Comisar de la Rutieră, în cârdăşie cu patronul unei firme de taximetrie. Ce a primit ofiţerul ca să protejeze şoferii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ofiţerul de la Rutieră este acuzat că în baza unei înţelegeri cu patronul unei firme de taximetrie din Roman trebuia să protejeze şoferii acestuia.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au finalizat urmărirea penală şi au trimis la instanţă, în ziua de 30 iunie 2020, la Tribunalul Neamţ, dosarul în care comisarul Ioan Iulian Cloşcă, angajat în cadrul Biroului Rutier Roman, a fost acuzat de săvârşirea infracţiunii de luare de mită. 

Pe data de 30 aprilie 2020, acesta era audiat la DNA Bacău, dar nu s-a cerut arestarea, luându-se măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile. 

Cercetările în acest dosar au început în decembrie 2019, când au apărut informaţii că ofiţerul a stabilit o înţelegere cu patronul unei firme de taximetrie din Roman, în schimbul unor atenţii el trebuind să „închidă ochii“ - adică să nu-i sancţioneze pe şoferii de la respectiva societate de transport, dacă săvârşeau contravenţii sau infracţiuni la regimul circulaţiei. Anchetatorii arătau că pactul între comisar şi patronul firmei s-a concretizat prin oferirea unui ceas inteligent, evaluat la suma de aproximativ 1.500 de lei. 

Ar fi trebuit să urmeze şi o a doua „atenţie“, pentru ca poliţistul să uite de îndatoririle de serviciu, fiind vorba de un bonus constând într-un telefon performant. 

„La data de 30.04.2020, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 30.04.2020, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Măsura preventivă a fost dispusă având în vedere împrejurarea că, în perioada noiembrie - decembrie 2019, inculpatul ar fi pretins şi primit bunuri în valoare de aproximativ 1.500 lei, de la administratorul unei societăţi de transport persoane, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu privind constatarea şi sancţionarea eventualelor contravenţii la regimul circulaţiei“, precizează DNA Bacău.

A fost pus la dispoziţia Poliţiei Neamţ

Poliţistul nu a fost de acord cu decizia procurorilor de a-l pune sub control judiciar şi a contestat-o la Tribunalul Neamţ. Procesul a avut loc la începutul lunii mai, iar Iulian Cloşcă avea să câştige o primă luptă cu procurorii anticorupţie.

„În baza art. 215/1 alin.(1) raportat la art. 213 Cod procedură penală, admite plângerea formulată de

inculpat, împotriva ordonanţei procurorului din 30.04.2020, prin care s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar. Revocă măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpat, prin ordonanţa nr. 89/P/2019, din 30.04.2020, emisă în dosarul nr. 89/P/2019, al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bacău. Definitivă“, stabileau judecătorii. 

Până se va încheia procesul în care este acuzat de luare de mită, acuzatul a fost pus la dispoziţia Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ şi nu-şi va mai putea îndeplini atribuţiunile de serviciu de până acum, efectuând doar activităţi care nu implică lucrul cu publicul. 

El are restricţie în a mai desfăşura misiuni în exercitarea căreia a săvârşit fapta, respectiv aceea de constatare şi sancţionare a abaterilor la regimul circulaţiei rutiere. În caz că Iulian Cloşcă va fi achitat, el îşi va continua munca de poliţist, iar dacă va fi condamnat va părăsi Ministerul Internelor. 

Cât despre dispozitivul care i-a adus dosar penal, ceasul inteligent este un ceas de mână electronic cu funcţii avansate şi caracteristicile unui telefon performant. Dispozitivul este capabil să afişeze pe ecran diferite informaţii sub formă de text şi grafice, să redea muzică, să afişeze mail-uri, să preia şi să iniţieze apeluri şi să fotografieze. Poate fi folosit şi de sportivi, afişând distanţa parcursă, viteza de alergare, consumul de calorii, prognoza meteo, busolă, GPS, altimetru şi barometru. Alte funcţii sunt monitorizarea ritmului cardiac şi temperatura corpului.

Pe aceeaşi temă:

Poliţist de la Rutieră bătut de un şofer beat, după un scandal cu şicanare în trafic. Agresorul a fost arestat

Şoric, fostul şef al Poliţiei Neamţ care-i proteja pe cămătari, a „comis-o“ din nou. Cum şi-a făcut singur dreptate

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite