Fotograf New York Times: „Sloganul turistic ar trebui să fie «România, ultimul bastion al sălbăticiei»” INTERVIU
0Nicholas J.R. White, un apreciat fotoreporter britanic care colaborează cu „The New York Times“, „TIME“ şi „Financial Times“, este fascinat de oamenii şi peisajele din România, însă se declară îngrijorat de amploarea defrişărilor, care, spune el, riscă să distrugă farmecul unic al ţării noastre.
Pe 15 martie, Nicholas J.R. White a publicat în „The New York Times“ un amplu fotoreportaj dedicat României şi eforturilor Fundaţiei Conservation Carpathia de a crea în ţara noastră un parc naţional nou care să rivalizeze cu cele americane. În ultimii trei ani, fotoreporterul a vizitat de zece ori România şi a petrecut săptămâni întregi alături de rangerii Conservation Carpathia, mergând în mai multe zone din Munţii Făgăraş şi în special în judeţul Argeş, în comunele Rucăr şi Dâmbovicioara. White a scris în „The New York Times“ şi despre un proiect imens de conservare, care se derulează de mai mulţi ani în Munţii Făgăraş şi care are drept scop final crearea unui „Yellowstone european“.
Nicholas J.R. White a venit pentru prima oară în România în 2018. Deşi iniţial a întâmpinat cu reticenţă ideea unei vizite în ţara noastră, odată cu prima vizită de documentare în România s-a îndrăgostit de meleagurile şi de peisajele româneşti şi în special de zonele sălbatice. Ulterior, a revenit în România pentru vizite mult mai lungi şi de fiecare dată a plecat cu impresii la superlativ, reflectate şi în fotoreportajele publicate în ziare de prestigiu de pe glob.
În 2017, Nicholas a fost premiat la competiţia the Lens Culture Emerging Talent Awards, iar în 2018 a fost numit Cel mai Bun Fotograf de Peisaje al Anului în Marea Britanie. Anul trecut, Nicholas a fost recompensant cu IMA Next Landscape Award.
Nicholas J.R. White a acordat un interviu pentru „Weekend Adevărul“ în care îşi povesteşte impresiile, pozitive şi negative deopotrivă, despre România şi împărtăşeşte cele mai speciale momente trăite în ţara noastră.
„Weekend Adevărul“: Recent, ai mărturisit că, înainte de a ajunge pentru prima oară în ţara noastră, nu erai prea încântat să vizitezi România. De ce ai avut această reticenţă?
Nicholas J.R. White: Nu sunt sigur, cred că eram cam naiv! Nu ştiam pe atunci prea multe despre România, deoarece este rar promovată ca destinaţie turistică în Marea Britanie. Însă de îndată ce am început să mă documentez mai mult despre România am realizat ce minunăţie ratasem!
Ce te-a convins să-i dai o şansă României?
Impresia mea despre România s-a schimbat instantaneu, odată cu prima vizită. De îndată ce am ajuns la ţară, m-am îndrăgostit de zonele rurale din România. Peisajele îţi tăiau respiraţia şi toată lumea era atât de prietenoasă şi binevoitoare. Am fost pur şi simplu impresionat de căldura românilor, un popor extraordinar de primitor. Am pierdut şirul paharelor de palincă pe care le-am băut cu străinii la ţară! (Râde). Îmi amintesc că odată făceam fotografii în zona de vânătoare Bârsa şi, la un moment dat, fără să vreau, am intrat pe proprietatea cuiva. În loc să-mi ceară să plec de pe terenul lor, pe care intrasem fără drept, proprietarii mi-au adus un platou cu şunculiţă!
Fotograful britanic a imortalizat numeroase sălbatice din România FOTO: Nicholas J.R. White
Care a fost cea mai uimitoare imagine pe care ai păstrat-o în minte şi în suflet legat de România?
Într-o seară de iarnă, am fost invitat să merg cu rangerii de la Fundaţia Conservation Carpathia pe teren într-una dintre zonele sălbatice pline de farmec ale României. Am mers prin păduri cu snowmobilele şi am ajuns la o păşune aflată la altitudine dincolo de copaci, păşune ce era acoperită de zăpadă. Mă uitam la pădurile ce păreau fără sfârşit, la crengile pline de zăpadă. În depărtare, apusul de soare ilumina uşor Piatra Craiului. Îmi amintesc că era atât de multă linişte şi nu era nici măcar o adiere de vânt, ca şi cum tot peisajul era doar pentru mine. Este o amintire minunată legată de România, amintire pe care o voi păstra mereu în suflet.
„România a devenit a doua mea casă“
Care a fost cea mai uimitoare imagine din România pe care ai păstrat-o în minte şi în suflet?
Într-o seară de iarnă, am fost invitat să merg cu rangerii de la Fundaţia Conservation Carpathia pe teren, într-una dintre zonele sălbatice pline de farmec ale României. Am mers prin păduri cu snowmobilele şi am ajuns la o păşune acoperită de zăpadă. Mă uitam la pădurile ce păreau fără sfârşit, la crengile pline de zăpadă. În depărtare, apusul de soare ilumina uşor Piatra Craiului. Îmi amintesc că era atât de multă linişte şi nu era nici măcar o adiere de vânt, ca şi cum tot peisajul era doar pentru mine. Este o amintire minunată legată de România, amintire pe care o voi păstra mereu în suflet.
Care sunt cele mai speciale amintiri din călătoriile făcute în România?
Sincer să fiu, chiar dacă ador să fac fotografii şi să explorez peisajele sălbatice, cele mai speciale amintiri ale mele sunt momentele scurte petrecute cu străinii. O băutură cu un păstor, o conversaţie cu pădurarii sau o glumă împărtăşită cu rangerii în timp ce mergem pe drumurile forestiere. Am strâns multe amintiri speciale din 2018 şi până acum legate de momentele petrecute cu românii. Mă simt mereu atât de bine primit în România, a devenit ca o a doua casă pentru mine.
Ai un loc preferat în România?
Este atât de dificil să numesc un loc preferat! România are multe locuri cu adevărat deosebite. Când ajung în România, de obicei mă cazez la Zărneşti şi de acolo merg cu rangerii în diferite locuri. Zărneşti este un orăşel minunat şi o bază ideală pentru cei care doresc să exploreze Parcul Naţional. Am, de asemenea, amintiri foarte frumoase din Valea Dâmboviţei.
Peisaj de iarnă din Argeş imortalizat de apreciatul fotograf FOTO: Nicholas J.R. White
„A fost îngrijorător să văd nivelul defrişărilor din România“
Sunt şi lucruri care te-au deranjat în ţara noastră?
Să văd nivelul defrişărilor din România a fost de-a dreptul îngrijorător pentru mine. Nu mai văzusem un asemenea nivel de defrişări vreodată. Venind din Marea Britanie, unde pădurile naturale sunt rare, m-am temut că România ar putea avea aceeaşi soartă.
Dacă ar trebui să faci o reclamă României ca destinaţie turistică, de ce aspecte te-ai folosi?
Aş spune că România este ultimul bastion al sălbăticiei. Marea problemă este că oamenii nu pot vorbi despre România fără să se focuseze în întregime pe poveşti cu Dracula sau Ceauşescu! Deşi cele două nume sunt părţi din istoria României, ţara asta are mult mai multe de oferit, însă trebuie ca oamenii să treacă peste clişee. Fără îndoială, cel mai mare atu turistic al României este reprezentat de zonele sale sălbatice, zone pe care Fundaţia Conservation Carpathia face eforturi să le protejeze.
Cât de optimist eşti privind crearea unui „Yellowstone european“ în România?
Nu va fi deloc uşor. Va fi nevoie de ani întregi de dedicare şi angajament pentru a asigura succesul acestui proiect. Fundaţia Conservation Carpathia se va lovi şi de obstacole, având în vedere anvergura acestei iniţiative. Totuşi, având în vedere ce am văzut şi trăit în ultimii ani şi văzând pasiunea celor care lucrează pentru Conservation Carpathia, am multă încredere că acest „Yellowstone european“ va deveni realitate.
Vă recomandăm să mai citiţi:
Zimbri din Suedia şi Marea Britanie au fost aduşi în România