Cum se prepară cele mai delicioase minciunele de post după reţeta bunicii
0
Minciunele, fundiţe sau cirighele sunt dulciurile preferate din copilărie cu un gust inconfundabil. Preparatul e acelaşi: gogoşi pufoase întoarse, ce aduc a fundiţe.
Minciunelele se pregătesc relativ uşor. Trebuie să dăm dovadă de răbdare, pentru a lăsa aluatul la dospit, astfel
încât preparatele să iasă cu adevărat delicioase. Minciunele crocante sunt delicioase atunci când sunt calde,
ele putând fi preparare chiar şi în perioada de post.
Ingrediente:
100 gr de zahăr
5 linguri de ulei
200 ml apă călduţă numai bună pentru frământat
20 gr de drojdie proaspătă ( jumate de cub)
un vârf de linguriţă de sare
coaja rasă de la o lămâie sau portocală
600 ml ulei pentru prăjit
zahăr pudră
Metodă de preparare
"Se cerne făina într-un castron. Se face o gaură în făină, în care se pune drojdia cu cele 2 linguri de zahăr şi
jumătate din cantitatea de apă. Se plămădeşte o maia care se lasă 10 minute să lucreze, adică să dospească.
Apoi se adaugă restul ingredientelor. Se frământă până se omogenizează un aluat. Dacă mai necesită făină
sau apă, se mai adaugă. Aluatul trebuie să aibă formă de nici prea moale, nici prea vârtos, însă nu este nevoie
să se mai frământe dacă se ajunge la consistenţa dorită.
Se lasă să crească alte 10 minute, apoi se întinde o foaie. Cu o rotiţă de patiserie sau chiar şi cu cuţitul în lipsa
rotiţei, se taie aluatul în mici dreptunghiuri cărora li se face o mică incizie la mijloc. Se apucă un colţ şi se trece
prin incizie că într-un nod, astfel iau naştere formă minciunelelor. Se lasă să crească încă 40 de minute după
care se prăjesc în uleiul încins. Deasupra se presară zahăr", ne-a spus Maria Popa.