Cum i-a dezvăluit Jivkov lui Ceauşescu faptul că are rude în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducător al Bulgariei comuniste între 1956 şi 1989, Todor Jivkov a avut o relaţie specială cu Nicolae Ceauşescu. Dictatorul român l-a adus pe Jivkov de două ori la Piteşti, oraşul în care lucrase ca ajutor de cizmar şi ca armurier în tinereţe şi de care rămăsese ataşat.

În 1929, pe când avea 11 ani, după ce a terminat şcoala primară, Ceauşescu a plecat la Bucureşti, unde s-a angajat ca ucenic cizmar. După câteva luni a ajuns să lucreze la Piteşti. Ulterior, în 1935, Ceauşescu a revenit din nou la Piteşti, lucrând ca ajutor de armurier.

Prima vizită a lui Jivkov la Piteşti a fost pe 20 aprilie 1967. Ulterior, după opt ani, pe 8 iunie 1975, liderul bulgar a revenit cu Ceauşescu la Piteşti.

Ovidiu Mihăilescu (81 de ani) a făcut parte în 1975 din echipa care a organizat vizita celor doi lideri comunişti la Piteşti. ”Sincer să fiu, îmi plăcea mult mai mult de Jivkov decât de Ceauşescu, era un om blând şi amabil, dornic să afle cât mai multe informaţii despre oraşul în care revenea. Întâlnirea de la Piteşti a fost una lipsită de tensiune, relaxată, asta şi pentru că Jivkov era singurul lider comunist est-european care era agreat atât de Nicolae, cât şi de Elena Ceauşescu”, îşi aminteşte Ovidiu Mihăilescu.

Tot cu ocazia vizitei de la Piteşti, Todor Jivkov le-a făcut celor prezenţi o dezvăluire interesantă. ”Jivkov a spus că mama lui provenea dintr-un neam de vlahi din oraşul Somovit, aflat la Dunăre, şi că limba română a fost limba maternă a mamei lui. A dezvăluit şi că bunica lui are mai multe rude în sudul României. Cred că şi originile parţial româneşti ale familiei lui Jivkov au contribuit la relaţia strânsă pe care a avut-o cu Ceauşescu”, mai spune Ovidiu Mihăilescu.

Relaţiile dintre Ceauşescu şi Jivkov s-au schimbat deteriorat mult în ultima parte a anilor 1980, când a apărut problema ecologică în zona Ruse-Giurgiu. Jivkov a refuzat să îl mai vadă pe Ceauşescu, până când nu va fi închisă instalaţia de clor din Combinatul Chimic Giurgiu. Dictatorul român a cedat presiunilor liderului bulgar, însă din acel moment relaţiile dintre cei doi nu au mai fost la fel.

Pentru a nu se rupe de Piteşti, când a ajuns şef al statului, dupã 17 ani de cînd reprezenta oraşul în cel mai înalt for, Nicolae Ceauşescu i-a lăsat locul soţiei sale ca deputat.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite