De ce trebuie să ne rugăm pentru morţi. Cum pot scăpa de focul iadului prin rugăciune - explicaţia preoţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rugăciunile pentru morţi sunt considerate fapte ale dragostei şi ale milostivirii. Biserica spune că nu trebuie să-i uităm pe cei adormiţi, ci trebuie să ne rugăm şi să-i pomenim. Nu putem şti care dintre morţi vor fi iertaţi şi mântuiţi, însă avem datoria să ne rugăm pentru toţi, astfel încât rugăciunile noastre să-i poată scăpa de focul cel veşnic al iadului, susţin preoţii.

Biserica Ortodoxă ne învaţă că moartea este "despărţirea sufletului de trup", odată această despărţire săvârşită, trupul este dat pământului şi putrezeşte. Aşadar, ultima menire a omului pe pământ este moartea, despre care Sfânta Scriptură mărturiseşte astfel: "Şi se va întoarce ţărâna în pământ, de unde s-a luat, şi duhul se va întoarce la Dumnezeu, la Cel ce l-a dat pe el" 

Un om moare când a ajuns la termenul predestinat de judecata lui Dumnezeu pentru îndeplinirea rostului ce-i este impus. Acest termen acordat omului conţine, prin prevederea dumnezeiască, tot ce este folositor omului, astfel că putem spune că  moartea este de folos omului”, susţine părintele Roman Pintea.

Biserica spune că după faptele sale bune sau rele, sufletul se uneşte cu îngerii cei buni în rai sau cu îngerii căzuţi în iad. Astfel, fiecare suflet despărţit de trupul său va fi în rai sau in iad. Rugăciunea pentru morţi este o faptă de milostenie şi o faptă de credinţă.

“A chema mila dumnezeiască asupra-ne şi asupra altora, asupra viilor şi asupra morţilor este o tendinţă ce exprimă voinţa lui Dumnezeu. Rugăciunea, după învăţătura Apostolului şi a Bisericii ecumenice, este o lucrare a Sfântului Duh ce locuieţte în noi”, spune părintele Roman Pintea.

Viaţa creştină este întemeiată pe iubirea pe care suntem datori a o exprima nu numai prin cuvinte, ci si prin fapte. A înmormânta trupul răposaţilor este un act de milostenie practicat de întreaga omenire.

“Rugăciune pentru răposaţi este rodul acelora ce cunosc pe adevăratul Dumnezeu, izvorul iubirii şi al vietii. Nu ştim şi nu putem şti cine greşeşte şi cine are dreptate înaintea lui Dumnezeu, numai El singur o ştie. Noi nu ştim decât un singur lucru: că toţi oamenii sunt păcătoşi. Rugaciunea slujeşte drept fundament şi la rugăciunea pentru morţi, unde ne rugăm pentru mântuirea răposatului şi cerem iertarea păcatelor sale”, afirmă părintele Pintea.

Sfântul Teofan Zăvorâtul spunea: "Ascultă, nătărăule: cei plecaţi din această viaţă sunt vii şi împărtăşirea noastră cu ei este necurmată. Ne rugăm pentru vii fără a face deosebire între cei ce merg pe calea dreaptă şi ceilalţi: aşa ne rugăm şi pentru cei adormiţi, fără a iscodi dacă au fost puşi cu ceata drepţilor sau cu a păcătoşilor. Aceasta este datoria dragostei frăţeşti. Până ce Judecata de Apoi nu îi va deosebi pe cei credincioşi, toţi cei vii şi adormiţi alcătuiesc o singură Biserică. Şi noi suntem datori cu toţii să ne purtăm unul faţă de altul ca mădularele unuia şi aceluiaşi trup, fără a face din moarte un hotar despărţitor”.

Rugăciunea pentru morţi este nu doar un semn al iubirii, ci şi o probă de credinţă.

Va mai recomandam:

Ce sunt strigoii, fiinţele supranaturale care ucid copii şi le sug sângele. Mitul înfricoşător care datează de mii de ani

Tânărul mort în accidentul de la Sântandrei ar fi consumat alcool. Mesaje cutremurătoare din parte celor ce l-au cunoscut
 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite