Arbori seculari tăiaţi fără autorizaţie. Dimensiunile impresionante ale plopilor albi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diametrul copacilor era la bază de 2 metri şi jumătate.FOTO: Garda Forestieră
Diametrul copacilor era la bază de 2 metri şi jumătate.FOTO: Garda Forestieră

Garda Forestieră Neamţ a stabilit că arborii seculari dintr-o comună nemţeană destinaţi tăierii nu au fost inventariaţi şi marcaţi cu dispozitive speciale de către personalul silvic. Copacii au fost tăiaţi de o firmă care executa lucrări de reabilitare a unui drum judeţean.

Un prejudiciu estimat la 40.000 de lei şi întocmirea unui dosar penal sunt urmările tăierii unor copaci seculari din specia plop alb, fără a se ţine cont de reglementările din domeniul silvic. Marţi, 10 martie, reprezentanţii Gărzii Forestiere Neamţ s-au autosesizat în ceea ce priveşte lucrările de exploatare care se desfăşurau în comuna Gâdinţi, pe aliniamentul drumului judeţean 207 D. 

„În urma controlului efectuat la faţa locului, s-a constatat existenţa unui număr de 14 cioate rezultate prin tăierea a 14 arbori seculari, specia plop alb, fără ca arborii destinaţi tăierii să fie inventariaţi şi marcaţi cu dispozitive speciale de marcat de către personalul silvic, în conformitate cu normele tehnice. Implicit, nici materialul lemnos transportat de la locul recoltării nu a fost transportat cu avizele de însoţire cu regim special, prevăzute de lege“, se arată într-un comunicat al Gărzii Forestiere.

Vinovată de situaţia creată ar fi societatea care execută lucrările de reabilitare a drumului judeţean 207 D şi turnarea de covor asfaltic. Proiectul prevede şi lărgirea şoselei, iar arborii seculari împiedicau acest lucru, aşa că s-a decis doborârea lor. 

Prevederile Codului Silvic stabilesc că aliniamentele de arbori situate de-a lungul căilor de transport şi comunicaţie reprezintă vegetaţie forestieră din afara fondului forestier naţional, proprietarii acesteia având obligaţia să respecte normele tehnice privind evaluarea masei lemnoase şi reglementările privind circulaţia ei.

A fost întocmit dosar penal

Copacii tăiaţi erau din specia plop alb 

secular1

„Personalul de specialitate din cadrul Gărzii Forestiere a inventariat cioatele rezultate prin tăierea ilegală a celor 14 arbori, rezultând un volum de 88 de metri cubi, unele cioate având diametre de 2,5 metri. Prejudiciul creat a fost evaluat la peste 40.000 lei“, mai arată Garda Forestieră. 

Constatările instituţiei menţionate au fost transmise Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ în vederea efectuării de cercetări pentru a stabili persoanele care se fac vinovate de tăierea ilegală a arborilor şi furtul materialului lemnos rezultat. 

Fapta constatată este infracţiune silvică şi se sancţionează cu închisoare de la 2 la 7 ani. Rămânând tot în sfera domeniul silvic, bilanţul activităţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ pentru anul trecut arată că cei care au săvârşit infracţiuni în acest sector au pierdut prin confiscare mari cantităţi de lemn, autovehicule şi amenzi destul de consistente. 

În cooperare cu instituţii ce au atribuţii în domeniu, au fost desfăşurate 73 de acţiuni şi controale în fondul forestier, urmărindu-se provenienţa, prelucrarea, depozitarea, valorificarea şi legalitatea

transporturilor  materialului lemnos. 

Au fost descoperite 349 de infractiuni la regimul silvic şi aplicate 384 de contravenţii în valoare

totală de 725.000 de lei .

„De asemenea, s-a dispus confiscarea cantităţii de 1.000,735 de metri cubi material lemnos, în valoare totală de 373.142 de lei şi  indisponibilizarea a trei vehicule, precum şi altor bunuri folosite la comiterea de infracţiuni sau contravenţii“, se arată în Raportul de activitatea al Poliţiei Neamţ pe anul trecut.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite