Inculpaţii din Vama Petea acuzaţi că au „fabricat” peste 3.500 de vaccinaţi sunt liberi. Ce spun procurorii DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cinci persoane au fost arestate în dosarul dna al certificatelor false anti-covid de la Petea

Toţi inculpaţii din dosarul celor peste 3.500 de certificate de vaccinare eliberate în fals la Centrul din Vama Petea au fost puşi în libertate de Tribunalul Satu Mare, sub control judiciar, la solicitarea procurorilor DNA Oradea.

Este vorba despre şase persoane care se aflau în arest preventiv, între care trei asistente medicale şi doi registratori, plus două persoane care fuseseră plasate în arest la domiciliu, şi pentru care procurorii DNA Oradea au cerut şi obţinut din partea Tribunalului Satu Mare înlocuirea măsurii arestului cu cel al controlului judiciar pentru 60 de zile. 

Surse din anchetă au declarat pentru adevarul.ro că solicitarea este justificată de atitudinea inculpaţilor, care au recunoscut cu toţii faptele şi au colaborat cu procurorii DNA pentru derularea în bune condiţii a cercetărilor. 

Potrivit soluţiei, cele opt persoane au interdicţia de a părăsi ţara, fără încuviinţarea organelor de anchetă, să se apropie ori să ia legătura, direct sau indirect, cu ceilalţi inculpaţi ori martori din dosar.

„Fabrica” de vaccinaţi

Asistenta medicală Daniela Hoblea, registratorii Marc Ilieş şi Horea Buriceanu, respectiv Katalina Boroş, personal contractual, toţi de la Centrul de vaccinare din Petea,  Voichiţa Sim, asistentă medicală în cadrul DSP Bihor, Patricia Barta, asistent medical în cadrul DSP Satu Mare şi încă două persoane fără calitate specială, Balog Gabor respectiv Roxana Dinga, au fost reţinuţi în noiembrie anul trecut, sub acuzaţiile de luare de mită, fals intelectual şi fals informatic. 

Hoblea, Ilieş şi Buriceanu sunt acuzaţi că ar fi primit, în mod repetat, sume de bani cuprinse între 250 şi 300 euro, de la persoanele care doreau să obţină adeverinţe de vaccinare şi certificat digital european COVID, fără să le fi fost administrate efectiv dozele de vaccin, persoane racolate prin intermediul lui Boroş, Sim şi Dinga. În schimbul banilor, datelor doritorilor erau încărcate în Registrul Electronic Naţional de Vaccinare şi era emisă adeverinţa de vaccinare.

Anchetatorii susţin că, în perioada 8 septembrie - 2 noiembrie 2021, vizată de investigaţie, la Centrul de vaccinare Petea figurează un număr de 5.495 de persoane ca fiind vaccinate, din care 3.500 de persoane fie nu ar fi fost fizic în centrul de vaccinare, ori au fost, dar nu ar fi primit efectiv doza de vaccin. 

Cum funcţiona reţeaua

Cei care nu mergeau, spun anchetatorii, trimiteau poze cu actele de identitate prin aplicaţii telefonice. Datele ajungeau la Hoblea, Ilieş şi Buriceanu, care le încărcau în Registrul Electronic Naţional de Vaccinare (RENV) şi descărcau apoi adeverinţele de vaccinare şi, pe baza acestora, certificatele digitale europene.

Documentele erau trimise intermediarilor, care încasau şi mita, predându-le apoi periodic angajaţilor centrului, mai puţin un procent din câştiguri. Iar sumele nu erau de lepădat. În condiţiile în care numărul documentelor fictive depăşeşte 3.500, la un „tarif” mediu de 250 euro, un calcul simplu arată că reţeaua a strâns din afacere peste 875.000 euro.

Escrocheria a intrat în atenţia autorităţilor judiciare în luna august, după ce mai mulţi beneficiari ai certificatelor false au ajuns în stare gravă la spital. În condiţiile în care protocoalele de tratament sunt diferite pentru persoanele vaccinate şi respectiv nevaccinate, iar în cazul lor nu dădeau roade, unii pacienţi au recunoscut că sunt, de fapt, „fals” vaccinaţi.

După arestări, autodenunţuri

Pornită de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, ancheta a fost preluată ulterior de Direcţia Naţională Anticorupţie Oradea care, în urma percheziţiilor desfăşurate în luna noiembrie, a recuperat din casele suspecţilor sume uriaşe - 127.000 euro, 75.000 lei şi 1.000 lire sterline. 

Tot în noiembrie, dintre cele opt persoane, şase au fost arestate preventiv, iar două au fost plasate în arest la domiciliu după caz, pentru luare de mită, fals intelectual şi fals informatic respectiv complicitate. 

Astfel, pe 17 noiembrie au fost arestaţi Daniela Hoblea, Voichiţa Sim, Marc Ilieş şi Horea Buriceanu, instanţa trimiţând-o în arest la domiciliu pe Katalina Boroş. Pe 25 noiembrie, Tribunalul Bihor a dispus arestarea preventivă pentru Balog Gabor şi Barta Patricia, iar pe Roxana Dinga a plasat-o în arest domiciliar. 

După ce ancheta procurorilor DNA Oradea a ajuns în atenţia publică, trei români stabiliţi în Austria s-au prezentat la sediul Direcţiei pentru a recunoaşte că au obţinut certificat digital european COVID din Vama Petea fără să se fi vaccinat. Cei trei au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, care au fost înaintate instanţei pentru analiză.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

DNA a extins cercetarea în cazul certificatelor de vaccinare false de la Vama Petea. Asistentă medicală, reţinută pentru 24 de ore

Suspecţii DNA Oradea în mega-dosarul vaccinărilor „la chiuvetă” din Petea au fost arestaţi preventiv - VIDEO

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite