şi ultimele rezultate ale analizelor efectuate de DSP Argeş pentru laptele praf administrat bebeluşilor, iar concluziile sunt că nu acest produs i-a îmbolnăvit pe micuţi.
Atunci, ce? Este întrebarea de pe buzele părinţilor care şi-au luat acasă copiii în sicriu, ale celor care se roagă la căpătâiul bebeluşilor aflaţi încă la dializă sau ale părinţilor ai căror copii au avut şansa să nu se îmbolnăvească, dar care încă nu ştiu de ce să-i ferească pe micuţi.
Ancheta, tot pe loc
Faptul că la două săptămâni de la debutul îmbolnăvirilor în lanţ, ancheta epidemiologică demarată de Direcţia de Sănătate Publică Argeş bate pasul pe loc, nu e chiar o problemă din punctul de vedere al conducerii Spitalului de Pediatrie din Piteşti.
“Este o afecţiune foarte rară care apare ciclic, indiferent de nivelul de organizare a sistemului sanitar. Vreau să reamintesc cazurile din 2006 apărute în SUA, în două state, consecutiv. Abia după două luni de zile s-a stabilit că etiologia a fost în frunzele de spanac. În 2011, în Germania, sursa s-a identificat abia la 6 luni de la diagnosticarea primului caz”, a mai precizat directorul Spitalului de Pediatrie din Piteşti, Vasile Stan.
Partea bună a lucrurilor, deşi e mult spus astfel, este că actuala criză din Argeş a dus la deblocarea posturilor la Spitalul de Pediatrie, care are un deficit de personal de 30 de persoane, dintre care 11 medici. Măsura vine după vizita în Argeş, de mircuri dimineaţă, a secretarului de Stat în Ministerul Sănătăţii.
“Azi dimineaţă au fost deblocate toate posturile”, a anunţat, miecuri, preşedintele CJ Argeş, Florin Tecău.
De altfel, una dintre cele două sancţiuni aplicate la Spitalul de Pediatrie din Piteşti în urma anchetei demarate după valul de îmbolnăviri, a fost pentru deficienţe pe acest plan. “Am fost amendat că nu am medic epidemiolog în spital. De 16 zile nu avem la Pediatrie microbiolog”, a mai declarat Vasile Stan. Până la angajările propriu-zise, medicii, asistentele şi infirmierele de la Pediatrie, lucrează suplimentar în actuala formulă subdimensionată.
Încă doi copii din Argeş au fost transferaţi la Bucureşti
De marţi până miercuri, în decurs de 24 de ore, alţi doi copii au fost trimişi în Capitală. “Transferul a fost făcut la cererea părinţilor îngrijoraţi de starea copiilor, ambii diagnosticaţi cu rotavirus! Cele două cazuri însă nu au legătură cu celelalte cu sindrom hemolitic uremic”, a declarat, pentru Adevărul, Sorina Honţaru, director DSP Argeş.