Prim-procurorul Gligor Sabău, mâna-n mână cu infractorii. A închis ochii pentru lemne de loc, apă geotermală, asfalt, vin, cireşe şi bani pentru lăutari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea au reuşit să scoată la iveală găinăriile pentru care s-a vândut prim-procurorul Gligor Sabău, şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş. Magistratul a fost arestat la finele săptămânii trecute, ca urmare a mai multor denunţuri făcute chiar de către cei pe care-i considera prieteni. El a pretins şi primit de la lemne de foc, la bani, cireşe, băuturi alcoolice sau chiar bani pentru lăutari.

În perioada 2009 – 2012, Gligor Sabău, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş a pretins şi primit diferite foloase necuvenite, în valoare totală de 36.703 lei, Adrian Domocoş, primarul oraşului Beiuş, denunţător în cauză. În schimbul foloaselor pretinse şi primite, magistratul urma să protejeze activitatea infracţională a edilului şi să nu îşi îndeplinească, ori să îşi îndeplinească în mod defectuos, atribuţiile de serviciu ce decurgeau din funcţia deţinută. În concret, magistratul urma să facă demersuri şi să îşi exercite atribuţiile ce decurgeau din funcţia deţinută în favoarea lui Domocoş , respectiv pentru soluţionarea favorabilă a dosarelor penale înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş cu privire la edil şi, totodată, să nu procedeze la sesizarea din oficiu şi constituirea de noi dosare penale cu privire la faptele penale comise de către acesta şi despre care procurorul ar fi luat la cunoştinţă în orice mod, în special din articolele apărute în presa locală.

Afaceri cu primarul Domocoş

Legal şi conform atribuţiilor de serviciu, prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, ar fi trebuit să ia măsuri pentru tragerea la răspundere penală a lui Domocoş în condiţiile în care acesta a comis fapte de natură penală atât în domeniul achiziţiilor publice, cât şi în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu care decurgeau din calitatea sa de primar.

Astfel, în primăvara anului 2009, prim procurorul Sabăi a pretins în mod direct de la Domocoş, prin intermediul şefului de district Daniel Ionuţ Coraş, o maşină de lemn de foc, în cantitate de 10 mc, în valoare de 1.500 lei. Materialul lemnos a fost livrat magistratului de către şeful de district, potrivit indicaţiilor primite de la primar.

La diferenţă de câteva săptămâni, a pretins încă o maşină de lemn de foc, în cantitate de 10 mc, în valoare de 1.500 lei, ce i-a fost livrată. Cele două maşini cu material lemnos au fost transportate de către Coraş la solicitarea lui Domocoş şi potrivit indicaţiilor primite de la prim procurorul Gligor, într-o parcare situată la intrarea în municipiul Beiuş dinspre Oradea, aparţinând de staţia de carburanţi ”Desira”.

“În cursul anului 2009, Sabău a pretins în mod direct de la Domocoş cantitatea de 10 mc lemn de lucru, esenţă stejar, în valoare de aproximativ 4.000 lei, fiindu-i necesară la edificarea imobilului său aflat în construcţie, situat în Beiuş.

Întrucât şeful de district  se afla în concediu în perioada respectivă, cu toate diligenţele primarului Domocoş, cantitatea de material lemnos pretinsă nu a mai fost livrată magistratului”, se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă întocmit de către procurorii DNA Oradea.

Bani din lemne

 În cursul anului 2010, prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş a pretins de la denunţător, prin intermediul şefului de district  o maşină de lemn de lucru, în cantitate totală de 10 mc. Deoarece magistratul nu a mai avut nevoie de materialul lemnos pretins, acesta i-a solicitat şefului de district să procedeze la vânzarea materialului lemnos şi să-i remită contravaloarea în bani a acestuia. Astfel, Coraş, denunţător şi el, a vândut materialul lemnos după care i-a remis personal magistratului, în parcarea localului ” ”Pensione Vittoria ”, situată vis-a-vis de sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, suma de 4.000 lei, reprezentând contravaloarea cantităţii a 10 mc lemn de lucru, esenţă stejar.

De asemenea, în cursul anului 2009, Sabău i-a solicitat primarului Domocoş să asfalteze o porţiune din strada Horia din Beiuş, ce face accesul la locuinţa magistratului, din fondurile publice ale Primăriei Beiuş.  Astfel, pentru a beneficia de protecţia prim procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, primarul a procedat la asfaltarea, în folosul magistratului, pe cheltuiala Primăriri mun. Beiuş şi în afara planului de investiţii pentru anul respectiv, a drumului ce face accesul la locuinţa magistratului în suprafaţă de 420 mp, costul lucrării fiind de 20.050 lei. Lucrările de asfaltare a străzii au fost recepţionate în luna noiembrie 2009 de către comisia de recepţie din cadrul Primăriei mun. Beiuş,. Decontarea ulterioară a lucrării de către Primărie s-a datorat faptului că asfaltarea drumului ce face accesul la locuinţa lui Sabău s-a făcut sub presiunea magistratului, care dorea ca lucrarea să fie efectuată într-un termen cât mai scurt, fără a fi prevăzută în contractul de execuţie printre lucrările ce urmau a fi executate pe parcursul derulării contractului, deoarece la momentul încheierii acestui contract terenul aferent drumului nu se afla în proprietatea publică a mun. Beiuş.

Tot în scopul protejării activităţii infracţionale a primarului din Beiuş,  cu ocazia concedierilor din cursul anului 2010, efectuate ca urmare a restructurărilor din Primăria mun. Beiuş, prim procurorul Sabău i-a cerut edilului să-i asigure un tratament preferenţial şi să nu o concedieze pe soţia sa, angajată a Primăriei mun. Beiuş la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanei unde urmau a fi concediate 8 persoane din cele 11 care îşi desfăşurau activitatea în cadrul Serviciului, iar în condiţii obiective aceasta trebuia să fie concediată.

În urma intervenţiei magistratului, soţia şi-a păstrat locul de muncă, fiind mutată, în mod formal, pe un post similar în cadrul Compartimentului Juridic al Primăriei mun. Beiuş al Primăriei mun. Beiuş, deşi, în fapt, aceasta şi-a desfăşurat în continuare activitatea tot în cadrul Serviciului de Evidenţă a Persoanei. Ulterior, în anul 2011, în urma suplimentării posturilor în cadrul Serviciului de Evidenţă a Persoanei , nevasta prim-procurorului a revenit, cu sprijinul edilului, în cadrul acestui serviciu.

Apă geotermală pe facturi fictive

“În perioada 2011 – 2012, Domocoş a realizat şi decontat, pe cheltuiala Primăriei mun. Beiuş, manopera şi o parte din materialele aferente racordării locuinţei magistratului situată în Beiuş, la reţeaua de apă geotermală a oraşului, costul lucrării fiind în valoare de 5.653 lei. Lucrările au fost decontate prin întocmirea unor devize fictive, în costul unei alte lucrări pe care firma menţionată o realiza în perioada respectivă în favoarea Primăriei mun. Beiuş, respectiv pe lucrările de racordare a sălii de sport de la Stadionul municipal din Beiuş la reţeaua de apă geotermală a oraşului”, se mai arată în referatul procurorilor DNA Oradea.

Fiind dispusă în cauză o expertiză tehnică având ca obiectiv stabilirea cantităţilor de materiale puse în realitate în operă cu ocazia decontării în luna martie 2012 din fonduri publice a lucrării „Reparaţii sistem de 7 încălzire Sala de sport str. Burgundia Mare” s-a constatat de către expertul tehnic faptul că valoarea totală a lucrărilor executate a fost de 15.420,25 lei cu TVA inclus, în condiţiile în care Primăria mun. Beiuş a decontat firmei suma de 68.436,71 lei. O parte însemnată a materialelor şi lucrărilor decontate în luna martie 2012, pe baza devizelor fictive, respectiv materiale şi manoperă, ţeavă preizolată pe o distanţă de circa 120 metri, au fost realizate în fapt în vara anului 2011, fiind decontate în acest sens de Primăria mun. Beiuş.

Teren de la Episcopie

În vara lui 2009, Sabău  i-a cerut lui Ioan Mada, protopopul Episcopiei Române Unite cu Roma Greco - Catolică Oradea, denunţător şi el,  persoană cercetată penal în perioada respectivă, să doneze municipiului Beiuş suprafaţa de 427 mp teren, aflat în proprietatea unităţii de cult, în scopul asfaltării de către Primăria. Beiuş a drumului ce face accesul la locuinţa magistratului.

“Lucrările de asfaltare ce urmau a fi executate în favoarea magistratului, acesta fiind principalul beneficiar al drumului de acces, nu puteau fi realizate şi decontate din bugetul local fără ca terenul ce urma a fi asfaltat să fie în proprietatea unităţii administrativ teritoriale (UAT Beiuş). Astfel, în data de 28 septembrie 2009 a fost încheiat contractul de donaţie prin care reprezentanţii Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco - Catolică Oradea, au donat mun. Beiuş suprafaţa de 427 mp teren,. Demersurile inculpatului SABĂU GLIGOR IOAN pe lângă protopopul de Beiuş al Bisericii Greco – Catolică au fost făcute în considerarea calităţii sale de prim procuror şi în contextul în care la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş era înregistrat dosar penal, având ca obiect comiterea infracţiunilor de furt calificat, distrugere şi profanare de morminte de către reprezentanţii Bisericii Greco – Catolice”, se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă.

În primăvara anului 2015, prim-procurorul a aflat de la Coraş despre intenţia lui Domocoş de a formula un denunţ penal împotriva sa pentru fapte de corupţie. În acest context, magistratul a exercitat acte de constrângere asupra lui Domocoş cu scopul de a-l determina pe acesta să nu sesizeze instituţiile anticorupţie, respectiv Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea. 

Sechestru pe limuzină

 La începutul anului 2015, în contextul în care Domocoş  era cercetat de D.N.A. – Serviciul Teritorial Oradea în mai multe dosare de corupţie, iar în presa locală au apărut mai multe articole pe această temă, Sabău l-a determinat pe cumnatul său Mihai Dinu Lupaş, care luase hotărârea şi intenţiona să formuleze un denunţ penal împotriva edilului pentru comiterea a două infracţiuni de luare de mită în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de construcţie a unor imobile aparţinându-i acestuia, să nu sesizeze organele abilitate, respectiv D.N.A. - Serviciul Teritorial Oradea, cu privire la infracţiunile respective, în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală a primarului cu privire la aceste fapte penale. La momentul respectiv, magistratul se afla, din nou, în relaţii apropiate/cordiale cu Domocoş şi nu avea cunoştinţă despre intenţia lui de a formula denunţ penal împotriva acestuia

“La data de 4 iunie 2013, într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, fiind determinată şi ajutată de prim-procurorul Sabău, care în perioada respectivă se afla în relaţii tensionate cu Domocoş, procurorul Adriana Ardelean din cadrul acestei unităţi de Parchet a dispus, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi judiciare, luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, în vederea reparării pagubei, asupra bunului mobil constituit din autoturism marca Audi A6  aflat în proprietatea Ocolului Silvic, până la concurenţa valorii pagubei, respectiv până la concurenţa sumei de 16.000 euro. Măsura asiguratorie a fost luată în semn de răzbunare faţă de Domocoş.

 Prin ordonanţa din data de 30.01.2014, procurorul Ardelean Adriana a dispus ridicarea sechestrului asigurător şi darea în custodie a autovehiculului, fără ca la dosarul cauzei să existe vreo probă care să modifice situaţia de fapt avută în vedere de procuror la data luării măsurii asiguratorii şi fără ca ordonanţa de ridicare a sechestrului să fie motivată. Ridicarea sechestrului asigurator a fost determinată de faptul că, după o perioadă de timp de la momentul aplicării sechestrului asupra autoturismului Audi A6, cu ocazia unei întâlniri prim-procurorul s-a împăcat cu edilul, astfel că acţiunile procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş împotriva lui Domocoş s-au stopat.

Bani pentru lăutari

În perioada 2011 – 2015, Sabăi a pretins şi primit diferite foloase necuvenite de la Sorin Degău, primarul comunei Bunteşti în schimbul foloaselor urmând să-i protejeze activitatea infracţională. Prim-procurorul Sabău  Judecătoria Beiuş, a acceptat ca primarul comunei Bunteşti să achite suma de 1.500 lei, reprezentând contravaloarea unui program muzical susţinut de interpretul de muzică populară Vasile Conea, cu ocazia unei petreceri organizată după obţinerea celui deal doilea mandat de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş.

“ În cursul lunii martie 2015, Sabău a primit 20-30 litri de vin de la primarul din Bubteşti beneficiind totodată, în mod gratuit, de serviciile de transport, cazare şi masă ocazionate de deplasarea în mun. Mediaş, jud. Sibiu, după produsele viticole”, se arată în referatul procurorilor DNA Oradea.

 În cursul anului 2015, Sabău i-a pretins primarului Degău să îi trimită în două zile diferite câte doi muncitori care să efectueze lucrări la casa de vacanţă a acestuia din comuna Uileacul de Beiuş . În zilele stabilite de magistrat, cei doi muncitori au efectuat lucrări la casa de vacanţă a acestuia, fără ca magistratul să achite lucrările prestate, în sumă de 100 de lei/zi/muncitor

 În perioada iunie – iulie 2015, prim procurorul a pretins şi primit de la primarul Degău obiecte de mobilier pentru casa sa de vacanţă din comuna Uileacul de Beiuş , respectiv două mese din lemn şi patru scaune/bănci pentru acestea, fără ca magistratul să achite în totalitate contravaloarea bunurilor respective.

“Astfel, magistratul a pus la dispoziţie materialul lemnos pentru confecţionarea obiectelor de mobilier şi a achitat jumătate din contravaloarea manoperei, respectiv suma de 200 lei. Diferenţa de 200 lei din contravaloarea manoperei şi celelalte materiale folosite pentru executarea lucrării, în valoare de 300 lei, reprezintă folosul necuvenit primit de inculpatul Sab[u, în contextul în care tâmplarii au suportat costul suplimentar, în cuantum total de 500 lei”, arată procurorii DNA Oradea.

 În data de 29 mai 2015, Sabăi, în calitate de prim – procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, i-a cerut lui Ioan Dărăban, administrator la SC EVALSTAR SERV SRL, persoană cercetată penal, să-i efectueze reparaţii (schimb filtru şi montaj) pentru remedierea avariei la instalaţia de apă de la locuinţa acestuia din Beiuş, . Lucrările au fost executate în aceeaşi zi şi nu au fost achitate de către magistrat.

În cursul lunii iunie 2015, prim procurorul a primit o lădiţă cu cireşe de la administratorul Dărăban care era cercetat penal în perioada respectivă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş,  iar în schimbul foloaselor primite Sabău urma să-l favorizeze pe Dărăban prin tergiversarea cercetărilor şi obţinerea unei soluţii favorabile acestuia.

Pe parcursul anului 2015, prim-procurorul Sabău a realizat lucrări de reabilitare şi modernizare a casei sale de vacanţă din localitatea Prisaca, com. Uileacu de Beiuş, situată în locul denumit „Horjească”, imobil aflat în proprietatea magistratului şi care nu figurează menţionat în declaraţia de avere întocmită de acesta la data de 04.06.2015 şi depusă la Consiliul Superior al Magistraturii la data de 11.06.2015.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite