Cum devine credinciosul biruitor în Postul Paştelui. Preot: „Nu mâncarea în sine te va scăpa de fărădelegi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postul Paştelui este este cel mai lung post de peste an, întinzându-se pe o perioadă de şapte săptămâni. Este considerat de către biserică Postul cel mai important, fiind o perioadă în care credinciosul luptă ca să devină biruitor pentru Dumnezeu.

În acest an, Postul Paştelui a început la 14 martie  şi va dura până la 30 aprilie. Ortodocşii vor sărbători Sfintele Paşti la data de 1 mai. În zilele noastre, postul reprezintă o perioadă de pregătire spirituală pentru toţi creştinii care sărbătoresc Învierea Domnului. Postul Paştelui precede sărbătoarea Învierii Domnului, fiind un post greu şi aspru, mai ales în ultima săptămână, denumită Săptămâna Patimilor.

“Este cel mai important post de peste an. Este vorba despre patimile Mântuitorului Hristos. Postul Paştelui este al Patimilor, pătimirea lui Hristos, venirea Lui pe Pământ pentru a da linişte, dezlegare de păcat, şi să-l împace pe om cu  Dumnezeu. A venit să orânduiască ceea ce odinioară păcatul şi puterea diavolească au întunecat, chipul lui Dumnezeu din om, adică, sufletul”, explică părintele Roman Pintea.

Prima săptămână este numită mai cu seamă Săptămâna Duhovnicească. Este o perioadă de meditaţie, de reflecţie, o perioadă de  aducere aminte, de cel mai important examen pe care omul îl dă în viaţă din propria lui conştiinţă.

Părintele Roman Pintea

Roman Pintea

“Atunci când el, omul, se gândeşte la tot ceea ce a păcătuit, a greşit, a făcut rău şi motivul pentru care nu a putut săvârşi binele. Întoarcerea nu este altceva decât revenirea la Dumnezeu prin mărturisire sinceră, curată, dezintereesată, cu lacrimi de căinţă, cu zdrobire de inimă, prin cerere de iertare. Săptămâna aceasta este plină de înţelepciune, de chemare, de aducere aminte, este o săptămână de pregătire. Vom trece celelalte săptămâni în linişte. Duminica a treia, cea a Sfintei Cruci ne aduce aminte  către mijlocul Postului de puterea care ne-a dat-o Dumnezeu ca privind spre Cruce, sărutând-o şi cinstind-o să ne fie armă şi biruinţă asupra răului şi asupra potrivnicului. Aşa vom merge până la Duminica Florii când va veni o bucurie, dar temporară, pentru că doar copiii sunt cei care-l vor mărturisi pe Hristos când a intrat în Cetatea Ierusalimului. Din Lunea Mare şi până în Sâmbăta Mare e Săptămâna Patimilor. E o săptămâna de post, meditaţie şi reflexie. Este o săptămână în care trebuie să ne împărtăşim cu Hristos să putem să-l întâmpinăm cu dragoste şi linişte”, spune părintele Roman.

În cele 7 săptămâni de Post, este important ca fiecare săptămână să fie însoţită de rugăciune, iubire şi iertare.

Rugăciunea are cel mai important rol

image

“Nu mâncarea în sine este cea care ne va scăpa de fărădelegi, de păcate, ci întotdeauna trebuie să facem ca din interiorul nostru să pornească. Spovedania şi Împărtăşania, Iubirea şi Iertarea, Postul şi Rugăciunea, merg atât de frumos, şi fac o cunună, iar atunci când ai buchetul de flori în mână, florile credinţei, te simţi fericit. Sunt armele cu care credinciosul se luptă ca să devină biruitor pentru Dumnezeu”, mărturiseşte părintele Roman Pintea. 

Vă mai recomandăm:

De ce trebuie să ne rugăm pentru morţi. Cum pot scăpa de focul iadului prin rugăciune - explicaţia preoţilor

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite