Fosta reşedinţă de vară a Regelui Carol I, restaurată. Palatul Episcopal de la Curtea de Argeş găzduieşte acum şi turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Episcopal de la Curtea de Argeş a fost construit la finalul secolului al XIX-lea FOTO: Cristian Cocea
Palatul Episcopal de la Curtea de Argeş a fost construit la finalul secolului al XIX-lea FOTO: Cristian Cocea

La finalul lunii februarie s-au terminat lucrările de restaurare la Palatul Episcopal de la Curtea de Argeş, fosta reşedinţă de vară a Regelui Carol I. Palatul a fost ridicat între anii 1886 şi 1890, după planurile arhitectului francez André Lecomte du Noüy, cel care a restaurat mănăstirea Curtea de Argeş.

Palatul este o clădire în stil german şi a slujit drept reşedinţă de vară, Regina Elisabeta fiind îndrăgostită de acest loc. Apartamentele regale se aflau la etajul I, acolo unde Regina avea şi un atelier artistic. Palatul a fost restaurat cu fonduri europene.

”În urma lucrărilor, au fost recondiţionate subsolul, parterul şi etajul Palatului, reuşindu-se punerea în valoare a noi spaţii, care vor găzdui colecţiile de artă bisericească ale Arhiepiscopiei. 

Celelalte monumente reabilitate sunt zidul Mănăstirii şi biserica de lemn strămutată din comuna Amărăşti, judeţul Vâlcea.

De asemenea, proiectul a prevăzut refacerea clădirilor anexă (transformate în hotel), construirea unui modern punct de informare turistică şi lucrări de protecţie împotriva incendiilor. 

Este cel mai amplu proiect de restaurare al unui ansamblu monumental din judeţul Argeş”, precizează Cristian Cocea, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Argeş.

Restaurarea a fost făcută cu fonduri europene FOTO: Cristian Cocea

palat episcopal curtea de arges restaurare 01

Au fost consolidări şi restaurări integrale, în interior şi la exterior, la subsol şi la etajele superioare, finalizându-se cu acoperişurile întregului palat, precum şi a paraclisului şi turnului-clopotniţă.

”Înăuntrul Palatului s-au făcut restaurări integrale, subsolului eradicându-i-se igrasia care cotropise tot subsolul, devenind acum funcţional. De asemenea, s-a restaurat pictura în Paraclisul Palatului, precum şi Muzeul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.

S-a bucurat de restaurare şi clădirea unde a locuit Arhitectul Lecomte du Noüy, şi Biblioteca şi Cancelaria Mănăstirii Curtea de Argeş. În vatra acestui ansamblu s-a restaurat şi biserica din lemn, monument istoric din anul 1847.

Toate acestea s-au restaurat, zilnic, fără întreruperi, pe tot parcursul pandemiei, respectându-se legalitatea. A fost o adevărată epopee în restaurarea monumentelor istorice din Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, pentru care mulţumim Domnului Dumnezeu şi celor care au adunat fondurile europene”, a declarat pentru ”Adevărul” ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului.

Valoarea totală a proiectului a fost de 22,1 milioane lei, cofinanţarea fiind de 442.154 lei. Lucrările de restaurare au durat patru ani.

Vă mai recomandăm şi:

Mesajul emoţionant al principelui Nicolae, la 100 de ani de la naşterea Majestăţii Sale: „Regele Mihai, bunicul meu, a fost un adevărat patriot“ VIDEO

Gest emoţionant al Prinţului Nicolae în memoria bunicului său şi a prinţului Philip. „Aşa rămân pe veci împreună”

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite