Arhidiaconul Caliopie Ichim, despre microhidrocentrala cumpărată de Arhiepiscopia Argeşului: “Este vorba despre o investiţie de care era absolut nevoie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhidiaconul Caliopie Ichim, consilier eparhial, explică de ce Arhiepiscopia Argeşului a cheltuit peste 1,7 mil. lei pe microhidrocentrala Călugăriţa, pe care a cumpărat-o de la cel mai mare producător de electricitate din România, Hidroelectrica.


În urma unor licitaţii, Hidroelectrica a vândut, în iulie, două dintre cele 34 de microhidrocentrale scoase pe piaţă. 

Unul dintre cumpărători este Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, care a achiziţionat microhidrocentrala Călugăriţa, amplasată pe râul Valea lui Stan din judeţul Argeş. 

"Este vorba despre o investiţie de care Arhiepiscopia are absolut nevoie având în vedere că are în componenţa ei peste 600 de unităţi, mănăstiri, schituri şi parohii, care sunt consumatoare de curent electric. Această investiţie va veni în sprijinul acestora, iar economiile care se vor realiza, dorim să meargă către activităţile sociale pe care Arhiepiscopia le desfăşoară de multă vreme la noi în eparhie. Bineînţeles, există pe alocuri şi problema aceasta financiară, care sperăm să fie într-o anumită măsură acoperită şi să se adreseze persoanelor care ne cer ajutorul din punct de vedere social. A fost o licitaţie publică, suma de achiziţie a fost de 1,7 milioane lei, sumă pe care Arhiepiscopia a achitat-o integral", spune arhidiaconul Caliopie Ichim, consilier eparhial.

   

Este vorba despre capacităţi de producţie din surse regenerabile, beneficiare ale schemei de sprijin prin certificate verzi. Curentul electric produs aici va ajunge în sistemul naţional.  

"Există o procedură standard. Orice producător de energie electrică încarcă produsul finit în sistemul naţional, urmând ca fiecare beneficiar să aibă scăzut din factura finală produsul pe care noi îl producem", mai spune Caliopie Ichim, care vorbeşte şi despre potenţiale investiţii aici: "Noi ne-am raportat la  caietul de sarcini pe care Hidroelectrica nu l-a pus la dispoziţie înainte de a face această achiziţie şi de acolo au rezultat nişte cifre care nu pot reflecta întru totul realitatea, având în vedere că această microhidrocentrală făcea parte dintr-un sistem mult mai mare, coordonat la nivel naţional ca şi functionare. Acum, interesul nostru este să o facem să funcţioneze la capacitatea maximă. Dacă menţinem această tehnică, care este una învechită, va fi nevoie de un număr de 4 angajaţi. Dacă o să mai facem ceva modernizări, numărul lor va scădea. Chiar sunt posibilităţi să funcţioneze şi prin comandă electronică. Dacă ne propunem să o eficientizăm maxim, sigur mai e loc de investiţii, dar, deocamdată, putem funcţiona şi cu ce există astăzi.", mai spune consilierul eparhial..

"Nu avem niciun fel de facilitate"

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului este prima din ţară care a făcut o astfel de achiziţie. 

"Biserica trebuie să facă ceva în privinţa acestui subiect - energia electrică. O să vă spun că în ciuda a tot ce se spune că biserica are foarte multe facilităţi, energia electrică este plătită de Biserică la nivelul societăţilor comerciale, deci noi suntem consideraţi ca având statut generator de profit. Nu avem însă niciun fel de facilitate. Sigur, am vrea să venim în sprijinul celor care au nevoie de ajutor. Sunt multe aspecte sociale pe care vrem să le rezolvăm la noi în eparhie", precizează Caliopie Ichim.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite