Udrea şi Ursărescu, aleşii penali ai judeţului Neamţ. Dosarele grele o urmăresc pe Udrea din mandatul de ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei doi deputaţi care reprezintă judeţul Neamţ în Parlament nu se simt prea bine după acţiunea procurorilor DNA. Udrea este acuzată că a încasat sume fabuloase în urma dosarului Gala Bute, în timp ce Dorinel Ursărescu este implicat într-o afacere din care nu s-a ales cu nimic.

Elena Gabriela Udrea, deputat independent pe Colegiul 4 Neamţ (municipiul Roman şi comuna Ion Creangă), este la al doilea mandat de parlamentar după ce, în perioada 2008-2012, a fost deputat PDL pe Colegiul 25 Bucureşti.

A câştigat alegerile în 2012 sub sigla Alianţei România Dreaptă (PDL+PNŢCD+Forţa Civică), şi a fost membru PDL până în februarie 2014. De atunci este deputat independent, neafiliat vreunui grup parlamentar. Udrea a activat ca membru PMP şi a fost preşedinte al formaţiunii până în 30 ianuarie 2015 când şi-a dat demisia din funcţie.

La scurt timp, Udrea a început să aibă probleme cu justiţia, în februarie 2015, DNA cerând aviz de la Parlament pentru urmărirea penală în dosarul Gala Bute unde este acuzată de abuz în serviciu.

Pe 10 februarie 2015 Elena Udrea a fost reţinută, iar a doua zi a fost plasată în arest preventiv într-un alt dosar celebru, cel al licenţelor Microsoft.  

Udrea a fost arestată preventiv pe 11 februarie  2015 FOTO Adevărul

image

Gala Bute şi Microsoft, pietre de moară  

Elena Udrea a fost trimisă în judecată de procurorii DNA în dosarul Gala Bute pe 21 aprilie 2015 sub acuzaţiile de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene. 

Este acuzată de procurorii anticorupţie că în perioada în care era ministru al Dezvoltării Regionale, ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate acesteia (Ştefan Lungu, Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia şi Tudor Liberiu Breazu) ar fi primit, cu ştiinţa ei, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi, pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de minister.

image

Sumele obţinute ar fi intrat fie în posesia Elenei Udrea, fie la Organizaţia PDL Bucureşti şi a lui Rudel Obreja. 

Procurorii mai precizează că Udrea şi-ar fi exercitat atribuţiile în mod nelegal şi i-ar fi determinat şi pe alţi funcţionari din cadrul ministerului să îşi încalce atribuţiile, cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la Gala Bute.În acest dosar, Udrea este sub control judiciar de pe 16 iunie. Udrea a stat în perioada 25 februarie - 30 aprilie în Arestul central al Poliţiei Capitalei, apoi transferată la Penitenciarul Târgşor. Între 7 mai - 16 iunie a fost în arest la domiciliu.

În dosarul „Microsoft”, Elena Udrea este acuzată de trafic de influenţă, în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor şi a actelor adiţionale la acestea, trafic de influenţă, în legătură cu derularea contractului e-România, trafic de influenţă, în legătură cu pretinderea şi primirea a 500.000 de euro şi infracţiunea de spălare de bani. 

Ursărescu, acuzat de implicare într-o afacere cu motorină 

Dorinel Ursărescu este deputat pe Colegiul 6 Neamţ după ce a câştigat alegerile în 2012 sub sigla PNL fiind şi preşedinte al filialei PNL Neamţ până în august 2014, când şi-a dat demisia din funcţie. 

Din septembrie 2014 a devenit deputat independent, ieşind şi din PNL. De atunci, activează în grupul parlamentar ALDE. 

Este la al doilea mandat de parlamentar (a mai fost deputat PNL de Neamţ în legislatura 2004-2008.

Procurorii DNA Bacău l-au trimis în judecată în decembrie 2014 sub acuzaţia de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani (art.13 din L78/2000). 

Faptele incriminate ar fi avut loc în perioada 2011-2013, când era preşedintele PNL Neamţ. Ursărescu este acuzat că în schimbul unor sume de bani promise (100 de euro pe tona de motorină comercializată) a sprijinit şi a protejat o grupare infracţională iniţiată de omul de afaceri Marius Crăciun, organizată pentru evaziune fiscală prin derularea de operaţiuni de achiziţii intracomunitare de combustibili (din Bulgaria) şi comercializarea pe piaţa internă, fără plata TVA şi a accizelor. 

Ursărescu este acuzat că folosindu-şi influenţa politică a pus un şef la Vama Neamţ care a închis ochii pentru ca afacerea cu motorină să meargă fără probleme. 

Procurorii DNA spun că bugetul de stat a fost prejudiciat în urma acestei afaceri cu suma totală de 4.520.880 lei (1.033.495 euro). Dosarul este la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar procesul nu a început nici acum, fiind contestaţii din partea inculpaţilor. 

SERIAL ADEVĂRUL: Aleşii penali

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite