Barza de la Schitu Goleşti refuză relocarea. Mutarea cuibului, prin ordin de ministru, n-a fost pe placul zburătoarei abia întoarse din ţările calde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciconia ciconia (denumirea  ştiinţifică)  este o specie protejată Foto Arhiva Adevarul
Ciconia ciconia (denumirea  ştiinţifică)  este o specie protejată Foto Arhiva Adevarul

După ce Primăria Schitu Goleşti a mutat, în lipsa „locatarei“, cuibul unei berze „reclamate“ de un localnic pentru tot soiul de neplăceri, sătenii se uită acum, cu lacrimi în ochi, cum zburătoarea nu-şi mai găseşte locul. Pasărea, care, de câteva zile, tot dă ocol vechii adrese, nu se lasă relocată şi pace!

Ordinul de ministru privind relocarea cuibului berzei, devenită deja celebră după pomenirea sa, odată cu actul normativ, în monitorul Oficial al României din 10 martie 2015, a fost emis în urma mai multor petiţii semnate de un localnic. De vreo doi ani, Corneliu Pârşan se tot plânge că nu poate face pace cu zburătoarea protejată de lege, care-i cauzează tot felul de probleme.

“Noi iubim berzele, chiar mai avem un cuib aici, la Schitu Goleşti, dar, ca primar, mă pun şi-n pielea reclamantului. Stâlpul unde barza asta îşi avea cuibul e chiar în dreptul gospodăriei dumnealui, iar omul s-a tot plâns că are curtea plină de excremente, de bucăţi de plastic şi tot felul de obiecte pe care pasărea le aducea la cuib. Am transmis şi noi plângerile mai departe, la Prefectură, la Garda de Mediu, la Agenţia de Mediu... Dânsul a ajuns până la Ministerul Mediului, iar pe 10 martie a apărut ordinul şi trebuia pus în aplicare, n-avem ce face”, spune Marcel Palaghiu, primarul Comunei Schitu Goleşti. 

Pentru că Ciconia ciconia (denumirea ştiinţifică ) este o specie protejată, singura soluţie, prevăzută dealtfel şi-n ordin, a fost relocarea cuibului. Zis şi făcut, în mare grabă, înainte de întoarcerea berzei de pe plaiurile mai însorite, unde migrase de astă toamnă şi, mai ales, sub presiunea termenului de 15 martie prevăzut de actul normativ pentru încheierea operaţiunii.

Mutarea Cuibului, misiune dificilă
 

“Ne-am mişcat cât am putut de repede, să nu ne trezim cu sancţiuni pentru nerespectarea termenului. Doar că ordinul cerea ca relocarea să se efectueze cu o firmă specializată! De unde să luăm noi firmă specializată în mutarea cuiburilor de berze?! Am căutat peste tot, inclusiv pe SEAP! Nu există aşa ceva! Am apelat la CEZ, întrucât cuibul se afla pe un stâlp electric. Tot ei ne-au ajutat şi acum doi ani, cu un alt cuib de barză, doar că atunci a fost mai simplu, pentru că nu era nevoie decât de înălţarea lui pe acelaşi stâlp, ca să ţinem barza mai departe de firele de înaltă tensiune”, povesteşte primarul.

Un fleac! De pe strada Iezilor, pe Tănăseşti
 

Operaţiunea n-a fost deloc una simplă. Angajaţii CEZ au mutat o parte din cuib întru-un coş metalic pe care l-au fixat, ulterior, pe un alt stâlp, mai spre Vest.

“A fost dificil, pentru că un astfel de cuib cântăreşte cel puţin 100 de kilograme. Dar au reuşit, la timp, fiindcă la două zile s-a-ntors barza. Acum, cuibul se află în apropiere de strada Tănăseşti, la 600 de metri de stâlpul iniţial de pe strada Iezillor”, explică edilul.

Doar că, bulversată, barza, întoarsă la Schitu Goleşti pe 17 martie, pare să aibă probleme cu adresele, fiindcă de două zile se tot învârte pe lângă fostul “domiciliu.”

“Biata pasăre, tot la stâlpul ăla vechi se duce. Acolo ştie că e casa ei. Îmi vine să şi plâng de milă... Ori nu găseşte cuibu’ nou, ori nu-i place ce-a ieşit din mâna muncitorilor care, sincer, zic eu, l-au stricat pe ăla vechi. Sper să-şi facă măcar altul, dacă ăsta nu e bun, doar să nu plece de la noi”, spune tanti Maria, unul dintre localnicii îngrijoraţi de soarta zburătoarei, al cărei cuib devenise reper local.

“Mai sus de cuib cu-n kilometru! Mai jos, cu doi! Aşa erau vorbele pe la noi, că toată lumea ştia unde şade barza”, mai spune femeia.”

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite