Valentin Tocuț se întoarce în Haiti să instruiască tinerii care vor să fie tehnicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Tocuţ va continua instruirea celor şapte tineri haitieni care vor să devină tehnicieni
Valentin Tocuţ va continua instruirea celor şapte tineri haitieni care vor să devină tehnicieni

Valentin Tocuţ va instrui şapte tineri care vor să devină tehnicieni ortopezi. Tânărul a plecat astăzi spre Haiti, unde va face proteze pentru cei care au rămas fără mâini şi picioare în urma cutremurului.

Tehnicianul ortoped Valentin Tocuţ a pornit astăzi spre Haiti. Orădeanul se află la cea de-a doua misiune de salvare. „În primăvară, când am ajuns în Haiti, mi-am dat seama că dezastrul e mai mare decât îmi imaginam. Acum, ştiu ce mă aşteaptă”, a spus Valentin. „Voi locui în Leogane, oraş care a fost afectat în proporţie de 95 la sută de cutremur. Nu mai există clădiri, localnicii stau în corturi. Eu voi locui într-un cort cu opt locuri. Paturile de campanie sunt incomode, dar mă obişnuiesc cu ele într-o săptămână”, a povestit orădeanul.

„Încep lucrul la cinci, când răsare soarele şi termin pe la ora 18.00. Trebuie să profiţi de lumina naturală, pentru că generatoarele de curent se sting la ora 22.00”, a explicat Tocuţ.

Instruieşte tineri

Valentin va crea proteze pentru bolnavii afectaţi de cutremur. „Sunt sute de oameni care au rămas fără mâini sau picioare, de la copii de un an la vârstnici”, şi-a amintit tânărul.

El are şi misiunea de a instrui şapte tineri haitieni. „Este important să aibă specialiştii lor. Am primit 140 de CV-uri de la localnici, i-am ales pe cei care s-au interesat zilnic de job”, a spus Valentin. Haitienii fac practică zilnic alături de Valentin în atelierul mobil şi urmează în paralel cursuri la şcoala din Port-au-Prince.

Regiune afectată de holeră

Regiunea în care merge orădeanul este afectată de holeră. „Fundaţia Theranova, care plăteşte misiunea, mi-a achitat şi imunizarea, în valoare de 1.400 de lei”, a spus orădeanul. „Epidemia se datorează sărăciei. Apa este poluată, iar oamenii, prea săraci să-şi cumpere apă. Un litru jumătate de apă costă un dolar, iar familiile trăiesc cu trei dolari pe zi”, a povestit tehnicianul.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite