Paradisul din Padiş, magnet pentru turiştii români și străini, în anul 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corturile au împânzit regiunea Padiş pe tot parcursul anului trecut, dar pensiunile din zonă s-au bucurat de un mare aflux de turişti. Într-un singur an, numărul turiştilor care şi-au petrecut vacanţa în Padiş a depăşit 110.000, faţă de 50.000, în 2008, potrivit consilierului Şerban Morcan, de la Consiliul Judeţean Bihor.

 „Un motiv ar fi criza, oamenii au vrut vacanţe mai ieftine. Altul ar fi promovarea făcută în ultimul an de consiliul judeţean”, a declarat Şerban Morcan.

Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultură (ANTREC) Bihor, turismul din Padiş are nevoie de îmbunătăţiri. „Nu este un turism civilizat în Padiş. Nu există grupuri sanitare şi nici unităţi de alimentaţie publică”, a subliniat Maria Tătar, preşedintele ANTREC Bihor. Aceasta a mai explicat că turiştii lasă în urma lor grămezi de PET-uri şi resturi menajere.

Turişti din Ungaria şi din sudul ţării

Proprietarii de pensiuni şi campinguri din zonă au avut parte de avalanşe de turişti în sezonul cald. „A fost o creştere a numărului de turişti cazaţi la corturi, cu circa 30-40 de procente”, spune Petru Toma, de la Cabana Cetăţile Ponorului. Acesta adaugă că, din cauza drumului foarte prost şi a faptului că zona nu este promovată ca destinaţie de iarnă, sezonul turistic în Padiş ţine în jur de trei luni. „Am pensiunea doar de un an, dar a fost ocupată la capacitate maximă în iulie şi august. Cei mai mulţi au fost din Ungaria şi din sudul ţării”, a povestit Bradu Mocan, proprietarul pensiunii Alex. Cel mai mult a avut de câştigat însă Dorina Mocan, proprietarul unui camping.

„Nu am avut locuri suficiente pentru câţi au vrut să vină”, a declarat femeia. Numărul mare de turişti are, însă, şi dezavantaje. „Vin şi cei care nu sunt cazaţi în camping să folosească grupurile sanitare şi lasă foarte multă mizerie”, a spus Dorina Mocan. „În fiecare an facem tabere gratuit pentru copiii care vin să ecologizeze zona. De fiecare dată adunăm munţi de gunoaie”, a adăugat femeia.

Turişti
mai civilizaţi
ll „Numărul de turişti creşte de la an la an văzând cu ochii”, a declarat Alin Moş, directorul Parcului Natural Apuseni. „Pot să spun cu certitudine că 99 la sută dintre turiştii care au venit şi-au strâns gunoaiele şi le-au cu ei”, a declarat Alin Moş.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite