10 plante care-ţi pot umple grădina de fluturi. Secretul este ca florile să producă nectar din belşug

0
Publicat:
Ultima actualizare:
E o plăcere să priveşti o grădină plină cu fluturi... FOTO: EPA/EFE
E o plăcere să priveşti o grădină plină cu fluturi... FOTO: EPA/EFE

Fluturii nu înţeapă şi nu muşcă, ci sunt frumoşi şi polenizează florile. Ca să-i atragi în grădină pentru o perioadă îndelungată, plantele trebuie să producă flori bogate în nectar din primăvară şi până în toamnă.

Următoarele zece plante chiar fac acest lucru şi încă le poţi 

1. Buddleja davidii, denumită şi liliacul de vară, fluturele sau ochiul portocaliu, este o specie de plantă înflorită din familia Scrophulariaceae, originară din provinciile Sichuan şi Hubei din China centrală, precum şi Japonia.

Are flori mici, tubulare, alb-crem, cu gâtul portocaliu, au un parfum dulce, albastre, violet, roşu, roz sau alb, şi înfloreşte de la începutul lunii iulie până la sfârşitul lunii septembrie.

2. Zinnia elegans, sau Cârciumăreasa, este originară din Mexic, având flori într-o varietate foarte mare de culori: crem, galben, coral, portocaliu, roşu, portocaliu închis, purpuriu, roz. Este o plantă potrivită pentru borduri, straturi de flori, care înfloreşte din iunie până în septembrie-octombrie.

3. Lantana.

flori

FOTO: Jondolar Schnurr

Lantana este o plantă perenă, cameleonică prin coloritul viu al florilor sale ce atrag fluturii, dar înfrumuseţează şi locul în care este plantată, rezistenţă la căldură, secetă şi sol sărac. Tipurile mai noi cresc aproximativ 2 metri înălţime. Cele mai cunoscute specii sunt Lantana camara (singura specie crescută în interior)/Lantana hybrida, Lantana montevidensis (ideală pentru coşurile suspendate). Culorile florilor pot varia de la albe, galben, portocaliu, roz, roşii sau albastru deschis – mov

4. Pentas lanceolata

flori

sau steaua egipteană, este o plantă perenă semi arbustivă, cu un colorit deosebit de frumos. A fost adusă în Europa tocmai din Yemen şi, cu timpul, a devenit una dintre cele mai îndrăgite plante decorative.  De asemenea, face parte din familia Rubiaceae şi are flori, aşa cum îi spune şi numele – Pentas, care înseamnă 5, adică 5 petale.

5.Tagetes sau crăiţa

flori

Crăiţa este una dintre cele mai răspândite flori, având un parfum puternic şi culoare care oscilează între galben şi portocaliu. Crăiţa înfloreşte din iunie şi până în octombrie, putând atinge înălţimea de 50 cm. Petalele florilor sunt comestibile, dând un gust aparte mâncărurilor. Nu este nevoie să fie udată des, rezistând destul de bine în perioadele de secetă. 

6.Cephalanthus occidentalis sau Buton

flori

 Este un arbust ornamental ce poate creşte până la trei metri înaltime. Cu flori mici, ce apar în acumulări distincte, dense şi sferice, ca  nişte globuri mici albe sau roz, arbuştii atrag privirile şi nu numai. Înfloreşte în perioada iunie - septembrie şi atrage de obicei fluturi, albine, dar şi anumite păsări, care îi caută seminţele. I

7. Salvia. 

flori

Două flori cu acelaşi nume am putea spune. Salvia, floarea medicinală şi salvia, floarea decorativă. Cea din urmă, cunoscută şi sub denumirea de florile Maicii Domnului, este originară din Brazilia şi se utilizează în spaţiile verzi pentru borduri, pete de culoare, ronduri, rabate, singură sau în combinaţii de constrast cu alte specii de aceeaşi talie.Florile de culoarea focului sunt reunite intr-o inflorescenta in forma de spic. Infloreste din iunie pana toamna tarziu.

8 Cosmos bipinnatus

fluturi

 Mărăriţa este o plantă anuală, originară din America de Sud. Denumirea ştiinţifică a acesteia provine din limba greacă şi înseamnă “armonios”. A fost introdusă în Europa la începutul sec.XIX şi de atunci se bucură de un mare succes în rândul pasionaţilor de grădinărit aducând culoare în curţi şi parcuri şi fiind uşor de îngrijit.

Mărăriţa este folosită la realizarea aranjamentelor de vară, în combinaţie cu nalba, garofiţa şi margareta, dar creşte cu uşurinţă şi în ghivece. Este o plantă care rezistă la secetă, înfloreşte abundent din iulie şi până în octombrie, cu flori graţioase portocalii, galbene, duble, bicolore sau cu petale răsucite

9. Abelia x grandiflora

fluturi

 Abelia este un arbust veşnic de modă,  creşte 3 până la 6 metri înălţime şi are flori roz sau albe parfumate, în ​​formă de clopot. Perioada de înflorire se întinde de la sfârşitul primăverii până toamna. Planta creşte sub forma unei tufe rotunjite, iar exemplarele de câţiva ani pot ajunge la o înălţime şi lăţime de 100-120 de centimetri. 

10. Monarda

fluturi

Monarda, cunoscută şi sub denumirea de menta indiană, este o plantă rustică, viguroasă, care poate creşte până la 1 metru şi jumătate înălţime. Are un frunziş decorativ, colorat în verde intens. Florile pot fi roşii, mov, albe sau roz şi sunt o atracţie pentru albine şi fluturi.. Planta este în întregime aromată şi comestibilă. 

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite