UPDATE Consilierii locali din Iaşi au votat cu ochii închişi garantarea cu 60 de milioane de lei a căldurii pentru iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleşii oraşului au aprobat astăzi în unanimitate, fără niciun comentariu, lista de bunuri din patrimoniul oraşului, care vor fi oferite drept garanţie companiei franceze Dalkia pentru a prelua activitatea Centralei Electrice de Termoficare.

Ora 14.00 Consilierii locali au votat în şedinţa extraordinară de astăzi garantarea căldurii ieşenilor de la iarnă cu o serie de terenuri şi clădiri, evaluate la suma de 60 de milioane de lei. Fără amendamente sau critici, aleşii au aprobat să pună gaj pe patrimoniul ieşenilor, însă unii dintre ei nici nu au ştiut ce au votat.

„Am găsit o soluţie viabilă pentru a da apă caldă şi căldură ieşenilor. Am examinat în comisia economică toate documentele din şedinţa de azi. Nu cunosc care este câştigătorul licitaţiei pentru apă caldă. Urmează să se aleagă unul“, a spus consilierul Gabriel Surdu, convins că a votat documente pentru scoaterea la licitaţie a noului operator, şi nu bunurile garantate pentru căldura din Iaşi. 

Şefii oraşului încă nu au identificat soluţii pentru reluarea furnizării apei calde. „Fac demersuri astfel încât Romgazul să deschidă furnizarea gazului metan. E.on mi-a transmis că analizează un protocol prin care să facem plăţi anticipate pe următoarele 10 zile. Azi am vorbit cu directorul general al SRI despre situaţia disperată din şcoli. Populţaia este foarte agitată şi trebuie să-i sesizez că Guvernul ar trebui să ajute Iaşiul", a spus primarul Gheorghe Nichita.

Ora 8.00 Astfel, municipalitatea va garanta cu terenuri şi zeci de construcţii ale ieşenilor pentru a da asigurări companiei că-şi va recupera banii investiţi în furnizarea energiei termice în această iarnă, bani pe care îi va împrumuta de la bancă.

Citeşte şi:

Falimentul CET Iaşi, pasat unui privat

Iaşi: Edilii au pierdut lupta pentru apă caldă

Principala garanţie oferită operatorului o reprezintă trei terenuri de 89,52 de hectare de pe şes Bahlui, strada Cicoarei, care au fost evaluate la aproape 60 de milioane de lei. „Garanţiile vor fi de 60 de milioane de lei. Vom garanta cu bunuri din patrimoniu şi cu veniturile realizate din vânzarea energiei termice“, a spus primarul Gheorghe Nichita.
piramida lui Dubeţ, ipotecată

Dacă nu-şi va recupera investiţia, firma Dalkia poate executa aceste garanţii mai întâi din veniturile câştigate din energia electrică şi termică pe care o va produce, cu bugetul alocat de Primărie pentru activitatea de termoficare, în valoare de 7,5 milioane de lei pentru anul acesta, şi 9,5 milioane de lei pentru 2012, şi apoi din vânzarea celor trei terenuri. Municipalitatea a realizat şi o listă de rezervă a garanţiilor pentru Dalkia, din care fac parte spaţii comerciale şi sedii de instituţii din subordine.

Vezi şi:

A patra săptămână fără apă caldă la Iaşi. Abonaţii CET fac baie la lighean, edilii se întrec în promisiuni

Duşuri reci de la CET pentru ieşeni

Edilii au pus pe listă cele cinci corpuri de clădire de pe şoseaua Naţională, numărul 43, (clădire cunoscută drept Piramida lui Dubeţ), unde funcţionează Direcţia de Asistenţă Comunitară şi Salubris, dar şi sediul societăţii subordonate, Citadin, de pe Bulevardul Tudor Vladimirescu, numărul 32. Au fost ipotecate şi spaţii comerciale şi terenurile aferente acestora de pe şoseaua Nicolina, Anastasie Panu, Bacinschi, I. C. Brătianu, Bulevardul Independenţei, sau Piaţa Unirii. Edilii mai garantează cu un teren din Bucium şi hotelul din piaţa agro-alimentară Alexandru cel Bun, în care şefii Ecopiaţa intenţionează să-şi mute sediul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite