Inspectorul general al ISJ Argeş: "Dispar 30 de clase de liceu, anul viitor"
0Speriaţi de rezultatele dezastruoase de la bac, absolvenţii de clasa a opta nu s-au mai îndreptat către liceele cu promovabilitate zero, motiv pentru care acestea sunt în pericol de a se închide, pe viitor.
Noul an şcolar va fi mai sărac, în Argeş, pentru mai multe grupuri şcolare. Inspectorul general şcolar al IŞJ Argeş a anunţat, ieri, că aproximativ 30 de clase vor dispărea, din toamnă, motivul principal fiind acela al scăderii numărului de elevi de la an la an.
Liceu în pericol de desfiinţare
Principalele unităţi care se văd nevoite să-şi elimine clase din planul de învăţământ sunt liceele cu rezultate catastrofale la bac. Grupul Şcolar Ştefăneşti şi Grupul Şcolar Agricol Costeşti, de la care niciun elev nu a reuşit să ia bacul în această vară, au fost ocolite şi de absolvenţii claselor a opta din judeţ.
„Grupurile şcolare cu rezultate slabe merg ele însele către desfiinţare, pentru că şi aşa populaţia şcolară este în scădere de la an la an, iar elevii nu se îndreaptă către acestea, când pot merge la unele mai bune. Şi uite aşa, treptat, în câţiva ani, Grupul Şcolar Ştefăneşti va fi printre primele care se vor autoelimina, am spus-o în mai multe rânduri, şi o repet”, a declarat Gabriel Bratu, inspector general al IŞJ Argeş.
La această unitate de învăţământ, au fost repartizaţi 93 de candidaţi, 63 la specializarea Mecanică şi 30 la Electronică automatizări, adică, patru clase, din cele şapte câte au obţinut aprobare pentru a fi ocupate. În total, au rămas neocupate 87 de locuri, cu 62 mai multe decât anul trecut.
„Sperăm să mai ocupăm din ele în toamnă, când va fi cea de-a doua repartizare computerizată, cu elevii care îşi iau corigenţele sau prin transfer de la alte licee. Asta este, ce să facem, numărul elevilor scade de la an la an, nu numai la noi, ci în întreg judeţul. Eu nu cred că se va desfiinţa aşa uşor această unitate”, ne-a spus Nicoleta Dinescu, director al Grupului Şcolar Ştefăneşti.
Un alt liceu al ruşinii, Grup Şcolar Industrial de Construcţii Nr. 2 din Piteşti, care a înregistrat o promovabilitate la bac de 0,98%, se află în impas, după ce 71 de locuri în bănci au rămas neocupate în această vară, faţă de 41 câte erau anul trecut.
„Cifra este aproape de cea de anul trecut, mai mult nu vreau să comentez”, ne-a spus, vizibil iritat de întrebarea noastră, Vasile Marinescu, directorul acestui liceu.
Nici la Grupul Şcolar Agricol Costeşti situaţia nu este mai roz. Aici, anul trecut au rămas neocupate şase locuri, în urma repartizării computerizate, dar în această vară numărul a crescut de aproape şase ori, acum fiind vacante 35.
Topul liceelor cu cele mai multe locuri vacante:
Grup Şcolar Ştefăneşti - 87 de locuri
Grup Şcolar Industrial de Construcţii Nr. 2 din Piteşti - 71
Grup Şcolar Costeşti - 35
Grup Şcolar de Industrializarea Lemnului - 27
CIFRĂ:
348 de locuri la liceele argeşene au rămas neocupate în urma admiterii