FOTO Oradea are o nouă centrală pe gaz. Valoarea proiectului depăşeşte 55 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua centrală pe gaz a fost inaugurata
Noua centrală pe gaz a fost inaugurata

Noua centrală pe gaz, parte din cea mai importantă investiţie derulată în prezent în municipiu, şi una dintre cele mare semnificative investiţii în domeniul Mediului din România, în valoare de aproximativ 55 milioane de euro, a fost inaugurată în prezenţa Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

“Am spus la începutul mandatului meu că vreau să merg acolo unde avem exemple de succes şi de curaj din partea autorităţilor locale. Ilie Bolojan şi echipa de la Primărie au dovedit curaj în mai multe puncte. Eu mulţumesc echipei orădene pentru că au finalizat proiectul la timp, nu a fost nevoie să îl fazăm - aşa cum am făcut cu multe alte proiecte din ţară, adică au consumat banii pe exerciţiul financiar 2007-2013 înainte de finele anului trecut, astfel încât nu a trebuit să muncim şi să consumăm bani din actualul exerciţiu bugetar. Acesta ar fi un prim exemplu de succes. Partea de curaj ţine de refacerea proiectului tehnic în cursul proiectului financiar, pentru găsirea unei soluţii tehnice mai bune, dar a necesitat curaj din partea primăriei Oradea pentru schimbarea acestui proiect, au trebuit să convingă autorităţile de management şi Comisia Europeană şi au reuşit. Semnalul meu este că nu trebuie să rămânem închistaţi în nişte proceduri atunci când găsim soluţii mai bune”, a declarat ministrul Ghinea. 

Noua sursă de producere a energiei termice, de cogenerare pe gaz, face parte dintr-un amplu proiect de reabilitate a sistemului de termoficare în municipiul Oradea, în valoare totală de 77,7 de milioane de euro. 

Centrala pe gaz

“Marcăm astăzi, aici, încheierea unei prime părţi de modernizare a sistemului de termoficare din Oradea şi începerea etapei a doua de continuare a lucrărilor pe magistrale. Prima etapă s-a derulat prin programul de finanţare europeană 2007-2014, iar cea de a doua o derulăm pe POIM, gestionat de ministerul Fondurilor Europene, până prin 2020. Este cel mai important proiect derulat în oraşul nostru atât financiar, cât şi social, pentru că două treimi din orădeni se încălzesc din sistemul centralizat”, a declarat primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan. 

Intenţia primăriei este ca, prin acest proiect de infrastructură al municipiului, să se reabiliteze întregul sistem de termoficare urbană din Oradea, din fonduri europene, în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice. Sistemul de termoficare a oraşului cuprinde o nouă centrală pe gaz, noi conducte magistrale în lungime totală de aproape 40 kilometri, 147 de puncte termice, 420 de kilometri de reţele secundare. 

După ce a vizitat noua centrală, ministrul a inspectat şi lucrările de reabilitare a reţelelor de termoficare, o altă componentă a proiectului de termoficare. Prin investiţiile în magistralele I şi III, derulate în anii anteriori, s-au înlocuit 17,5 km de magistrale, în prezent efectuându-se lucrări de înlocuire a 20,2 kilometri de reţele, în valoare de 22 milioane euro. 

Centrala pe gaz

Pe agenda de lucru a ministrului a mai fost vizitarea amplasamentului viitorului terminal intermodal - un centru logistic feroviar-rutier amplasat pe 15 hectare, pe care municipalitatea intenţionează să îl construiască în vecinătatea gării CFR Episcopia Bihor. 

Proiectul, estimat la 33,4 milioane euro, va permite construirea, în doi ani, a trei linii de cale ferată cu platforme betonate de încărcare-descărcare a mărfii, spaţii de depozitare pentru mărfuri, locuri de parcare pentru tiruri, clădiri administrative şi o zonă de servicii pentru agenţii economici. Terminalul va fi conectat printr-un drum municipal la drumul european E60/drumul naţional DN1, precum şi cu zona industrială a oraşului, fiind în vecinătatea a trei parcuri industriale (două deţinute de municipiul Oradea şi unul aparţinând de comuna Borş) şi a celor mai mari companii din zonă. 

Centrala pe gaz
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite