Cum a fost arestat un politician român admirator al lui Mussolini pentru că s-a întâlnit cu Carol al II-lea la Paris
0Fostul subsecretar de stat Mihail Manoilescu a fost unul dintre cei mai apreciaţi economişti din perioada interbelică şi unul dintre cei mai loiali intelectuali regelui Carol al II-lea. Manoilescu a fost întemniţat mai multe luni după ce a avut o întâlnire secretă cu regele Carol al II-lea la Paris.
Născut în 1891 la Tecuci, Mihail Manoilescu a intrat primul la Şcoala de Poduri şi Şosele din Bucureşti, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie (la fel ca şi tatăl său) în 1915.
După Primul Război Mondial, Manoilescu a fost funcţionar cu rang secundar în mai multe guverne, fiind inclusiv subsecretar de stat. În 1926, aflat într-o misiune economică în Italia, Manoilescu l-a cunoscut pe dictatorul fascist Benito Mussolini, devenind admirator al acestuia. Partizan al revenirii regelui Carol al II-lea pe tronul României, Manoilescu a avut o întâlnire secretă cu acesta la Paris în octombrie 1927. La revenirea în ţară, Manoilescu a fost arestat. Pe 27 octombrie 1927, la Senat, prim-ministrul Ionel Brătianu spunea: „E inamic al statului cine năzuieşte, prin orice mijloace, să ia coroana de pe capul suveranului legitim”. Mihail Manoilescu a stat în închisoare mai multe luni, fiind până la urmă achitat după un proces desfăşurat în 1928.
În 1929, a publicat la Paris, la editura Giard, în colecţia "Bibliothèque Économique Internationale", prima versiune a operei sale fundamentale La théorie du protectionisme et de l'echange international (cu versiuni în italiană şi engleză).
A semnat Dictatul de la Viena
După revenirea pe tron a regelui Carol al II-lea, Mihail Manoilescu a fost foarte influent în cadrul camarilei regale, fiind ministru pe resort economic în diverse guverne ţărăniste.
În iulie 1940, Manoilescu a fost desemnat ministru de externe în guvernul pro-nazist condus de Ion Gigurtu. În calitatea sa oficială, la 30 august 1940, Manoilescu a trebuit să semneze Dictatul de la Viena, prin care Germania şi Italia au acordat Ungariei o importantă parte a Transilvaniei.
Pe 12 octombrie 1944, Manoilescu a fost întemniţat fără proces, timp de un an şi două luni. A fost arestat din nou în decembrie 1948 şi încarcerat fără să fie judecat; a fost deţinut în închisorile de la Jilava, Ocnele Mari şi Sighet, murind la Sighet la sfârşitul lui 1950.