Acuzaţi de cruzime faţă de animale, fostul medic veterinar şi fostul administrator de la Adăpostul Grivei, condamnaţi la închisoare. Ce au decis magistraţii
0Magistraţii Curţii de Apel Oradea s-au pronunţat în cazul lui Florentin Anton, fostul administrator al Adăpostului Grivei, şi a lui Cosmin Şimonca, fostul medic veterinar, după ce aceştia au atacat decizia primei instanţe, Judecătoria Oradea.
În cazul lui Florentin Anton, fostul administrator al Adăpostului Grivei, Judecătoria a pronunţat o pedeapsă de şase luni închisoare şi interzicerea unor drepturi, pedepse suspendate condiţionat pe o perioadă de doi ani şi jumătate. Medicul veterinar Cosmin Şimonca a fost condamnat în primă instanţă la şapte luni de închisoare, însă cu executare, plus interdicţia de a mai exercita profesia de care s-a folosit în săvârşirea infracţiunilor pentru care a fost judecat.
Cei doi au atacat soluţia, apelul judecându-se la Curtea de Apel. Luni, judecătorii s-au pronunţat în acest dosar, sentinţa fiind definitivă. Astfel, apelul lui Florentin Anton a fost respins, fiind menţinută în cazul său sentinţa de la Judecătorie, respectiv şase luni de închisoare cu suspendare şi interzicerea unor drepturi. În cazul medicului veterinar însă, condamnat la închisoare cu executare, Curtea a decis să suspende executarea pedepsei, pe un termen de încercare de patru ani.
„Înlătură dispoziţia instanţei de fond de executare în regim de detenţie a pedepsei rezultante de 7 luni închisoare aplicate inculpatului Şimonca Cosmin Viorel şi suspendă sub supraveghere executarea acestei pedepse pe un termen de încercare de 4 ani (…) pe durata termenului de încercare condamnatul este obligat: să se prezinte, la datele fixate, la judecătorul desemnat cu supravegherea lui sau la Serviciul de protecţie a victimelor şi reintegrare socială a infractorilor; să anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă; să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă”, se arată în decizia judecătorilor de la Curte.
În plus, pedepsele accesorii stabilite pentru medicul veterinar au fost şi ele suspendate pe durata termenului de încercare. Alte două persoane anchetate în acest caz, actualul administrator al Adăpostului Grivei, Călin Ardelean, a fost sancţionat cu o amendă de 1.000 de lei, iar hingherul Birta Francisc a primit tot o amendă administrativă de 600 de lei.
În 2012, în urma mai multor plângeri penale şi a unei petiţii semnate de 700 de persoane împotriva neregulilor de la Adăpostul „Grivei”, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea au declanşat o anchetă, care s-a finalizat cu trimiterea în judecată a patru angajaţi de la Adăpostul „Grivei”. Primul a fost medicul veterinar Cosmin Viorel Şimonca, împotriva căruia s-a declanşat urmărirea penală cu privire la săvârşirea de infracţiuni de cruzime faţă de animale, în formă continuată.
De asemenea, Şimonca ar fi săvârşit un abuz contra intereselor publice. S-a dispus, totodată, începerea urmăririi penale împotriva lui Florentin Anton, cel care, în perioada septembrie-decembrie 2012, a ocupat funcţia de administrator al Adăpostului.
Al treilea a fost Călin Ardelean, actualul administrator, care ar fi săvârşit tot o faptă de neglijenţă în serviciu. Urmărirea penală s-a declanşat şi împotriva hingherului Birta Francisc, care ar fi săvârşit infracţiunea de cruzime împotriva animalelor. Printre faptele reţinute în sarcina medicului veterinar Şimonca se numără „eutanasierea câinilor comunitari prin utilizarea unor substanţe nepermise de lege, care determină o agonie prelungită şi o moarte prin chinuri”. De asemenea, în alte cazuri, eutanasierea se realiza şi prin utilizarea unor substanţe permise „sub limita minimă din prospect”. S-a mai constatat că medicul nu a intervenit în cazuri de urgenţă.
De exemplu, unui câine care avea coloana fracturată nu i s-a făcut eutanasia. Unui alt câine cu piciorul tăiat i s-a desfăcut operaţia şi a fost găsit abandonat în propriile mizerii fecale. „Un alt aspect constatat e nesepararea pe categorii a câinilor, cei cu râie erau ţinuţi împreună cu cei sănătoşi, iar căţeluşele gestante erau puse cu câini maturi, care au omorât puii. De asemenea, s-ar fi dispus introducerea de câini bolnavi în spaţiul de depozitare a cadavrelor, iar în cazul hingerului, acesta ar fi provocat suferinţe unui câine bătrân prin manipularea crosei în mod neadecvat”, precizau, în 2012, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea. De la Parchet dosarul a ajuns în instanţă, prima dată la Judecătoria Oradea, iar apoi la Curtea de Apel, sentinţa pronunţată de această ultimă instanţă fiind definitivă.