DNA Oradea, printre ultimele structuri teritoriale după rechizitoriile întocmite în 2017. Se anunţă control de la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

2017 nu a fost cel mai bun an pentru procurorii anticrorupţie din cadrul Serviciului Teritorial Oradea. După cum reiese din bianţul publicat de către structura centrală a DNA, procurorii orădeni au întocmit doar 8 rechizitorii, numărându-se printre Serviciile Teritoriale cu cele mai puţine trimiteri în judecată dispuse anul trecut. Potrivit unor surse, în urma acestor rezultate, s-a dispus efectuarea unui control de management la DNA Oradea.

În 2017, procurorii DNA - Serviciul teritorial Oradea au inculpat 27 de persoane în dosare de corupţie, printre aceştia numărându-se mai mulţi poliţişti, inclusiv fostul şef al IPJ Bihor, chestorul Liviu Popa, un avocat, un judecător, dar şi diverşi funcţionari publici. În total, inculpaţii au fost acuzaţi de săvârşirea a 59 de infracţiuni, majoritatea de corupţie.

Totodată, prin 15 hotărâri definitive au fost condamnaţi 58 de inculpaţi, iar prin 4 hotărâri definitive au fost achitaţi 7 inculpaţi.  

Potrivit bilanţului de activitate al DNA, în cursul anului 2017, procurorii de la Serviciul teritorial Oradea au avut de soluţionat 345 cauze, din care 119 cauze au fost înregistrate în anul 2017. Dintre acestea au fost soluţionate 135.

Au fost emise 10 acte de inculpare fiind întocmite 8 rechizitorii privind 23 inculpaţi şi 2 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei privind 4 inculpaţi. Numărul rechizitoriilor este considerabil mai mic faţă de 2016, sau 2015. În 2016, procurorii orădeni au întocmit 14 rechizitorii, privind 44 inculpaţi, în timp ce în 2015 au fost întocmite 17 rechizitorii, privind 52 inculpaţi.

În 2016, activitatea ST Oradea a fost caracterizată ca fiind una corespunzătoare , în timp ce în 2015 Serviciul a realizat o activitate eficientă.

Potrivit conducerii ST Oradea, în 2017 s-a păstrat media rechizitoriilor din 2016, raportate la numărul de procurori, doar că, anul trecut, din efectivul de şapte procurori cât prevede schema de funcţionare pentru DNA Oradea, în mare parte a anului au fost cinci procurori.

Rezultatele obţinute de către procurorii DNA Oradea nu sunt deloc mulţumitoare pentru conducerea centrală a instituţiei, astfel că, potrivit unor surse, în această lună urmează să se desfăşoare un control de management.

Reamintim că la sfârşitul lunii martie urmează să expire cea de-a doua delegare a procurorului Adrian Muntean în funcţia de procuror şef al DNA Oradea.

Judecător, poliţişti, primari şi viceprimari inculpaţi

În ceea ce priveşte calitatea inculpaţilor, între cei 27 inculpaţi sunt: un chestor - şef Inspectorat de Poliţie Judeţean (la data săvârşirii faptelor), 6 comisari şefi de poliţie şi agenţi şefi din cadrul unor Inspectorate Judeţene de Poliţie, un judecător, un avocat, un primar şi doi viceprimari comune, 3 funcţionari publici (un consilier superior din cadrul Agenţie de Protecţie a Mediului la nivel de judeţ, un funcţionar public din cadrul Oficiului Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi un şef serviciu în cadrul unei primării comunale); 2 directori economici, unul în cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor şi unul în cadrul Primăriei unui municipiu; un director de departament în cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”; 4 administratori ai unor societăţi comerciale, 4 alţi inculpaţi din alte categorii de ocupaţii sau fără ocupaţie şi o persoană juridică.

Prin actele de inculpare s-a reţinut săvârşirea a 59 infracţiuni (69 în anul 2016), iar prin prisma obiectului 45 au fost infracţiuni de corupţie, 7 infracţiuni asimilate şi conexe infracţiunilor de corupţie, 4 infracţiuni de spălare de bani, 2 infracţiuni de fals în declaraţii şi o infracţiune de mărturie mincinoasă.

Din cele 210 cauze nesoluţionate, 150 sunt mai vechi de 1 an de la prima sesizare şi 152 mai vechi de 6 luni de la începerea urmăririi penale.


 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite