Călugării de la Petru Vodă şi cruciada buletinelor electronice: „Nici un om cu mintea întreagă nu poate afirma că avatarizarea ar însemna un progres“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monahii de la mănăstirea Petru Vodă îi sfătuiesc pe credincioşi să aleagă cartea de identitate simplă dacă se vor introduce cărţile electronice.

Proiectul de lege supus dezbaterii publice de Ministerul Afacerilor Interne privind schimbarea cărţilor de identitate cu cărţi electronice a stârnit o reacţie oficială în obştea mănăstirii Petru Vodă din Neamţ. Monahii lăcaşului ctitorit de părintele Iusin Pârvu îi sfătuiesc pe credincioşi ca în cazul în care se va pune în aplicare această măsură, să aleagă cartea de identitate simplă, pentru a evita „avatarizarea“ prin acceptarea cărţii electronice. 

„Sfatul nostru pentru credincioşii din această ţară este ca la schimbarea actelor de identitate (în cazul în care Guvernul şi Parlamentul României vor respecta propria variantă propusă pentru modificarea Art. 16 al OUG nr. 97/2005) să aleagă cartea de identitate simplă, ne-electronică“, se arată într-un comunicat al mănăstirii Petru Vodă

Conform proiectului de lege pus în dezbatere publică, cărţile de identitate ar urma să fie schimbate cu cărţi electronice, care pot fi eliberate de la naştere, la solicitarea părinţilor, acestea urmând să aibă valabilitate doi ani, patru ani sau zece ani, în funcţie de vârsta titularului. Pe cartea electronică de identitate vor fi datele titularului care sunt şi acum în actul de identitate, precum şi date biometrice, respectiv imaginea facială şi amprentele de la două degete.

Prin proiectul de lege se introduce, pentru prima dată, posibilitatea eliberării unei cărţi de identitate simplă sau cărţi electronice de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinţi. Astfel, vor putea fi eliberate cărţi de identitate cu valabilitate de 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani.

O altă precizare este că persoanele care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză cartea electronică de identitate, vor putea obţine o carte de identitate simplă.

Prin comunicatul din 21 martie 2017, călugării de la Petru Vodă sunt consecvenţi poziţiei susţinute în decursul timpului de Iustin Pârvu, cel care s-a declarat vehement împotriva introducerii cipurilor electronice în documentele de identitate, respectiv a cardului de sănătate.  

În susţinerea acestei atitudini, monahii de la Petru Vodă invocă faptul că toate statele puternice nu au implementat acte de identitate electronice (SUA, Japonia, China, Iran, Marea Britanie), ori anumite ţări care au făcut-o, au un control exclusive intern al informaţiilor conţinute în acest tip de documente, precum Rusia sau Israel:  

„Toate statele slabe economic şi militar cărora le-a fost <propusă> introducerea actelor electronice au avut parte de mari reacţii de respingere din partea propriilor popoare (pe deplin îndreptăţite, mai ales cînd, precum în cazul Estoniei – şi eventual al României, aşa cum se propune –, eliberarea unui act de identitate electronic se face la nou născuţi cu două săptămîni înainte de naştere), aducîndu-se în primul rînd argumentul că acestea oferă un grad mai mic de siguranţă decît actele de identitate din piatră sculptată la Tărtăria acum 6000 de ani“, se arată în comunicatul mănăstirii din Neamţ.

Temerea monahilor de la Petru Vodă este că datele astfel stocate prin reţeaua documentelor electronice pot fi furate şi ulterior utilizate de alte persoane: 

„În anul 2016 au fost 421 de miliarde de furturi de identitate online. S-au produs pagube de 16 miliarde $ pentru 15,4 milioane de utilizatori. O companie precum Yahoo a raportat în 2016 furtul a 500 de milioane de conturi şi parole personale. Argumentele ştiinţifice abundă (de la rata de eroare pînă la discriminare, de la frauda de organe pînă la cyber-crime), astfel încît nici un om cu mintea întreagă nu poate afirma că avatarizarea ar însemna vreun progres, cu atît mai puţin într-o ţară ca a noastră, cu o populaţie extrem de eficientă tehnologic datorită inteligenţei native, dar extrem de ineficientă infrastructural“, mai avertizează monahii de la Petru Vodă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite