Orașul din Vestul României cu toalete smart la preţ de garsonieră. Sunt antivandalism și se curăţă singure FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Oradea a cumpărat două toalete smart care vor fi montate într-o piaţă publică, la preţ de 50.000 euro per bucată, costurile fiind suportate din fonduri europene. 

Toaletele au sisteme de închidere-deschidere automate și lavoar antivandalism Foto: Primăria Oradea
Toaletele au sisteme de închidere-deschidere automate și lavoar antivandalism Foto: Primăria Oradea

Noile toalete publice sunt aduse de la un producător italian. Sunt dotate cu o tehnologie smart de auto spălare și auto dezinfectare și cu un sistem electronic pe bază de senzori pentru deschiderea și închiderea ușii. Una dintre ele este destinată persoanelor cu dizabilități, ușa de acces permițând intrarea cu cărucior și este prevăzută cu bare de sprijin și cu un spațiu mai larg în interior.

Cele două toalete au fost deja montate, în cursul zilei de luni, și urmează să fie racordate la rețeaua de apă, canalizare respectiv electricitate.

Toaletele au fundație din beton armat, corpul exterior monobloc este din beton armat cu fibră de sticlă (ignifug, antivandalism, antigraffiti) iar corpul interior din HPL (un material rezistent la zgârieturi și lovituri)”, se arată într-o informare transmisă de Primăria Oradea pe marginea achiziţiei.

Sistem antivandalizare

Acestea sunt prevăzute cu lavoar antivandalism încastrat, ușă glisantă cu deschidere și, în cazul lipsei curentului electric, iluminare internă naturală. După fiecare folosire, se declanșează operațiunea de ventilare a cabinei, de curățare și dezinfecție automată a podelei și a vasului toaletei.

Accesul în noile toalete se va face cu fise de 50 de bani și cu cardul bancar, însă vor putea fi folosite abia după recepţia lucrărilor viitorului centru de cartier din Piaţa Magnoliei, programată pentru luna august.

Centru de cartier de 10 milioane de lei

Toaletele smart au fost achiziţionate pentru viitorul centru de cartier din Piaţa Magnoliei din cartierul Rogerius, unde lucrările sunt în curs de finalizare. Constructorii au amenajat deja locurile de joacă, fântâna arteziană cu recircularea apei, au plantat deja o parte din cei 150 de arbori, magnolii şi cireşi japonezi, care vor orna piaţa, vor fi plantaţi aproape 600 de arbuşti, de la cătină, la roşie ornamentală şi aproape 900 de plante perene.

Valoarea totală a investiţiei din Parcul Magnoliei, cofinanţată din fonduri europene, se ridică la 10,9 milioane lei fără TVA, şi s-a făcut în cadrul proiectului cu finanţare europeană "Mobilitate policentrică în municipiul Oradea - coridor Magnolia, Cazaban, Nufărului", care vizează amenajarea unor pieţe publice în fiecare cartier important al oraşului. În total, amenajarea celor trei centre de cartier va costa 35,7 milioane lei (fără TVA), din care sprijinul financiar nerambursabil prin Fondul European de Dezvoltare Regională este de 30 milioane lei (fără TVA).  „Prin amenajarea unor centre de cartier, cum va fi Piaţa Magnoliei sau cele din Cazaban şi Nufărul, care vor debuta în curând, ne propunem să generăm spaţii urbane moderne, care să-i facă pe orădeni să se simtă bine în oraşul lor”, explică primarul Florin Birta.

Ce spun orădenii

Părerile orădenilor legate de noile toalete sunt împărţite. Unii consideră că investiţia a meritat, mai ales că nu au afectat bugetul local, iar oraşul duce lipsă de toalete publice.

S-ar putea monta mai multe prin oraş. Cel puțin acolo unde au mai fost. Fiindcă azi, mâine tot oraşul va mirosi ca un WC, mai ales că vine vara”, a explicat un orădean, care a refuzat să-şi decline identitatea.

Alţi orădeni consideră, însă, că preţul este mult prea mare, iar o astfel de investiţie în acea zonă a oraşului, în vecinătatea unei pieţe agro-alimentare, unde vin mulți comercianţi, nu-și avea rostul.

Cine a avut mintea asta creaţă, nu ştiu! La nivelul nostru de cultură şi respect pentru orice investiţie, consider că nu a meritat banii”, a explicat Alexandru Nuţiu.

Orădeanul a adus în atenţie o investiţie similară, făcută în Parcul Barcăului, unde toaletele publice cumpărate cu 35.000 euro/bucata au fost vandalizate de un grup de adolescenţi, la scurt timp după montare, pagubele provocate depășind 15.000 de euro. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite