Fotbalistul transferat peste hotare după ce patronul echipei Panathinaikos a vorbit personal cu Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doru Nicolae în tricoul echipei Panathinaikos FOTO: Jurnalul de Argeş
Doru Nicolae în tricoul echipei Panathinaikos FOTO: Jurnalul de Argeş

Unul dintre cei mai apreciaţi fotbalişti din perioada de glorie a echipei FC Argeş, cu care a ieşit campion în 1979, Doru Nicolae a fost unul dintre primii fotbalişti transferaţi peste hotare în regimul comunist, şi asta după ce patronul echipei Panathinaikos Atena a vorbit personal cu Nicolae Ceauşescu.

Născut în 1952 la Bucureşti, Doru Nicolae a debutat în Liga I la 19 ani la Petrolul Ploieşti, după care a jucat câte un sezon la Steaua şi Dinamo. În 1976 a fost transferat la FC Argeş, unde a cunoscut adevărata consacrare şi unde a jucat timp de patru ani. În iunie 1979, Doru Nicolae a marcat primul gol în meciul memorabil câştigat de FC Argeş cu 4-3 la Bucureşti cu Dinamo, meci în urma căruia echipa din Piteşti a devenit campioană naţională. Evoluţiile sale spectaculoase au atras atenţia şi conducătorilor echipei Panathinaikos Atena. Numai că în perioada comunistă un transfer peste hotare era foarte greu de făcut.

”Totul părea foarte simplu, m-au văzut jucând în meciurile din Europa, le-a plăcut de mine şi m-au chemat să joc pentru ei. Îmi amintesc că pentru a mi se permite plecarea din ţară, preşedintele Vardinoianis a vorbit personal cu Ceauşescu să mă lase să joc pentru ei, deoarece nu mai plecase nimeni până atunci să joace la un club de peste hotare. În plin sezon am plecat la ei şi la sfârşitul anului deja jucam pentru Panathinaikos Atena”, declara în urmă cu câţiva ani Doru Nicolae pentru un ziare local din Piteşti.

Cu Panathinaikos, Doru Nicolae a câştigat o Cupă a Greciei în 1982 şi a ocupat de două ori Locul II la sfârşitul campionatului, evoluând în total în 57 de meciuri şi marcând 9 goluri. După doi ani în Grecia s-a întors în România la Gloria Bistriţa. A mai evoluat două sezoane la FC Bihor şi un sezon la Universitatea Craiova, încheiându-şi cariera în 1987.

În total, Doru Nicolae a evoluat în 156 de partide în Divizia A, dintre care cele mai multe-135-au fost pentru FC Argeş. În total, fostul fotbalist a înscris 26 de goluri. Mai trebuie spus şi că Doru Nicolae a avut 8 selecţii la echipa naţională a României.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite