Stațiile de monitorizare a calității aerului din cel mai poluat oraș intră în revizie

0
Publicat:

Conform statisticilor, Iașiul este cel mai poluat oraș al țării. Recent, autoritățile au anunțat că șase stații de monitorizare a calității aerului vor intra în revizie.

Poluare cauzată de autoturisme SURSĂ FOTO Shutterstock
Poluare cauzată de autoturisme SURSĂ FOTO Shutterstock

Astfel, în perioada 19 februarie - 19 aprilie 2024, stațiile care formează rețeaua de monitorizare a calității aerului din județul Iași se află în programul de revizie generală.

Unde se află cale șase stații de monitorizare

Cele șase stații de monitorizare sunt operate de Agenția pentru Protecția Mediului. Trei dintre ele se află în municipiul Iași, în timp ce altele trei se află în afara orașului. Acestea intră în revizie generală ca urmare a punerii în aplicare a prevederilor Contractului subsecvent pentru lucrări de revizie generală la Acordul – cadru de prestări servicii pentru Dezvoltarea și optimizarea Rețelei Naționale de Monitorizarea Calității Aerului (RNMCA) din România, încheiat între Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și firma prestatoare ORION EUROPE SRL.

Astfel, timp de 60 de zile, în cele șase locații vor fi efectuate mai multe operațiuni necesare îndeplinirii criteriilor optime de performanță și de funcționare a echipamentelor, instrumentelor și accesoriilor, prin verificarea parametrilor de funcționare, efectuarea corecțiilor și reglajelor necesare și înlocuirea tuturor consumabilelor. Pe perioada reviziei, stațiile vor furniza, cu echipamentele funcționale, date de monitorizare a poluanților ce pot fi consultate pe www.calitateaer.ro.

Cât de gravă este situația poluării în Iași

Conform oamenilor de știință, situația ar putea fi mai gravă decât o arată măsurătorile.

De vină sunt şi autoturismele, cu siguranţă. Fiecare cetăţean trebuie să aibă grijp de propriul autoturism, să îl ţină în parametri normal, pentru a fi prietenos cu mediul. A apărut de multe ori în presă că Iaşiul este cel mai poluat oraş, am tras semnale de alarmă de multe ori. Iaşiul prezintă valori foarte mari din perspectiva particulelor mici. Nu sunt măsurători foarte riguroase, sunt măsurători din anumite zone ale oraşului. Lucrurile sunt corect estimate dar în realitate sunt mult mai grave decât apare în presă sau decât ne arată singura staţie rămasă la nivelul municipiului Iaşi. Nu există staţii care măsoară gaze toxice, metalele grele, nu se mai fac astfel de investigaţii", a precizat prof. univ. dr. Silviu Gurlui.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite