Percheziții la doi profesori din Neamț bănuiți de trafic cu bunuri arheologice și monede antice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuința profesorului Trifan din Pipirig a fost percheziționată marți dimineață
Locuința profesorului Trifan din Pipirig a fost percheziționată marți dimineață

Polițiștii au ridicat din comunele Pipirig și Farcașa vestigii adunate în colecțiile profesorilor Ovidiu Trifan și Dumitru Ioniță. Anchetatorii au desfășurat simultan perchezițiile în alte trei județe: Argeș, Buzău și Hunedoara, pentru a căuta bunurile susceptibile că fac parte din patrimoniul cultural naţional.

De la locuința profesorului de istorie Dumitru Ioniță, din comuna Farcașa au fost ridicate mai multe cutii cu bunuri colecționate în timp de acesta, pentru a se verifica dacă piesele fac parte din patrimoniul cultural național. În colecția sa se afla printre altele sabia de paradă care a apartinut regelului Carol al II-lea, sceptrul voievodal de ceremonial al lui Ștefan cel Mare, clopotul de ceremonial și paftalele lui Petru Rareș, halebarda de ceremonial a lui Ioan Vodă cel Viteaz, pumnalul lui Constantin Brâncoveanu sau sigiliul din aur a domnitorului Cuza.

La Pipirig, polițiștii au descins la casa profesorului Ovidiu Trifan, de la care, de asemenea au ridicat mai multe monede vechi și piese istorice de colecție.

„Nu știam că domnul Trifan are astfel de pasiuni, doar că știe să cânte la acordeon și că este coordonatorul unui cor de elevi", a spus Marcel Prună, primarul comunei Pipirig.

Percheziții în patru județe

Percheziţiile domiciliare au fost desfășurate de poliţişti din cadrul structurilor de investigaţii criminale, sub coordonarea I.G.P.R. - Direcţia de Investigaţii Criminale.

Anchetatorii au mers la locuinţele unor persoane bănuite de trafic cu bunuri arheologice şi monede antice susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional

Activităţile sunt desfăşurate în cadrul unui dosar penal instrumentat de I.P.J. Hunedoara sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la furt calificat şi nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri faţă de mai multe persoane bănuite de implicare în operaţiuni de trafic cu bunuri arheologice şi monede antice susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional, sustrase din situri arheologice", se arată în comunicatul IGPR.

Intră pe neamt.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite