Cum a fost plimbată prin Piatra Neamţ statuia lui Mihail Kogălniceanu în decurs de şase decenii. Comuniştii au vrut să o topească pentru bronz
0Amplasamentul statuii fostului premier al României din urbea de sub Pietricica a fost schimbat de două ori de la data dezvelirii. Opera, făcută în bronz, a fost realizată de sculptorul francez Wladimir Hegel.
Statuia din bronz a prim-ministrului Mihail Kogălniceanu, creaţie a sculptorului francez Wladimir Hegel, este amplasată în zona centrală a municipiului Piatra Neamţ, în scuarul din faţa Muzeului de Istorie şi Arheologie al oraşului.
„Statuia în mărime naturală, îl prezintă pe Mihail Kogălniceanu în mişcare la Congresul de Pace de la Berlin – 1878, parcă atunci ridicându-se de pe jilţul din spatele său, într-un moment de protest împotriva mai marilor Europei, apărând interesele României la independenţă, suveranitate şi integritate teritorială“, spune profesorul Gheorghe Radu, în lucrarea „Pagini alese din istoria judeţului Neamţ“ (vol II, 2015).
Pe soclul statuii, pe o placă din bronz este redat momenul în care un grup de ţărani ia la cunoştinţă prevederile Legii împroprietăriri din 1864.
Scena de pe soclul statuii lui Mihail Kogălcniceanu FOTO Florin Jbanca
„Un preot, în faţa bisericii, dă citire Decretului de promulgare a legii reformei agrare, iar un număr de ţărani, unii în genunchi, alţii în picioare, cu capetele descoperite ascultă cu evlavie actul de pe urma căruia devin stăpâni pe pământul lor“, mai arată Gheorghe Radu, fost director al Serviciului Arhivelor Naţionale Neamţ.
Despre statuia care îl reprezintă pe istoricul şi diplomatul român se ştie că a fost comandată din iniţiativa intelectualităţii locale şi s-a dezvelit la 19 mai 1913, chiar în ziua când se deschidea Congresul Naţional al Ligii Culturale. Numai că amplasamentul nu a fost acelaşi cu cel în care se află acum, în decursul timpului, statuia fiind plimbată prin alte două locuri din oraş.
Inaugurare cu participare regală
Pe 19 mai 1913, statuia amplasată în parcul din centrul vechi al oraşului Piatra Neamţ (grădina publică) a fost dezvelită în cadru solemn, moment descris într-un articol din ziarul „Îndrumătorul“, apărut pe 23 mai 1913:
„La semnalul trompetului militar, patru plăieşi dintre cei mai bătrâni din Vânătorii-Neamţului, care-l cunoscuseră pe Mihail Kogălniceanu, au dezvelit statuia amplasată în grădina publică din preajma actualului TT (Teatrul Tineretului n.n.), lăsând vederii asistenţei chipul duios şi blând turnat în bronz al celui care a fost cel mai sincer dintre sfetnicii lui Al. I. Cuza – ctitorul statului român modern“.
Studiind arhivele ieşene, în fondul Facultatea de Litere, profesorul Gheorghe Radu a descoperit un document valoros despre ridicarea statuii istoricului şi diplomatului Mihail Kogălniceanu la Piatra Neamţ. În actul respectiv se menţionează că serbarea dezvelirii statuii „va fi onorată cu prezenţa reprezentanţilor Majestăţii Sale Regelui (Regele Carol I – n.n.), a Alteţei Sale Regale Principele Moştenitor (Regele Ferdinand I – n.n.) şi a onoratului guvern“.
Statuia lui Mihail Kogălniceanu pe amplasamentul iniţial, anii '30 FOTO piatra-neamt.net
Statuia trimisă la topitorie de comunişti
Istoria statui lui M. Kogălniceanu a fost tulburată după 45 de ani, atunci când, într-o noapte, aceasta a dispărut subit, fiind dusă în incinta Uzinei Electrice a oraşului pentru topire.
„Într-o noapte a anului 1958, spre indignarea locuitorilor oraşului Piatra-Neamţ, statuia a dispărut, fiind aruncată în incinta unei turnătorii pentru topire“. spune profesorul Constantin Prangati, în articolul „Lucrări de artă monumentală din Judeţul Neamţ. Statuia lui Mihail Kogălniceanu“, publicat în revista Asachi, III (1993).
Statuia a fost salvată de la topire de către părintele Constantin Matasă, iar după sistematizarea centrului oraşului, a fost amplasată în Parcul central, apoi, în 1974 a fost mutată în faţa Muzeului de Istorie şi Arheologie din Piatra-Neamţ, unde se află şi în prezent.
Statuia este în faţa Muzeului de Istorie de mai bine de 40 de ani FOTO Florin Jbanca