Cum calmăm rapid arsurile solare fără medicamente. Remedii la fel de eficiente care pot fi prepara lejer în bucătărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reacţiile inflamatorii cutanate cu care ne putem alege în urma expunerii excesive la radiaţiile solare nu sunt tocmai uşor de suportat. Pe piaţă există o serie de produse farmaceutice şi cosmetice care ajută la calmarea usturimilor şi regenerarea pielii în astfel de situaţii. Este bine de ştiut că şi fitoterapia are soluţiile ei pentru aceste probleme.

Iată ce recomandă fitoterapeuţii pentru calmarea arsurilor solare, cu menţiunea că remediile naturiste prezentate sunt, ca şi produsele cosmetice, indicate pentru cazurile de arsuri uşoare, în cazuri grave fiind obligatorie prezentarea la medic. 

“Tratamentele fitoterapeutice pentru arsurile solare se fac extern, cu băi şi cataplasme cu soluţii extractive apoase, din plante cu proprietăţi antiseptice, taninoase şi nu numai, care au capacitatea de activare a circulaţiei la nivelul ţesuturilor lezate, accelerând procesul de vindecare. De asemenea, sunt eficiente şi unguentele şi uleiurile pe bază de plante medicinale”, explică, pentru Adevărul, fitoterapeutul Elena Badea. 

Iată ce spălături locale şi comprese cu soluţii apoase recomandă specialistul:

“Putem folosi muşeţel, sub formă de băi locale cu infuzii din două linguri la o cană de apă. De asemenea, coada şoricelului, sub formă de comprese cu infuzii, din două linguri la o cană de apă. Gălbenele sunt utile sub formă de băi sau cataplasme cu infuzie preparată din 15-30 g de flori la un litru de apă, sau tinctură, din 20 g de flori macerate 8 zile, în 100 ml de alcool. Se fac comprese cu 10 ml de tinctură la 100 ml de apă fiartă şi răcită. Şi menta are efecte terapeutice, dacă este utilizată sub formă de infuzie răcită, preparată din două linguri la cană în spălături externe cu un burete îmbibat în lichid. Şi urzica poate fi folosită la fel de bine sub formă de infuzie, din două linguri de părţi aeriene de plantă, la o cană de apă, sub formă de spălături externe. Sunătoarea e utilă sub formă de băi sau cataplasme cu infuzie din 30 g de plantă la un litru de apă”, recomandă Elena Badea.

În ceea ce priveşte unguentele şi uleiurile, acestea se folosesc după calmarea durerilor prin aplicarea compreselor cu soluţii apoase, însă numai în cazul în care epiderma nu a fost lezată în profunzime. 

“Putem folosi ulei de sunătoare, obţinut din macerarea a 20 g de plantă bine mărunţită în 200 ml de ulei timp de 4-6 săptămâni, după care se strecoară. Sau, după o altă reţetă, din 20 de g de plantă bine mărunţită, umezite cu 20 ml de alcool. Se lasă 24 de ore, apoi se adaugă 200 ml de ulei, iar amestecul se fierbe 3 ore la bain marie, agitându-se din când în când. După două-trei ore se strecoară prin presare. Se păstrează la loc răcoros şi întunecat. Se utilizează sub formă de pansamente”, recomandă specialistul. 

Muşeţelul este şi el foarte eficient în astfel de cazuri, dacă este utilizat sub formă de ulei, obţinut din 20 g de flori mărunţite, umectate în două linguri de alcool, pe parcursul a 2-3 ore. 

“Se se adaugă 200 ml de ulei şi se fierbe fierbe trei ore la bain marie, agitându-se din când în când. Ulterior se strecoară şi se păstrează în sticluţe închise la culoare în locuri răcoroase şi întunecate. Se foloseşte sub formă de  pansamente”, arată Elena Badea. 

Mugurii de plop au şi ei efecte terapeutice demonstrate în cazul arsurilor solare. Se folosesc sub formă de unguent, preparat din 20 de muguri zdrobiţi umectaţi 24 de ore cu 5 ml de alcool.

“Peste această compoziţie se adaugă 100 g de untură şi 5 g de ceară de albine, se ţine pe baie de aburi timp de trei ore, la 100 grade. Se strecoară şi se freacă după răcire până când capătă o consistenţă cremoasă. Mugurii de plop se pot utiliza şi sub formă de ulei, preparat la fel, adăugând însă, în loc de untură şi ceară, ulei de floarea soarelui”, explică specialistul

Putem apela, de asemenea, la unele leacuri şi mai accesibile. Există câteva fructe şi legume foarte eficiente în calmarea arsurilor solare.

Caisele au capacitatea de a calma roşeaţa şi usturimea, accelerând vindecarea.  

“Se pasează 2-3 caise fără samburi, iar su­cul rezultat se aplică pe arsurile provocate de expunerea la soare”, recomandă specialistul. 

Cartoful, o legumă la îndemână, poate fi şi el foarte util.

“Tuberculul se spală, se curată şi se dă pe răzătoarea mică şi apoi se stoarce bine într-un tifon. Sucul obţinut astfel şi aplicat pe pielea afectată, are un efect antiinflamator şi calmant”, precizează Elena Badea. 

Căpşunele sălbatice zdrobite, folosite sub formă de cataplasmă au şi ele acelaşi efect. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite